GAFFA.dk – alt om musik
Det ser sort ud for sommerens store festivaler
Ekspertgruppen for store arrangementer har i dag afleveret sine anbefalinger til, hvordan større forsamlinger kan afholdes sundhedsmæssigt forsvarligt. Ekspertgruppens arbejde bliver nu overdraget til partierne bag rammeaftalen for genåbning af Danmark.
Ekspertgruppen foreslår syv konkrete ordninger for afholdelse af større arrangementer og forsamlinger, der kan opdeles i to faser.
Ekspertgruppen foreslår, at større kultur- og idrætsarrangementer, konferencer og messer samt udendørs motionsevents kan åbne med en række smitteforebyggende tiltag. Endvidere foreslår ekspertgruppen udbredelse af ”superligaordningen”, herunder mulighed for sektionering i grupper af 500-1.000 tilskuere, til andre siddende kulturarrangementer.
Ekspertgruppen foreslår også ordninger for både udendørs og indendørs stående arrangementer, herunder festivaler og koncerter. Ekspertgruppen vurderer dog, at de indendørs arrangementer først er mulige at iværksætte i fase 2.
For festivalerne gælder det, at der i fase 1 anbefales maksimum 2000 stående deltagere i sektioner med 200 personer, i fase 2 maksimum 10.000 stående deltagere i sektioner med 2000 personer, og camping er ikke tilladt. I begge tilfælde er fremvisning af coronapas en forudsætning.
Ekspertgruppen anbefaler, at fase 2 igangsættes, når alle over 50 år, der ønsker det, har fået første vaccinestik.
Dermed ser det mildt sagt sort ud for alle sommerens store festivaler, i hvert fald hvis de skal kunne gennemføres bare nogenlunde som vanligt.
Før Grøn Koncert ser det dog lidt lysere ud. For nylig præsenterede festivalen en model på 10.000 personer i sektioner på 1000 fordelt på 16 koncerter, hvilket umiddelbart er inden for ekspertgruppens anbefalinger.
For større arrangementer med siddende publikum gælder det i øvrigt, at ekspertgruppen anbefaler sektioner med et maksimum på 500 personer indendørs og sektioner med et maksimum på 1000 personer udendørs.
Det forventes, at alle restriktioner ophæves, når alle over 16 år er vaccineret, hvilket pt. forventes i begyndelsen af august – med forbehold for forsinkelser og den aktuelle smittesituation.
Ekspertgruppen har været sammensat af medlemmer med viden om afvikling af større arrangementer, smitteforebyggelse, kultur- og idrætslivet samt messe- og konferenceerhvervet.
Ekspertgruppen består af følgende – læs festivalernes reaktion nedenfor:
Henrik Ullum, direktør i Statens Serum Institut
Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen
Jens Lundgren, professor, Infektionsmedicinisk klinik, Rigshospitalet
Lone Simonsen, professor, Folkesundsvidenskab, forsker i Pandemier og Modeller, RUC
Jakob Jensen, adm. direktør i DBU
Signe Lopdrup, adm. direktør, Roskilde Festival-gruppen
Peter Mark Lundberg, direktør i Dansk Teater
Georg Sørensen, adm. direktør i Messecenter Herning
Christian Folden Lund, interim CEO i BC Hospitality Group
Morten Anker Jensen, politiinspektør, Sydøstjyllands Politi
Festivalerne reagerer: Vi kan ikke vente længere
Jelling Musikfestival, Heartland, NorthSide, Copenhell, Tinderbox, Roskilde Festival, Nibe Festival og brancheorganisationen Dansk Live har netop offentliggjort følgende fælles pressemeddelelse:
"Det vil ikke være realistisk at gennemføre store festivaler før sidst på sommeren
Som festivalarrangører appellerer vi kraftigt til, at regeringen arbejder hurtigt med behandlingen af de anbefalinger, som ekspertgruppen for store arrangementer netop har afleveret. For vi kan ikke se andet, end at der fortsat vil være restriktioner gældende størstedelen af sommeren, som betyder, at vi ikke kan holde vores festivaler i 2021 – og vi har brug for en klar udmelding nu.
Vi har forsøgt at bevare optimismen, for det allerbedste for alle ville være, hvis der kunne holdes festivaler til sommer. Og vi havde alle troet og håbet, at vi ville få svar, da regeringen offentliggjorde planen for genåbning af Danmark den 22. marts. I stedet fik vi en ekspertgruppe, som nu har brugt kostbar tid på at finde frem til anbefalinger for genåbningen af store arrangementer.
Vi anerkender til fulde det store arbejde, ekspertgruppen har lagt, og bakker fuldt ud op om de anbefalinger til genåbning af kultur- og idrætslivet, som anbefalingerne baner vejen for i den netop offentliggjorte rapport. Men arbejdet er sat for sent i gang, og vi kan ikke se andet, end at der fortsat vil være restriktioner gældende for størstedelen af sommeren, som gør det urealistisk at holde festivaler af vores størrelser og med det fællesskab, der kendetegner dem.
Derfor appellerer vi nu kraftigt til, at regeringens forhandlinger med partilederne ikke trækker ud, så vi kan få et endeligt svar.
Det er ikke første gang, vi beder om afklaring. Fra Dansk Lives side havde vi klart meldt ud, at marts var deadline for os. Vi har strakt os flere gange, og vi har loyalt arbejdet med i den proces, som regeringen har lagt, og som for en stor del følger et spor, vi – længe – har efterspurgt: behovet for at sammensætte fagligheder på tværs som i ekspertgruppen.
Vi kan ikke vente længere. De tidligste festivaler finder sted allerede i maj! Vi skylder alle de mange, der er engageret i vores begivenheder – fra artister over fødevare- og hegnsleverandører til de tusinder af frivillige og publikum – en endelig afklaring.
Vi har alle ventet længe nok.
Også uden vores festivaler i 2021 kan og vil vi gerne spille en rolle i genopbygningen af fællesskabet. Vi kan og vil gerne lave andre arrangementer, der kan lade sig gøre inden for de rammer, som ekspertgruppen har anbefalet som sundhedsmæssigt forsvarlige. Men det kræver, at vi alle ved, hvor vi står, og hvilke rammer vi kan planlægge efter. Vi håber, de kommer hurtigt, vi ved det kan lade sig gøre, når noget er vigtigt nok.
Og til slut, så håber vi alle af hele vores festivalhjerte, at de store festivaler, der ligger senere på sæsonen, får mulighed for at gennemføre, og bakker som samlet branche op om, at det kommer til at ske."
GAFFA forsøger at få en kommentar fra Smukfest og Tønder Festival, der ikke er medafsendere på ovenstående pressemeddelelse og ligger sent på sæsonen. Vi forsøger også at få en udtalelse fra Grøn Koncert.
LÆS OGSÅ: Spillesteder varmer op til genåbning med online-festival