Nyhed

Oplevelses-industrien i fælles opråb til Christiansborg: "Danskernes mentale helbred er truet"

GAFFA.dk – alt om musik

Arkivfoto fra Avicii-mindekoncerten i Stockholm i december

Oplevelsesindustrien indrykker i fællesskab onsdag et opråb i landets største aviser og varsler om, at danskernes mentale sundhed er truet på grund af manglende kulturoplevelser. De råber Christiansborg op i et forsøg på at kunne samarbejde om restriktioner og langsigtede planer.

En fælles front mod alle landets politikere er i dag rykket ind i politikernes indbakke.


“Kære politiske beslutningstagere. Danskernes mentale sundhed er truet”.

Sådan starter brevet, der onsdag morgen også indrykkes i spalterne i de trykte udgaver af Politiken, Information, Jyllands-Posten, Berlingske og Børsen.

En sammenslutning af aktører fra den hårdt ramte oplevelsesindustri er gået sammen – endnu engang – for at forsøge at råbe politikerne op om oplevelsesbranchens vigtighed. Blandt afsenderne er barkæden Old Irish Pub, restaurantkæderne Cocks & Cows samt Bones og interesseorganisationer som Divionsforeningen, Danske Biografer og Dansk Live.

Sammen advarer de politikerne om, at danskernes glæde i livet langsomt forsvinder i takt med at coronapandemien fortsætter med at herske, og regeringens stramme restriktioner for branchen gang på gang forlænges eller ændres med kort varsel.

Sundhedsstyrelsens hjemmeside fremgår det, at danskernes mentale sundhed under coronakrisen er vigtig at være opmærksom på. Sundhedsstyrelsen omtaler således emnet, og et forskningsprojekt ved Statens Institut for Folkesundhed under Syddansk Universitet er lige nu ved at undersøge, hvordan coronakrisen og de kriserelaterede ændringer i danskernes levevilkår påvirker deres helbred.

I en e-mail til Berlingske skriver Psykiatrifonden, at de oplever danskernes mentale sundhed som mere presset end normalt. De bliver kontaktet af flere, end de plejer, og det er især emner som ensomhed, depression og angst, der går igen.

Lektor i musikterapi, Stine Lindahl Jakobsen kan over for GAFFA bekræfte, at musikoplevelser har en helbredende effekt.

– Det, at vi ikke kan samles om kulturoplevelser kan sagtens tænke at påvirke mental sundhed og netop depression og angst. Kulturoplevelserne kan nemlig være med til at modvirke mental sårbarhed og kan samtidig hjælpe folk med at komme sig over det efterfølgende i en rehabiliteringsfase.

LÆS OGSÅ: LEDER: Musikbranchens kollaps er en trussel mod vores mentale helbred

En branche, der bliver ved med at råbe
At event- og musikbranchen forsøger at råbe politikerne op, kan virke bekendt. Her i GAFFA har vi bragt det, der ligner en kavalkade af artikler, hvor aktører fra live- festival- koncert-, ja hele musikbranchen, udtrykker et stort ønske om, at politikerne går i dialog med dem og inviterer branchen med ind til forhandlingsbordet.

Fælles for mange af de udmeldinger disse aktører har ytret til GAFFA er, at man er uforstående over for, hvorfor branchen ikke bliver en del af forhandlingerne, når det er dem – altså folkene bag oplevelserne – der er de største eksperter på området, som kun har vist stor omtanke ved at påvise forsigtighed og stort ansvar til corona-sikrende arrangementer.

Ifølge Esben Marcher, sekretariatschef for Dansk Live og afsender på brevet til politikerne, er brevet sendt på grund af det sektorpartnerskab, der er blevet nedsat for at løse udfordringerne.

– Fra politisk side har man nedsat sektorpartnerskaber for at løse udfordringerne sammen. Og jeg kan bare konstatere, at selvom man på koncert- og festivalområdet har en kæmpemæssig viden og indsigt i, hvordan man håndterer menneskemængder, så er det langt hen ad vejen nogle embedsmænd, der sidder og bestemmer rammerne, med udgangspunkt i hvad Statens Serum Institut vurderer. 


– Det giver god mening i en embeds- og politikerlogik måske, men jeg synes, man skal til at fokusere på løsninger og anerkende at der er corona til stede, men at der også findes en hel branche, der ved hvordan man skal forholde sig. Og det synes jeg ikke der er særlig stor lydhørhed over for.


Esben Marcher påpeger endvidere, at opråbet i særdeleshed også handler om en skæv prioritering fra politikernes side. Ikke på noget tidspunkt har man påvist, at koncerter har været medvirkende til stor coronafare, eller at der har været mange smittetilfælde ved koncerter. Alligevel er det steder, hvor man har set superspredning, der har førsteprioritet, når det gælder økonomisk hjælp.

– Hele oplevelsesindustrien bliver holdt i kort snor, mens skoler, dagsinstitutioner med videre er de steder, der bliver prioriteret. Det undrer mig bare, at man holder fast i strenge restriktioner over for vores branche, når det ikke er påvist, at koncerter overhovedet har resulteret i smittespredning. 

– Desuden er det bemærkelsesværdigt, at vi er pålagt at skulle lukke baren kl. 22.00, når man kan gå i kiosken for at købe øl bagefter, blandt et hav af andre mennesker. I sommer trak folk sammen i parker, og flere steder var der piratfester om natten. Og selvom vi i oplevelsesbranchen tager alle forbehold ekstremt alvorligt og kun har haft succes med dem, er det alligevel her, at der er flest restriktioner.

 


ANNONCE