Nyhed

Jazzhus Montmartre indstiller alle koncerter

GAFFA.dk – alt om musik

Billedet: Abdullah Ibrahim på Montmartre i 2016
 
Spillestedet har eksisteret siden 1959
 
Corona-begrænsninger med maksimalt 35 publikummer til hver koncert tvinger nu Jazzhus Montmartre i Store Regnegade, København, til at indstille alle koncerter med henblik på at afvikle den legendariske jazzklub. En klub, der har rødder tilbage til 1959, og som har sat København på jazzens verdenskort i årtier, ikke mindst i 1960'erne og 1970'erne, hvor stjerner som Dexter Gordon, Ben Webster og Stan Getz optrådte på klubben. Montmartre var dog lukket fra 1995-2010.
 
– Vi begræder situationen, men det er ikke muligt for os at drive huset på det ønskede niveau med indtægterne fra kun 35 billetter mod normalt 85 pladser. Vi havde håbet, at staten ville komme med en større hjælpepakke, som kunne afværge situationen, men det netop indgåede forlig er for lidt og for sent. Det er trist set i lyset af, at Montmartre satte rekord i besøgstal op til corona-krisen, siger husets administrerende direktør, Jonas Dyrved i en pressemeddelelse.
 
Beslutningen træder i kraft med øjeblikkelig virkning, og Montmartre har således afholdt sin sidste koncert. Det skete i lørdags den 29. august 2020 med Sinne Eeg Group. Samtidig er husets to faste medarbejdere, direktøren og musikchefen, Jan Lundgren, opsagt, ligesom husets timelønnede tjenere, afviklere og lydteknikere er sendt hjem, og lejemålet opsagt.
 
– Det er en sørgelig situation for dansk kulturhistorie, for København og for hundredevis af kunstnere, som mister en vigtig scene. Montmartre har lagt lokaler til tusindvis af legendariske koncerter siden åbningen i 1959 og har medvirket til at uddanne flere generationer af musikere fra sin scene. Men vi kan ikke forsvare at fortsætte driften, medmindre nogen i 11. time kommer os til undsætning. Min telefon er åben. Men i forhold til vores ansvar i den givne situation, er vi nødt til nu at tage skridt til at lukke huset ned på forsvarlig vis, siger bestyrelsesformand Michael Christiansen.
 
Ledelsen retter samtidig en tak til Københavns Kommune for tidligere i år at have indstillet Jazzhus Montmartre til at blive regionalt spillested med udsigt til støtte fra både stat og kommune, som ifølge ledelsen kunne have reddet Montmartre gennem både corona og også på længere sigt have sikret husets overlevelse. Jazzhus Montmartre slap dog ikke gennem nåleøjet.
 
– Det kom noget bag på os, at Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik valgte at tilsidesætte den faglige indstilling fra Københavns Kommune og dermed trak tæppet væk under Montmartres langsigtede fremtid. Kommunen ønskede at sikre en vigtig blanding af kulturarv og fornyelse inden for jazzen og pegede derfor på Montmartre. Vi håber, at staten og kommunen i sidste øjeblik finder en redning på målstregen, men klokken er fem minutter i tolv, og vi har sagt både lejemål og personale op med de gældende varsler, siger Michael Christiansen.
 
Montmartre har årligt afholdt cirka 230 koncerter, for 12-14.000 publikummer og med mere end 600 udøvende musikere på scenen. Huset, der har været drevet som en non-profitinstitution, har efter eget udsagn behov for cirka 2,4 mio. kr. årligt i tilskud fra stat, kommune og fonde for at løbe rundt, og selvom kommunen havde bevilliget sin andel, er det ifølge Montmartre ikke nok uden tilsvarende støtte fra staten.
 
Montmartre har haft fokus på jazz på høj kvalitet fra ind- og udland og har i de seneste år også arbejdet med mere bredde. Vækstlaget i dansk jazz er blevet præsenteret under titlen “Upcoming”, og børn og deres familier er blevet inviteret ind til den såkalde “Krusedullejazz”. Endelig har Montmartre lagt hus til det voksende folkemusikmiljø og har præsenteret eksperimenterende cross-over-koncerter under titlen “Monten” for nå et ungt publikum.
 
ANNONCE