GAFFA.dk - Alt om musik
EU-domstolen har givet streamingtjenesten medhold i sagen efter flere års kontroverser
Der er nu kommet en længe ventet afgørelse ved EU-domstolen, i den langtrukne sag om deling af indhold uden ophavsret på YouTube, der er ejet af Google. Afgørelsen lyder, at streamingtjenesten ikke kan holdes ansvarlig, når brugere deler indhold, som de ikke har rettighederne til.
I afgørelsen understreges det dog, at Google og YouTube ikke er fuldstændig fritagede for ansvaret for det indhold, som brugerne deler, skriver Reuters. Google og YouTube er derfor forpligtede til at fjerne ulovligt indhold, når de bliver bedt om det af rettighedshaverne, og at anvende teknologi, der kan finde og fjerne ulovligt indhold.
Sagen trækker tråde tilbage til 2008, hvor YouTube blev sagsøgt på baggrund af, at brugere havde delt musikmateriale, som de ikke havde rettigheder til. Da der i 2013 var en lignende sag, valgte de tyske myndigheder at løfte sagen op på EU-niveau.
Så sent som i 2020 var der igen kontroverser, da en uoverensstemmelse mellem Koda og YouTube resulterede i, at meget dansk musik i en periode blev fjernet fra platformen. Den 1. august sidste år fjernede Google al dansk musik registreret af den danske sangskriverorganisation Koda – det vil sige langt det meste musik udgivet af professionelle musikere – fra det Google-ejede YouTube, fordi forhandlingerne med Koda om en fornyet aftale om betaling for musik på YouTube var brudt sammen.
Fra Koda lød det, at YouTube ville sænke betalingen til dem med 70 procent, mens udmeldingen fra YouTube var, at Koda ikke havde levet op til den aftale, der var om at betale et minimumsbeløb af medlemmernes indtjening til Google. Sagen blev afgjort relativt hurtigt, og den 1. oktober kunne man igen høre danske kunstneres musik, efter en ny fælles-nordisk aftale kom på plads.
LÆS OGSÅ: LISTE: Her er danskernes 10 mest sete musikvideoer i 2020