x

Jamie Cullum: Travlhed skaber kreativitet

Jamie Cullum: Travlhed skaber kreativitet

GAFFA møder Jamie Cullum den dag, hvor 80'erne endeligt blev begravet. Nærmere bestemt den 8. april 2013, hvor verdens nyhedsredaktioner to timer tidligere kunne annoncere, at jernladyen Margaret Thatcher var afgået ved døden, 87 år gammel, på et luksushotel i London.

– Ja, du har helt ret, nu er 80'erne endegyldigt slut. Jeg var selv mellem et og ti år gammel dengang. Hun var i benhård kamp mod fagforeningerne og var en meget kontroversiel skikkelse. I dag er jeg far til to piger, og jeg må sige, at jeg går ind for velfærdsstaten! Margaret Thatcher var en utrolig dame, men rent politisk vil jeg sige, at vi er på hver vores side af planeten.

Alle, der har set Jamie Cullum på scenen, på tv, hørt ham i radioen, eller har tilbragt mere end et minut i hans selskab, vil vide, at man har at gøre med en positiv, sjov og intelligent person, men det gode humør rækker ikke til tidens hjemlige politiske sfære, heller ikke i forhold til de konservatives ærkerivaler The Labour Party:

– For at være ærlig, så har jeg virkelig svært ved at blive begejstret over noget politisk i England i dag. Jeg er et privilegeret menneske, og jeg betaler meget i skat, og jeg synes, at jeg skal betale meget skat. Men den måde regeringen og det officielle samfundet forvalter midlerne på i dag, har jeg svært ved at juble over.

Hvor begejstringen for tidens hjemlige politiske virkelighed er til at overse forholder det sig ganske anderledes, når samtalen drejes hen på tidens aktuelle musikalske strømninger.  

– Jeg synes, at det en virkelig spændende tid, vi lever i, hvor der kommer masser af kvalitet, som man, ikke mindst som aktiv internetforbruger kan nyde godt af. Tyske Swede Art er et eksempel på noget, jeg synes, er super fedt for tiden.

Mindre tid – mere output

Jeg mødte dig sidst i efteråret 2009. Siden da er du blevet gift, blevet far til to døtre, har været dommer i en sæson af en tv-konkurrence og meget andet. Det virker ikke som om, at familieforøgelsen har dræbt din kreativitet?

– Nej, nærmere det modsatte. De sidste par år har uden tvivl været min mest produktive og kreative periode i mit liv. Dem, der siger, at barnevogne og bleer ødelægger deres kreativitet, er måske folk, som er forankret i at skulle igennem hjerte/smerte-oplevelser for at få noget på blokken, sådan har jeg aldrig haft det. Men det er helt sikkert, at jeg har haft væsentligt mindre tid, men det har gjort mig mere fokuseret på at bruge de timer, jeg har haft til rådighed. Det gælder om at udnytte tiden bedst muligt. Jeg har skrevet 25 numre til pladen, nogle af dem sammen med min bror Ben, og har nydt det. Men jeg har aldrig tidligere skrevet så meget musik i pyjamas og hjemmetøfler.

Du kalder pladen Momentum, men helt ærligt, har du ikke mere eller mindre altid været lidt af en gulddreng med nogenlunde konstant momentum?


– Haha, var det bare så vel. Faktisk er titlen lidt ironisk ment, da momentum for mig meget er noget, der relaterer til 20'erne, hvor du typisk kun har dig selv at tænke på. Du har tid til at gøre, hvad du vil, du tror måske på Gud den ene dag, men ikke den næste, du kommer dig hurtigt over en ordentligt gang tømmermænd og så videre. Det er helt anderledes, når du stifter familie og bliver ældre. Pludselig skal du stå ved dine ting, og skal være en, som dine børn kan læne sig op ad. Det giver et helt andet perspektiv på livet. Jeg ser det lidt som, at hvor det i ungdommen drejede sig om at tage dine chancer, gælder det når du bliver ældre om at skabe dine chancer. Det er så det, jeg prøver på nu, og titlen Momentum skal ses i det lys.

Læs en længere udgave af interviewet om blandt andet Jamie Cullums syn på Nabiha og om at føle sig som en ældre gentleman i GAFFAs artikelsektion.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA