GAFFA.dk – alt om musik
Det vil være som at sparke til en branche, der allerede ligger ned, forlyder det
I et forslag, som går i lovbehandling i dag, foreslår regeringen at lægge moms på kunstnerisk virksomhed. Momsbetalingen vil blandt andet dække rettighedsvederlaget. Forslaget er blevet mødt med kritik fra en vifte af aktører i medie- og kultursektoren, som mener, at det vil have negative konsekvenser for kulturbranchen. Det skriver Mediawatch.
265 aktører fra blandt andet musik-, film og tv-branchen er således gået sammen om at underskrive et debatindlæg, som er blevet bragt af Politiken. En implementering af lovforslaget vil, ifølge aktørerne, være som at sparke til en branche, der allerede ligger ned som følge af coronapandemiens forsamlingsforbud og nedlukninger.
”Effekten af dette forslag er, at der bliver trukket 25 procent fra kunstnernes indtægter, når det gælder rettigheder, og det har altså en konsekvens for mange,” udtaler Nikolaj Scherfig, som er formand for Danske Dramatikere, til Politiken.
LÆS OGSÅ: ÅBENT BREV TIL METTE FREDERIKSEN: Din corona-politik diskriminerer
Ud over Scherfig har blandt andre Allan Hansen (administrerende direktør i Nordisk Film), Anders Kjærhauge (administrerende direktør i Zentropa), Jørgen Ramskov (direktør i Producentforeninger og Christina Rosendahl (forperson i Danske Filminstrukturører) skrevet under på debatindlægget.
Tidligere har blandt andet Koda, Danske Mediedistributører og Danske Forlag været ude at kritisere forslaget. Danske Mediedistributører har i den forbindelse påpeget, at forslaget vil føre til en stigning i prisen på tv-pakker, hvilket vil medføre færre forbrugere og dermed få en negativ indflydelse på tv-branchens økonomiske kredsløb.
Musikbranchen er et eksempel på en branche, der stadig er ved at slikke sine sår oven på coronapandemiens konsekvenser. Ifølge en rapport fra oktober måned mistede branchen, som i 2020 var påvirket af en lang række koncert- og festivalaflysninger, over tre milliarder kroner i omsætning sidste år.
LÆS OGSÅ: Ti danske spillesteder får penge til at udvikle livescenen