Nyhed

Ordførere: Intet tyder på behov for nyt restriktionsregime

GAFFA.dk - alt om musik

Hverken Venstre eller Enhedslisten mener, at covid er tæt på igen at skulle betegnes som samfundskritisk

Fredag eftermiddag skal Folketingets sundhedsordførere til orienteringsmøde i Sundheds- og Ældreministeriet om covid-19-situationen. 

Antallet af smittede stiger, og der bliver spekuleret i nye restriktioner.

Til forskel fra marts 2020 vil det dog kræve, at et flertal i Folketinget er enig i, at covid-19 igen skal betegnes som en samfundskritisk sygdom. Og det er der ikke meget, der tyder på, der er.

- Epidemiloven er meget klar på det punkt. Der skal være samfundskritiske funktioner, der er truet, før man kan lave den slags restriktioner, som Magnus Heunicke går rundt og taler om nu.


- Det er der ikke nogle samfundskritiske funktioner, der er, siger Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen.

Også hos Enhedslisten, der siden starten af epidemien har været et af de partier, der har gået mest med livrem og seler, er man langt fra at synes, at man igen kan kalde covid-19 for en samfundskritisk sygdom.

- Jeg synes ikke, der er noget i de tal for smitte og indlæggelser, der indikerer det nu. Set fra mit perspektiv er der intet, der lige nu tyder på, at vi skal definere det som samfundskritisk sygdom.


- Men det er vigtigt at understrege, at det ikke betyder, at vi ikke kan gøre noget. Der er en lang række tiltag, vi kan lave inden for den nuværende lovgivning. Eksempelvis en styrket test- og vaccinationsindsats og sikre, at kommuner kan have mere rengøring, siger sundhedsordfører for Enhedslisten, Peder Hvelplund.

Snakken om nye restriktioner fik liv tidligere i oktober, da stigende smittetal fik Magnus Heunicke til at sige, at han ikke vil afvise nye restriktioner.

Martin Geertsen mener, at ministeren bør fokusere på andre ting.


- Jeg synes, at Magnus Heunicke skal koncentrere sig mere om at være sundhedsminister end restriktionsminister. Han bruger for meget tid på at tale om restriktioner og for lidt tid på at forberede sundhedsvæsnet på, at der kan komme epidemier.

- Jeg er dybt bekymret over, at restriktioner er blevet "the new normal". Der har sat sig en indstilling om, at restriktioner er noget, vi bare kan strø om os med, siger han.

Enhedslisten Peder Hvelplund er ikke håndsky over for restriktioner. Men det vil kræve et fundamentalt anderledes sygdomsbillede, mener han:


- Der er ikke noget lige nu, der tyder på, at covid-19 er en trussel mod væsentligt samfundsinteresser. Det vil kun være, hvis vi ser en ny variant, hvor vaccinen ikke har stor effekt eller en stigende smitte med voldsomme sygdomsforløb, at det kan komme på tale, siger han.

ANNONCE