GAFFA.dk - alt om musik
Hvorvidt kulturarrangementer, der bliver afholdt på offentligt vejareal, må tage billetpriser, var for første gang oppe at vende i Københavns kommune tilbage i januar 2021. Dengang blev forslaget stemt ned, med snæver margen, men nu et år senere er det gået igennem.
Pandemien har, som de fleste nok både ved og har kunnet mærke, sat sit præg på den danske økonomi i næsten alle henseender. Heriblandt var kulturlivet bestemt også en sektor, der tog en del slag. I kontekst af det var der forskellige forslag oppe at vende, på både regeringsmæssigt og kommunalt plan.
Et af disse var et regelændringsforslag, i Københavns kommune, der drejede sig om, hvorvidt kulturarrangementer kunne indkræve billetindtægter, når de blev afholdt på offentlig grund og vejarealer. Efter en fem-mod-fem nedstemning i 2021 er regelændringen nu blevet vedtaget af et 9-til-1-flertal i Københavns kommunes Teknik- og Miljøudvalg. Udformningen og blåstemplingen af regelændringen forventes klar til sommer, og det forventes, at den vil træde i kraft fra og med sommeren 2022, skriver Kulturmonitor.
I forbindelse med indførelsen af denne regelændring har GAFFA kontaktet Esben Marcher, sekretariatschef for den politiske interesseorganisation Dansk Live, der repræsenterer koncertarrangører, spillesteder og festivaler, for at få en kommentar.
– Før har disse kulturarrangementer jo udelukkende kunnet bygge deres økonomi op omkring salg af drikkevarer og lignende, og hvad det her gør er, at man generelt kan have en mere bæredygtig økonomi, siger Esben Marcher.
Enhedslisten var det eneste parti, der stemte imod regelændringen, og i forbindelse med det har deres medlem af Teknik- og Miljøudvalget, Mikkel Skovgaard skrevet følgende til Kulturmonitor. ”... når man vil benytte offentlig vej til formålet, mener vi ikke, man kan opkræve betaling, da vi på den måde udelukker københavnerne fra at benytte sig af de veje og pladser, der tilhører os alle. Arrangementer på offentlig vej skal kunne komme alle københavnere til gode.”
Marcher kommenterer følgende til Enhedslistens position i forhold til regelændringen: – Jeg forstår og anerkender standpunktet, og det er jo en politisk prioritering af, hvad man må og hvad man ikke må. Men det man må anerkende er, at hvis man vil have kulturelle aktiviteter ude i byrummet, og København brander jo sig selv som en kulturby, så er det også nødvendigt for aktørerne at have en bæredygtig økonomi.