Espen Strunks Den sidste rockjournalist byder på interviews med blandt andre Leonard Cohen, Nick Cave og Lou Reed
Den 29. oktober udgiver Byens Forlag bogen Den sidste rockjournalist – skrevet af den mangeårige GAFFA-skribent og forfatter Espen Strunk. Bogen samler i alt 14 GAFFA-interviews med 10 store rocknavne, blandt andre Lou Reed, Marilyn Manson, Cat Power, Nick Cave og Leonard Cohen, og rummer desuden en række fotografier, erindringer og refleksioner om rocken og dens særlige poesi.
Den sidste rockjournalist er Strunks ottende bog og udkommer blot et par uger efter udgivelsen af Iben Hjejle-biografien En gylden korkprop. Tidligere har Strunk udgivet bøger om blandt andre Søren Kragh-Jacobsen, Niels Skousen, Nick Cave, Björn Afzelius og Benny Holst. Vi har talt med forfatteren om den aktuelle udgivelse.
Hvorfor har du valgt at samle 14 af dine GAFFA-interviews i en bog? Man kan jo finde alle interviewene online, gratis endda...
– Fordi jeg synes, at disse 14 interviews fortjener bedre end at forsvinde ned i det digitale arkivs evige glemsel. Og så er de jo her forsynet med nye, fyldige introduktioner og indrammet af nogle refleksioner om både de enkelte kunstnere og selve rocken som kulturel udtryksform. Du finder også et nyt, 40 sider langt kapitel omkring Nick Cave – og en lang række fotografier af de portrætterede kunstnere.
Hvorfor er det lige blevet disse 10 kunstnere, der er blevet valgt ud til bogen?
– Ja, der var mange at vælge imellem, og snittet kunne have været lagt anderledes. Forlaget ville gerne have en række kunstnere med "kant" – på bekostning af interviews med 1960'er-ikoner og store amerikanske stemmer, som også ligger i mit arkiv.
Er der noget fællestræk for de 10 kunstnere?
– De fortjener alle det – indrømmet – tyndslidte prædikat "legender". De er enere, som med hver deres personlige og poetiske dagsordener har sat aftryk i populærkulturen.
Storhedsvanvid?
Bogen indeholder blandt andet et interview med Marilyn Manson. Siden interviewet blevet lavet, er Manson blevet beskyldt for at have begået flere sexovergreb, som nu undersøges af politiet. Har du overvejet ikke at medtage interviewet af samme årsag, og hvorfor har du i givet fald valgt alligevel at bringe det?
– Nej, det kunne jeg ikke drømme om. Man behøver ikke at være en flink fyr for at lave vedkommende kunst.
Hvorfor er titlen blevet Den Sidste Rockjournalist?
– Rockmusikken har formentlig udspillet sin kulturhistoriske rolle som den samlende og progressive kraft, den var fra slutningen af 1960'erne og nogle årtier frem. Stafetten er vandret videre til andre genrer og formater. Selve ordet "rockjournalist" er jo en anakronisme, og på den måde passer titlen til bogens bærende idé om en epoke, som er ved at være forbi.
– Det vil jeg lade være op til andre at vurdere. Der var forskellige idéer i spil.
Bogen indeholder interviews med 8 mænd og 2 kvinder – halter det ikke lidt med kønsbalancen?
– Jeg beskæftiger mig ikke med kønskvotering. Jeg har interviewet mange interessante kvindelige kunstnere – fra Emmylou Harris til Tori Amos – men de passede desværre ikke ind i sammenhængen her.
Du er også aktuel med en bog om Iben Hjejle. Har du flere bogprojekter i støbeskeen, og kan du i givet fald afsløre noget om dem?
– Jeg kan ikke udtale mig om nogen konkrete projekter på nuværende tidspunkt. Men I har formentlig ikke hørt det sidste fra mig.
Den sidste rockjournalist udkommer på Byens Forlag fredag den 29. oktober. Udgivelsen markeres med en reception klokken 16 på udgivelsesdagen i Byens Forlag & Bogcafé, Borggade 5, 8000 Aarhus C. Her vil forfatteren være til stede, læse uddrag fra bogen og signere bøger.