Den danske billetudbyder melder billethjemmesiden til politiet for dokumentfalsk og bedrageri
Den store danske billetudbyder Billetlugen melder nu billet-hjemmesiden Viagogo til politiet for dokumentfalsk og bedrageri, skriver dr.dk. Det sker, efter at Kontant på DR1 tirsdag aften afslørede, hvordan firmaet opkøber billetter til koncerter og sælger dem videre til almindelige forbrugerne til overpris.
– For mig ser det ud som om, der er tale om bedrageri og/eller dokumentfalsk, siger Jeppe Jensen, direktør for Billetlugen, til dr.dk.
På Viagogos hjemmeside kan man købe billetter til alt fra stand-up over cirkus til rockkoncerter og klassiske koncerter. Officielt er billetterne købt af almindelige forbrugere og videresolgt i stil med videresalget hos eksempelvis Den Blå Avis. Modsat i Danmark er prisen hos Viagogo.com dog højere, fordi det i England – hvor Viagogo har hovedkontor – ikke er ulovligt at videresælge billetter til mere end den officielle pris, modsat i Danmark.
Kontant afslørede tirsdag aften, hvordan minimum én ansat hos Viagogo køber billetter til almindelig pris hos for eksempel Billetlugen. Bagefter sælger han dem videre til forbrugerne til en pris, der er langt højere end den oprindelige. Kontant viste eksempelvis, hvordan musikchef i DR, Leif Lønsmann, kunne købe en bestemt billet til en Schubert-koncert i Koncerthuset i april 2013 via Viagogo.com. På dette tidspunkt var billetten ikke solgt fra DR's officielle billetsælger, Billetlugen, men det blev den kort herefter, hvorefter Leif Lønsmann modtog den selvsamme billet fra Viagogo.com, nu blot til en noget højere pris. Den officielle pris var fjernet i et billedbehandlingsprogram.
DR kunne afsløre, at køberen var en Hugo Schaper, som viste sig at være landechef for Viagogo i Holland. Schaper havde dog fjernet sit navn fra billetten, der blev videresendt til Leif Lønsmann og ændret det til aliaset "Sjors". DR opsøgte Schaper, der – i bar overkrop i sin entrédør – indrømmede, at han købte stribevis af billetter til arrangementer i flere lande. Han udtalte følgende om, hvorfor prisen på billetten var fjernet: – Vi gør det, fordi det sparer os for en masse spørgsmål omkring forskellen på de to priser.
Han erkendte, at han køber billetter til en lang række arrangementer i Danmark med mange forskellige aliasser: – Vi bruger en masse navne, da vi helst ikke vil have de rigtige navne på billetten, der bliver videresolgt.
Viagogo: Det er ikke firmapolitik
DR besøgte Viagogos internationale hovedkontor i London, hvor direktør Ed Parkinson benægtede, at Hugo Schapers handlinger var firmaets politik:
– Det er ikke firmapolitikken at ændre navn og priser i oprindelige billetter, så I har fundet et område, der skal rettes op på.
Han afviste, at firmaet selv opkøber og sælger billetter i stor skala.
– Vi er en markedsplads for enkeltpersoner og opkøber kun billetter i sjældne tilfælde, hvor det har været umuligt at skaffe en billet til en kunde. Men vi må jo se nærmere på, om der er nogle rutiner her, der bør ændres eller strammes op.
Billetlugens direktør er rystet
Direktør Jeppe Jensen fra Billetlugen er rystet, og manipulationen af billetterne får ham nu til at politianmelde firmaet.
– Jeg synes ikke, vi kan leve med, at man manipulerer vores billetter med henblik på at bedrage forbrugere og billetkøbere, siger Jeppe Jensen til DR.
Det er ulovligt at sælge billetter til overpris i Danmark, men Viagogo har kunnet gøre det, fordi hjemmesiden opererer fra Schweiz og England. Billetlugen håber nu på at stoppe Viagogo med en politianmeldelse for dokumentfalsk og bedrageri.