Nyhed

Musikstarter-holdet: Det er musikkens svar på fodboldskoler

Vi har talt med teamet bag projektet, som vandt GAFFA-Prisen 2013 i kategorien "Årets skulderklap"

På billedet ses følgende repræsentanter for Musikstarter, fra venstre mod højre:

Susan Jakobsen (formand for Ungdomsringens Ungeråd)
Alexander Örn Birgisson (næstformand Ungdomsringens Ungeråd)
René Munk Thalund (keyboardspiller i Nephew)
Søren Olsen (næstformand i Ungdomsringen)

Først og fremmest tillykke med at I har vundet årets Skulderklap! Vil I starte med at fortælle mig lidt om projektet?
 
René Thalund (Nephew): – Musikstarter er et projekt, som vi fik idéen til i Nephew-land. Vi har igennem længere tid talt om vigtigheden af musikundervisning, og jeg læste en videnskabelig artikel, der understøtter, at børns indlæring forbedres i andre fag, hvis de spiller musik. Det er en idé, der har groet længe ,og nu er den blevet muliggjort gennem Ungdomsringen og fonding fra Bikubenfonden og Roskildefonden.
 
Hvad er det konkret, projektet går ud på?
 
Rene: – Helt konkret så holder vi musikkens svar på fodboldskoler. Vi har I bandet (Nephew, red.) været ude at besøge campsene i efterårsferien, og vi oplevede 60-70 unge musikglade mennesker, og der var allerede dannet fire nye bands, da vi ankom. Folk løb ud og ind mellem hinanden og spillede musik. Og det var i virkeligheden meget rørende, for det er jo dét, der er hele ideen med Musikstarter. Vi skal derud, hvor der ikke er så mange tilbud, men hvor der sidder nogle og drømmer om at spille musik sammen med nogle andre.
 
Søren Olsen (næstformand i Ungdomsringen): – Ungdomsringen er en samling af alle slags klubber i Danmark, og der bliver spillet fodbold, bordtennis, kort, teater og musik. Men der kan nemt ske dét, at man spiller for sig selv eller for hinanden. Derfor vil vi gerne med Musikstarter sætte musik på landkortet. Få alle ungdomsklubberne meldt ind på Musikstarters hjemmeside, så de unge mennesker, der ikke er medlem af en klub eller musikskole kan gå ind og finde den nærmeste Musikstarter. Og så kan man gå ned i den lokale fritids- eller ungdomsklub og spørge: Kan jeg spille musik? Og ja, det kan du. Du kan blive en del af et fællesskab. Og ligesom at spille fodbold i gården kan du spille musik med nogle venner, eller med nogle, der kan blive dine venner.
 
René: – Vi sad med en idé, som vi ikke selv kunne løfte i praksis, og derfor er Ungdomsringen den rigtige partner, fordi de har berøring med unge fra alle samfundslag via deres tilstedeværelse tæt på skoler. Men det handler også om, at etablerede bands kommer ud og spiller (i år har musikcampsene blandt andet haft besøg The Blue Van, Johnny Hefty & Jøden. Thomas Buttenschøn, The Eclectic Moniker og Nephew, red.). Det handler om at inspirere og udfordre de unge omkring, hvad musik kan være. The Eclectic Moniker havde et lydeksperiment, hvor de stak en mikrofon ned i en elkedel. Så fik de alle ungerne til at lægge sig ned og lytte til en elkedel, som langsomt bruser op og ender med at gurgle helt igennem. Bagefter talte de om, hvad lyd kan. På den måde bliver de unge udfordret på deres koncepter for, hvad musik og lyd er, og hvad man kan gøre med det. Og det er jo fantastisk, når sådan noget sker.
 
Hvad er det musik kan, hvorfor er det her projekt vigtigt?
 
Søren: – Musik skaber fællesskaber.
 
Alexander Birgisson (bruger af Musikstarter og næstformand i Ungdomsringens Ungeråd): – Du kan få alle dine følelser ud gennem musik. Du kan møde nye mennesker, og du kan få det godt herinde (lægger hånden på hjertet).
 
Susan Jakobsen (formand for Ungdomsringens Ungeråd): – Det er også for at skabe nogle muligheder for de børn og unge, der ikke er til sport. Her har de mulighed for overhovedet ikke at kende et instrument, men alligevel være med og derfor lære en masse.
 
René: – Vi vil gerne vise, at musik er sjovt og opløftende og en rigdom i ens liv. Samtidig at det er noget, man godt må beskæftige sig med, også på seriøst plan. Jeg er seriøs, når jeg spiller musik, men ikke nødvendigvis, fordi jeg regner med, at det er Orange Scene næste sommer. Det er noget, man godt må beskæftige sig seriøst med, selv om det ikke er noget, man kan leve af næste år. Det er noget der.
 
Er der noget særligt, I har opnået med Musikstarter i løbet af det seneste år?
 
Alexander: – Man kommer til de her camps, hvor man møder tonsvis af andre unge, der har samme interesser og er ligesom én selv. Man bygger en virkelig tæt omgangskreds, og allerede den første dag var vi alle sammen rystet virkelig godt sammen. Hver aften havde vi livescene, hvor man kunne komme op på scenen og spille med mennesker, man slet ikke kendte. Det var virkelig en drøm for mig.
 
Søren: – Det store i det her er, at det er for alle. Der er ikke noget med, at man skal være en elitespiller, eller at de unge bliver opdelt i begyndere og øvede. Der sker næsten noget helt magisk, når man er sammen en hel uge. Lige pludselig bliver det større end én selv. Unge mennesker, som ikke kendte hinanden fra forskellige steder i landet, begynder lige pludselig at snakke sammen, rende sammen, spille sammen. Og de kan gøre det virtuelt, men de mødes faktisk også i virkeligheden. De unge mennesker, jeg havde med fra min ungdomsklub kom hjem og var fuldstændig høje. Det var det største, der var sket i deres liv. Det er de her små stjernestunder, som er vigtige.
 
René: – For lidt over et år siden spillede vi i Nephew nogle koncerter her i Bremen Teater. Én af aftnerne havde vi inviteret nogle af de voksne fra ungdomsklubberne og kørt dem ind fra hele Danmark med busser. Vi ville gerne sælge idéen til dem, for vi mener, at det er dem, der er musikstarterne. Det er dem, man kan gå til, hvis man har siddet derhjemme og fedtet lidt med sin guitar og egentlig gerne vil spille med nogle andre. For et år siden var Musikstarter stadig et luftkastel. Det var noget, som vi ikke selv vidste, om vi turde tro på. Og nu sidder vi her et år senere, har fået et virtuelt læringssite op og køre, har gennemført camps rundt omkring i landet og får det her nik fra GAFFA. Jamen, jeg er helt glad!
 
Hvad er planen for 2014?
 
René: – Jeg vil gerne se, at læringssitet bliver udvidet med flere sange end Nephews. Vi vil gerne give ambassadørstafetten videre, så der kan komme flere og andre sange ind på læringssitet. Næste år vil vi gerne udvide med flere camps, så vi kan nå længere ud, og vi håber, at der er etablerede musikere, der har lyst til at tage ud og inspirere de unge mennesker.
 
Søren: – Som René startede med at sige, det er jo fodboldskoler for musik. Så det skal blive lige så naturligt; alle kender en fodboldskole, og mange har været på en fodboldskole. Nu er det bare i musikgenren, vi gør det, og det bliver skidegodt.

ANNONCE