x

Britiske musikere frygter for fremtidige Europa-tours efter Brexit

Britiske musikere frygter for fremtidige Europa-tours efter Brexit

”Omkostningerne ved Europa-tours vil ødelægge karrierer og nationalkulturen”

Sådan indleder Radiohead-bassisten Colin Greenwood (yderst til venstre på foto) sit læserbrev og debatindlæg til The Guardian. Han udtrykker sine bange anelser for, hvad Brexit kan betyde for den britiske musikscenes muligheder i Europa.

Indledningsvis beskriver Colin Greenwood Radioheads egne erfaringer og, hvordan Europa-turnéerne har gjort bandet til det, det er i dag, både musikalsk og dynamisk internt i bandet. Et tourliv, hvor gruppens allerførste koncert i Europa uden for England fandt sted på Huset i Aarhus den 2. juni 1993 (det sted, hvor VoxHall ligger i dag). Sidenhen har de som bekendt stået på de allerstørste scener rundt om i Europa. Senest de besøgte Danmark var i 2017, hvilket var et besøg, GAFFAs anmelder var svært begejstret for og kvitterede for med 5 stjerner.

LÆS OGSÅ: TRØSTE-NORTHSIDE: Se Radioheads magiske NorthSide-koncert fra 2017

Frygten for fremtidens Europa-tours bunder ud i de ekstra omkostninger, det vil medføre for de britiske kunstnere, efter at den engelske regering ifølge The Indepedent har afvist en visum-fri aftale med EU for musikere. Greenwood benytter selv eksemplet om, hvordan det vil se ud for en solo-artist: ”Hvad med den solocellist, der skal spille i Berlin for et par hundrede euros og finder ud af, at registreringen af hendes cello koster mere end hendes hyre. Vil den berlinske booker ikke tænke en ekstra gang over omkostninger og måske hellere booke en artist fra EU?". Colin Greenwood placerer ansvaret hos den britiske regering.

LÆS OGSÅ: GUIDE: Fremragende sange med skæve taktarter

Colin Greenwood deler videre ud af britiske musikeres tilknytning til Europa og spørger, hvor Beatles for eksempel havde været uden Hamburg som tidligt eksponeringssted. Den folkekære musiker Elton John har inden Colin Greenwoods debatindlæg selv skrevet et indlæg til The Guardian, hvor han også deler sin bekymring ved fremtidens kreative brancher. De er begge enige i, at den læring, artister får af at rejse rundt i Europa, er uvurderlig for deres fremtidige karriere, og Elton John håber blot på, at de unge artister får samme oplevelse, som han gjorde i sin tid.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA