Nyhed

Steve Miller fylder 70

Sangeren, sangskriveren og guitaristen især kendt for "The Joker" fylder rundt i dag

I dag fylder den amerikanske sanger, sangskriver og guitarist Steve Miller, leder af Steve Miller Band, 70 år. Steve Miller Band er især kendt for hittene "The Joker", "Rock'n Me" og "Abracadabra", der alle har toppet den amerikanske hitliste i henholdsvis 1973, 1976 og 1982. "The Joker" nåede også førstepladsen på den engelske hitliste i 1990, da sangen blev brugt i en tv-reklame for Levi's-jeans.

Steve Miller blev født i Milwaukee, Wisconsin. Hans far var læge og amatørlydtekniker og kendte blandt andre den legendariske guitarist og guitarudvikler Les Paul, som kom i familiens hjem. Les Paul lærte Miller nogle akkorder og opfordrede ham til at spille, og det tog Miller til sig. Han dannede som 12-årig sit første bluesband og flyttede som 21-årig til Chicago for at spille med bluesmiljøet dér.

Senere flyttede Steve Miller til San Francisco, og i 1966 dannede han Steve Miller Blues Band, der hurtigt skiftede navn til Steve Miller Band. I 1968 debuterede de med albummet "Children of the Future", et psykedelisk bluesalbum, og siden fulgte en stribe plader, der fik pæne anmeldelser og nogenlunde succes.


Det helt store gennembrud kom i 1973 med gruppens ottende album, "The Joker", der bød på en blødere og mere pop-rocket lyd end tidligere, og hvorfra titelsangen blev et kæmpehit. Albummet nåede en andenplads på den amerikanske hitliste. Herpå fulgte en stribe populære album og singler, men efter albummet og singlen "Abracabra" i 1982 faldt den kommercielle succes mærkbart.

Steve Miller Band har dog fortsat med at udgive plader, dog med længere mellemrum. Således gik der hele 17 år mellem albummet "Wide River" fra 1993 og det efterfølgende "Bingo!" Seneste album er coveralbummet "Let Your Hair Down" fra 2011, bandets 18. studiealbum.

Se Steve Miller Band fremføre "The Joker":

ANNONCE