x

Legendarisk rockmusiker og forkæmper er død

Legendarisk rockmusiker og forkæmper er død

Kevin Ayers, der var en af bagmændene i 60'ernes psykedeliske engelske band Soft Machine, er død i en alder af 68 år.

Som pioner inden for genren arbejdede han blandt andre sammen med Brian Eno, Syd Barrett, John Cale, Nico og Robert Wyatt i løbet af sin karriere.

Flere prominente navne inden for musikbranchen hædrer nu Kevin Ayers for hans bedrifter. 

Direktøren for hans sidste pladeselskab Lo-Max Records bekræftede til BBC News, at Ayers var sovet stille ind i hans hjem i Montolieu, Frankrig og tilføjede:

"Han var en af de helt store kræfter bag 60'ernes ideal om kreativitet, ytringsfrihed og fri kærlighed."

Også BBC's Radio 6 vært Stuart Maconie sagde et par mindeord om musikeren i sit program, og beskrev ham som "en legendarisk engelsk musiker og en stor del af Canterbury-musikscenen". 

MacMahon beskrev også Ayers som en karakter du aldrig ville glemme, hvis du først havde mødt ham og tilføjede:

"Han var kongen af undergrunden. Han lavede altid musik udelukkende for sin egen skyld hele vejen igennem sin karriere. Jeg tror ikke, han havde nogen særlig interesse i at blive en popstjerne. Han skrev sange for sig selv, men når så folk hørte, hvad han lavede, måtte de nærmest tvinge ham ind i studiet for at indspille det".

Ayers og Soft Machine turnerede i en årrække rundt i USA sammen med Jimi Hendrix, men allerede efter deres første album i 1968 forlod han bandet. En exit, som bandmedlem Wyatt beskrev som "at miste bandets akse". 

Ayers begyndte herefter en omfattende solokarriere med i alt 16 album-udgivelser. Hans første soloalbum "Joy of a Toy" udkom i 1969 og har efterfølgende inspireret artister som Teenage Fanclub, Candie Payne og Euros Child. 

Ayers var altid en forkæmper for de små musikere. I perioden 1971-1987 oprettede han sammen med sin far, BBC-producer Rowan Ayers, tv-programmet "The Old Grey Whistle Test", som gav undergrundsmusikken en chance for et større publikum på skærmen. 

Robert Wyatt mindes sin ven og kollega med disse ord:

"At spille med Kevin var ligesom at bade i solskin. Han var sjov, klog og afslappet. Jeg føler mig utrolig heldig over at have spillet med ham i alle disse år". 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA