x

Alex Riel runder 70 år

Alex Riel runder 70 år

Den danske jazz-med-mere-trommeslager Alex Riel fylder i dag 70 år. Alex Riel er en af de mest anerkendte danske jazz-trommeslagere, og han begyndte allerede i slutningen af 1950'erne at snuse til den danske jazz-scene.

I 1960'erne blev han hus-trommeslager på spillestedet Montmartre, der for nyligt er genåbnet, hvor han i 1965 blev kåret som Årets Danske Musiker. Herefter optrådte han med sin egen trio, han turnerede med den legendariske jazz-pianist Bill Evans, og han dannede en kvintet med den danske trompetist Palle Mikkelborg, som blandt andet spillede med stor succes under Newport Jazz Festival i 1968.

Han var i slutningen af 60'erne og begyndelsen af 70'erne en del af det danske rock-orkester Savage Rose, hvorefter han eksperimenterede inden for de fleste rytmiske genrer og spillede i et utal af konstellationer.

Senere blev Alex Riel fast trommeslager for sang-skjalden Sebastian, ligesom han dannede jazz-fusions-gruppen Six Winds, og han har indspillet en lang række cd'er, hvor han spiller med større navne inden for jazzens verden, for eksempel bassisten Niels Henning Ørsted Petersen, saxofonisterne Michael Brecker, Dexter Gordon, Stan Getz og Ben Webster, pianist Niels Lan Doky og mange flere.

Trommeslageren har i mange år spillet i fast trio med bassisten Jesper Lundgaard og pianisten Heine Hansen (billedet).

Da Alex Riel for ti år siden fyldte 60 var Copenhagen Jazz House vært for ti jubilæums-koncerter med fødselaren i centrum. Og som vi tidligere har omtalt her på GAFFA, så har det genåbnede spillested Montmartre afholdt ti jubliæumskoncerter for Alex Riel de sidste ti dage, på det selvsamme sted, hvor Alex Riel satte sin karriere i gang. Her er han blevet fejret af danske navne som Niels Lan Doky, Annisette, Hanne Boel, Marilyn Mazur og Palle Mikkelborg, Morten Ramsbøl og mange flere. Alex Riel er desuden den første til at modtage Montmartres særlige ærespris.

Koncert-rækken sluttede i går på Montmartre, men man kan downloade en af jubliæumskoncerterne på Montmartres hjemmeside.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA