Nyhed

Lina Rafn må ikke trække sit scenetøj og sminke fra i skat

Infernal-sangerinden har tabt skattesagen (Opdateret)

Klokken 12.00 i dag faldt der afgørelse i den årelange sag mellem popsangerinden Lina Rafn og Skatteministeriet, skriver Ektra Bladet.

Parterne mødtes i Højesteret for at afgøre den sag om udøvende kunstneres ret til at fradrage udgifter til kostumer, frisør og makeup på den årlige selvangivelse, der har stået på de sidste seks år.

Lina Rafn tabte sagen og udtaler til Ekstra Bladet:

 "Det er et stort nederlag for alle små erhvervsdrivende. Det beviser, at der kun er en vej, nemlig den politiske. Hvis vores regering påstår, at de bakker op om initiativer for vækst, så skal de sørge for, at sådan noget her ikke kan ske igen."
 
Sagen begyndte, da Lina Rafn i 2001 forsøgte at trække 22.000 kroner fra i skat. Penge, som var blevet brugt til kostumer, frisør og makeup i forbindelse med hendes optræden i Infernal. Det underkendte Skat i 2004. I 2006 var afgørelsen for Østre Landsret, og i dag er der altså blevet sat endelig punktum i sagen.

Dansk Musiker Forbund håber dog, at sagen har sat fokus på musikeres skatteforhold, således at SKAT fremover vil have større forståelse for, at musikere og sangere er mennesker, der har et reelt arbejde som alle andre.

"Vi er naturligvis skuffede over udfaldet, men kan dermed konstatere, at retspraksis er uændret. Så forholdene ikke er forringet," udtaler Dansk Musiker Forbunds jurist, Trine Budtz efter dagens dom.

Dansk Musiker Forbund (DMF) havde håbet på, at en sag som denne kunne åbne mulighed for en mere fair vurdering af medlemmernes reelle, erhvervsmæssige udgifter på beklædningsområdet. "Der er nemlig tale om merudgifter på samme måde som fx håndværkeres udgifter til arbejdstøj," slår Budtz fast. Fremover vil vi dog håbe, at SKAT med denne sag har fået bedre kendskab til musikbranchen og en større forståelse for at musikere og sangere er mennesker, der har et reelt arbejde som alle andre. Det er tilmed et arbejde, hvor man selv står med mange udgifter," siger Budtz, der ligesom Lina Rafn har lagt vægt på, at sagen først og fremmest handler om at musikerhvervet tages seriøst. "Uanset udfaldet var det vigtigt for forbundet at føre denne sag for at opnå respekt og anerkendelse af faget. Tak til Lina, fordi hun ville stå det igennem," slutter Budtz.


Lina Rafn udtaler desuden:

"Det handler ikke længere om at betale. Jeg har betalt de penge for længe siden, det handler om, at hjælpe dem, der er, hvor jeg var i 2001, og det handler om det helt principielle i, at der skal være fælles regler og ordentlig vejledning. I virkeligheden ville jeg hellere sidde i studiet og lave musik," sagde Lina Rafn, som sammen med DMF førte sagen til Højesteret, hvor der nu er afsagt dom i dag, torsdag den 19. august 2010, der stadfæstede Østre Landsrets kendelse, der altså underkendte Rafns ret til fradraget.

ANNONCE