x

Lady Gaga, Justin Bieber og BTS fjernet fra Venner-genforeningen i Kina

Lady Gaga, Justin Bieber og BTS fjernet fra Venner-genforeningen i Kina

Millioner af fans verden over ventede spændt på at se Monica, Rachel, Phoebe, Chandler, Ross og Joey sammen igen ‒ kinesiske fans måtte dog nøjes med en lettere censureret version

Det længe ventede Friends: The Reunion-afsnit, hvor seriens hovedpersoner taler om den populære serie og genbesøger de gamle filmsets, udkom torsdag i sidste uge, den 27. maj. Der manglede dog et par ting, da særudgaven havde premiere i Kina på streamingplatformene iQiyi og Tencent, hvor blandt andet gæsteoptrædener fra Lady Gaga, Justin Bieber og K-pop-gruppen BTS var blevet fjernet, skriver BBC

De censurerede kunstnere er alle sammen endt på Kinas sorte liste hen over de seneste år. Lady Gaga, der i særafsnittet synger Venner-karakteren Phoebes ikoniske nummer “Smelly Cat”, ragede uklar med den store nation, efter hun i 2016 mødtes med tibetanernes religiøse overhoved Dalai Lama, hvilket ikke faldt i god jord på den kinesiske fløj. 

De sydkoreanske BTS-gutter blev upopulære, efter forsangeren RM sidste år udtalte sig om Koreakrigen, der fandt sted i 1950-1953, hvor USA og Storbritannien støttede Sydkorea, mens Sovjetunionen og Kina støttede Nordkorea. Kommentarerne gik på, at Sydkorea og USA “deler smerten” om det, der skete dengang. Sekvensen i Friends: The Reunion, hvor RM fortæller om sin store kærlighed til serien, blev derfor heller ikke vist til kinesiske fans. 

Hvad angår Justin Bieber, lader ildeseelsen af ham til at stamme fra en blanding af hans deroute med stoffer og spritkørsel i starten af 2010’erne og en hændelse i 2014, hvor han postede et billede på sin Instagram-profil af Yasukuni-monumentet i Japan. Monumentet hædrer afdøde japanske soldater, og uheldigvis også en række dømte krigsforbrydere. Yasukuni-momentet er derfor en torn i øjet på mange kinesere og koreanere, der ser det som en manglende anerkendelse af at have begået krigsforbrydelser fra Japans side. Sangeren er derfor også bandlyst fra at optræde i Kina. 

Serien er enormt populær i Kina, og mange fans var derfor forståeligt skuffede over den reducerede udgave af særafsnittet, som de kinesiske fans blev serveret. Det er stadig uklart, om censuren var pålagt fra statslig hånd, eller om det er sket på streamingtjenesternes eget initiativ. Udover gæsteoptrædenerne var alle referencer til homoseksualitet også fjernet fra den kinesiske version.  

LÆS OGSÅ: Kina blacklister 100 numre 

 

Se en trailer for Friends: The Reunion her:


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA