x

Jazzlegenden Chick Corea er død

Jazzlegenden Chick Corea er død

Pianisten og komponisten modtog i alt 23 Grammyer

Den legendariske amerikanske jazzpianist og -komponist, den 23-dobbelte Grammy-vinder Chick Corea er død af kræft, 79 år gammel, skriver en række medier, blandt andre Pitchfork.

Corea døde ifølge en opdatering på hans sociale medier af "en sjælden kræftform, som først blev opdaget for nylig".

Corea, som var døbt Armando Anthony Corea, blev født i Chelsea, Masschusetts 12. juni 1941 og voksede op i et musikalsk hjem, hvor faderen var professionel jazztrompetist. Allerede som fireårig begyndte Corea at spille klaver, i gymnasietiden begyndte han at optræde, og han gik kortvarigt på musikuddannelsen Juilliard School i New York, men droppede ud for at blive professionel musiker.

I begyndelsen af 60'erne optrådte han med blandt andre saxofonisten Stan Getz og trompetisten Dizzy Gillespie, og han udsendte sit første album i 1966. I 1968 begyndte han at spille i Miles Davis' band, og han medvirkede på stilskabende jazz-rock-fusionsalbum som In a Silent Way og Bitches Brew.

I 1970 forlod Corea Miles Davis' band for at udforske fusionsmusikken i andre sammenhænge, først kortvarigt bandet Circle og i en længere periode gruppen Return to Forever. Det var også her, han i 1975 vandt den første af de i alt hele 23 Grammyer, han modtog. Det var i kategorien "Best Jazz Instrumental Performance" for titelnummeret til 1975-albummet No Mystery.

I 1970'erne indledte Corea også et samarbejde med vibrafonisten Gary Burton, og de udgav flere duoplader. Han optrådte ligeledes med pianistkollegaen Herbie Hancock, ligesom han udsendte det latin-inspirerede album My Spanish Heart i 1976. Han udgav også to soloplader med klaverimprovisationer og flere andre soloalbum.

I 1980'erne dannede Corea en ny fusionsgruppe, Chick Corea Elektric Band, og trioen The Akoustic Band. I 1990'erne udgav han plader med blandt andre Bobby McFerrin.

Omkring årtusindskiftet begyndte Corea at arbejde med moderne klassisk musik, turnerede med det gendannede Return to Forever og dannede flere nye grupper, blandt andre Five Peace Band. I 2015 turnerede han igen sammen med Herbie Hancock og besøgte i den forbindelse DR Koncerthuset.

LÆS OGSÅ: ANMELDELSE: To giganter, to spejlbilleder i improvisation og fornem fortolkning af klassisk værk

Musikeren var aktiv til kort før sin død og gav senest koncert i Danmark i Musikhuset Aarhus i februar 2020.

 
 
 
 
 
Vis dette opslag på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Et opslag delt af Chick Corea (@chickcorea)

Hør Chick Coreas mest spillede nummer på Spotify, "Crystal Silence" med Return to Forever fra 1972:


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA