x

Gil Scott-Heron bliver nærværende på Vega

Gil Scott-Heron bliver nærværende på Vega

På skærtorsdag fylder Gil Scott-Heron 61, og selv om det er den 1. april, er det ikke en aprilsnar. Seks uger senere giver næsten-pensionisten koncert på VEGA i København.

"I'm New Here" er Gil Scott-Herons første album i 15 år. Albummet har for det meste fået gode anmeldelser og fine ord med på vejen. All Music har givet albummet 4 ud af 5 stjerner. Pitchfork har givet det intet mindre end 8,5 ud af 10 og skrev blandt andet:

"Hvis Gil Scott-Herons kreative genopståen fortsætter efter denne reintroduktion til hans bevægende aldrende stemme, står vi måske overfor en af de mest mindeværdige genopståede karrierer i vores tid – en fornyet mand."

I skarp kontrast til disse fine ord, står GAFFAs anmelder, Christian Grubert. I stedet for at melde sig til englekoret gav han "I'm New Here" sølle 2 stjerner og skrev:

"Han (Gil Scott-Heron, red.) kan stadig fortælle, og han kan absolut stadig skrive, men på "I'm New Here" virker han uskarp og en smule fraværende."

Om Gil var fraværende på pladen eller ej, bliver han nu i bogstaveligste forstand nærværende. Manden kommer nemlig til Danmark for at give det danske publikum en omgang spoken-word, poesi og sang indhyldet i et patchwork af soul, jazz og blues. Så uanset om du tror mere på Pitchfork end GAFFA er der god grund til at dukke op den aften – om ikke andet for at danne din egen mening. Og det uanset om du er til hardcore rap eller blød blues. Gil Scott-Heron har inspireret folk i begge lejre, og i mange af de lejre der ligger midt imellem, til højre og til venstre. Og det har han gjort i mange år.

Hans første album, liveindspilningen "Small Talk At 125th And Lenox", udkom på RCA i 1970. Det var Gils kritik af intellektualisme og samfundet og var intet andet end gadepoetens talte ord bakket op af bongo- og congatrommer. På trods af dette minimale setup har den 40 år gamle skive indtaget en velfortjent plads i musikhistorien.

Efter den banebrydende liveoptagelse udgav Gil Scott-Heron syv andre plader op gennem 70'erne, hvoraf især "Pieces Of A Man" fra 1971 og livealbummet "It's Your World" fra 1976 har fået ros.

I 80'erne satte manden med afrohår og bøllehat tempoet lidt ned. Kun fire albums blev det til i dét tiår, og de kom var i årene 1980-1982. Efter 1982 tog manden en velfortjent pause indtil midten af 90'erne, hvor han igen gav lyd fra sig. Denne gang med tre udgivelser, og traditionen tro var der et livealbum i blandt.

Det nye årtusinde stod i kokainens tegn for Scott-Heron, der blandt andet blev taget for at besidde kokain og skiftevis flyttede ind og ud af afvænningsklinikker. Men nu har Scott-Heron droppet det uduelige bagepulver. Han spiller i Vega den 18. maj.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA