Nyhed

Roskilde Festival klar med programmet for kunst og aktivisme

GAFFA.dk – alt om musik

Roskilde Festival er som bekendt meget mere end musik. Festivalen har også et omfattende fokus på kunst og aktivisme, og festivalen har netop offentliggjort årets program inden for disse områder.

I alt byder festivalen på 68 kunstnere og aktivistiske indslag. Festivalen fremhæver selv fem steder med oplevelser, som arrrangørerne vil anbefale særlig kraftigt.

Verdens største dansegulv


Blandt de mange telte kan man støde på verdens største dansegulv og maleri på i alt 2000 kvadratmeter. Det svarer til arealet af cirka 25 lejligheder. Dansegulvet er et værk skabt af den tyske kunstner Katharina Grosse. Hun skaber et farverigt maleri mellem de grønne bakker på Camping East. Dansegulvet vil danne scene for flere events og performances. Nogle er planlagt af festivalen selv – andre vil opstå helt naturligt, når festivaldeltagerne selv medbringer musikken og i fællesskab interagerer med kunstværket.

Det moderne forsamlingshus

Flokkr er Roskilde Festivals forsamlingshus, som ligger ude på campingpladsen. Herind inviterer festivalen en bred skare af debattører, aktører og aktivister med en masse på hjerte – og de inviterer festivalgængerne til at indgå i både samtaler og workshops.


Man kan blandt andre møde det ukrainsk-danske ungdomshus, som fortæller om, hvordan solidaritet udføres under den russiske invasion. Man kan også møde klimaaktivisterne fra Fridays for Future, som vil fortælle om og forhåbentlig engagere festivalgængerne i deres sag.

Den står på et såkaldt fysik-mashup når CERN, Den Europæiske Organisation for Højenergifysik, og Niels Bohr Instituttet inviterer ind i deres videnskabspavillon, hvor man blandt andet kan bygge solcelleanlæg, en geigertæller og en detektor, der lader én se de kosmiske stråler fra rummet.

Man kan også møde strikdesigneren Lærke Bagger, som i en talk gør op med forestillingen om det perfekte menneske – og den perfekt strikkede sweater. Bagefter kan man selv prøve kræfter med garnnøgler og strikkepinde.


Skønlitteratur og musik mødes, når First Hate sætter lyd til Cecilie Linds nyligt udsendte roman Pigedyr. Ifølge Roskilde Festival "en romankoncert, som du aldrig har oplevet det før."

Den grønne klimapavilion

Det handler om klimaet og nærmiljøet i Roskilde Festivals splinternye klimapavillon. Den er designet af EAHR (Emergency Architecture & Human Rights), som arbejder for at styrke modstandsdygtigheden hos sårbare grupper, der lider under ulighed og humanitære kriser. Pavillonen er bygget af Log Ladies, som også inviterer til "hands-on byggeworkshops med fokus på køn", som det hedder.


I pavillonen kan man sammen med Studio Thinkinghand skabe sit eget mikrokosmos med det liv af mikroskopiske organismer, som eksisterer uden for det blotte øje.

Outhabitants inviterer ind i deres pusterum, som er et "healende samvær, som kan aflade noget af alt den spænding, som festivalen lagrer i din krop."

Bureau for mellemartslig kommunikation inviterer på en kreativ og gakket insektskole, hvor man kan være "med til at lave et venskabsritual for vores summende venner".


Kunstens forplantende verden

Når man bevæger sig fra Art Zone mod Gloria-scenen, vil man møde en kunst-tematik med "særligt fokus på det forplantende og reproducerende."

Marie Munk laver en stor, hyperrealistisk moderkage, som er et symbol på det livgivende, men som også fremstår som noget overdimensioneret "ulækkert", som repræsenterer det akavede forhold, mange har til deres egen kropslige natur, fortæller festivalen.


Anna Aagaard Jensen skaber en forstørret og muteret livmoder, som giver liv til talrige æggestokke, som man kan sætte sig til rette i.

Man kan også se Tabita Rezaires film Peaceful Warrior, som fungerer som en "afkoloniserings-selvpleje-vejledning". Kunstneren guider os gennem egyptisk kosmologi og livmodere, mens hun dyrker yoga og træner sin "livmoderkraft", som det lyder i en pressemeddelelse fra festivalen.

Sahar Jamili skaber en overvældende lysekrone, som taler ind i mekanikkerne for identitet. Jamili stammer fra Azerbaijan, hvor lysekronen er et statussymbol. Jamilis lysekrone forener splittelsen mellem at være Nørrebro-punk og azerbaijansk ung.


Den ravfarvede natklub

Ambereum er et ravfarvet performance-rum og et "gemmested fra festivalens hurtige puls". Om natten bliver det et decideret festcentrum, fortæller festivalen.

Man kan her møde den danske kunstner Kim Mejdahl, som man måske har set i DR-programmet Kunstnerkolonien. Under musiker-aliaset Kim Kim inviterer han til en "skrigende vild elektronisk koncert med gale visuals."


Man kan også opleve Perera Elsewhere skabe en "hypnotisk sammensmeltning af musik, der lyder, som om den eksisterer i alverdens fjerne egne af verden – samtidigt."

Linda Lamignan producerer en verden af lyd, der ligger i et krydsfelt mellem "elektronisk afrofuturisme og ambient, med et mål om at skabe en meditativ og helende atmosfære."

Når mørket falder på, rykker fire forskellige musikkollektiver ind i Ambereum og omskaber stedet til et langstrakt rave. Fra onsdag til lørdag kan man opleve et væld af kunstnere fra henholdsvis UUMPHFFNyege NyegeGroup Therapy og Another Name.


Ovenstående er blot et udvalg af de mange ting, som finder sted på Roskilde Festival 2022.

Se det fulde kunst- og aktivismeprogram her.

LÆS OGSÅ: FESTIVALERNE ER TILBAGE: Få det ultimative overblik over sommerens musikalske begivenheder


ANNONCE