x

Neneh Cherry fylder 50

Neneh Cherry fylder 50

Den svenske rapper, sangerinde og sangskriver Neneh Cherry fylder i dag 50 år og er samtidig højaktuel med sit første soloalbum i 18 år. Det udkom 24. februar år, har fået titlen "Blank Project" og er lavet over en periode på kun fem dage.

Neneh Cherry er født i Stockholm som datter af maleren Monica Karlsson og trommeslageren Amahdu Jah fra Sierra Leone. Nenehs mor giftede sig senere med den amerikanske jazztrompetist Don Cherry, og Neneh fik hans efternavn. Da hun var teenager, flyttede familien til London, hvor Neneh blev medlem af flere punk- og postpunkgrupper, blandt andre Rip, Rig + Panic, ligesom hun medvirkede på The Thes 1986-sang "Slow Train to Dawn".

I 1989 udgav Cherry sit debutalbum, "Raw Like Sushi", der blev en stor succes, blandt andet indeholdt hittet "Buffalo Stance" og bød på samarbejder med flere medlemmer af Massive Attack, hvis debutalbum "Blue Lines" fra 1991 Cherry bidrog til som arrangør. Siden fulgte to album, "Homebrew" i 1992 og "Man" i 1996, inden Cherry holdt en lang pause som solokunstner, hvor hun til gengæld medvirkede på plader med blandt andre Peter Gabriel, Groove Armada og Gorillaz. I 1994 fik hun desuden et stort hit med Youssou N'Dour-duetten "7 Seconds".

I 2006 og 2009 spillede hun en fremtrædende rolle på to album med gruppen CirKus, og i 2012 udgav hun et album med jazzkollektivet The Thing.

Neneh Cherry er halvsøster til sangerne Titiyo og Eagle-Eye Cherry.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA