x

Hør verdens 10 hurtigste guitarister

Hør verdens 10 hurtigste guitarister

Blandt guitarister findes der en vist hang til at udfordre gribebrættet og spille så hurtigt som muligt. Et fænomen også kendt som "guitar wank". Hvad det præcis skal gavne, er ikke helt åbenlyst for de uindviede, men elsket af alle 16-årige drenge, der sidder på deres værelser og øver pligtopfyldende til en metronom. En plat-freudiansk analyse af fænomenet synes da også at tyde på, at "guitar wank" ikke er at beskrive som helt optimalt i andre af livets fornøjelige anliggender.

Ikke desto mindre har læsere af det amerikanske guitarblad GuitarWorld stemt de hurtigste guitarister ind i en top 10. De 10 guitarister er hovedsageligt at finde inden for metalgenren, hvor shredding er en dyd på linje med at kunne køre bil som racerkører. Fusionsjazzen og countrymusikken er dog også eksponent for nogle über-virtuose guitarister. Se listen over de hurtigste guitar wankere her og hør noget knogleknusende shred forneden.

1) Trey Azagthoth - Morbid Angel (billedet)

Det, der adskiller Trey Azagtoth fra den gængse metalguitarist, er, at han foretrækker at improvisere frit, når han indspiller sine soloer frem for at skrive dem på forhånd. Det giver dem en mere rå og spontan følelse, som måske også er helt i overensstemmelse med Morbid Angels brutale musik. Hør her Trey Azagtoth, den hurtigste guitarist ifølge GuitarWorlds læsere, åbne helvedes porte og slippe de trehovedede hunde løs.

2) Mick Barr - Orthrelm

Mick Barr udmærker sig på en andenplads med rygtet om, at han er i stand til at pløkke 24 toner af. I sekundet. Man må antage, at han har hård hud på fingrene efterhånden. Eller noget.3) Michael Angelo Batio - Solo

Michael Angelo Batio er måske lige så kendt for sine stramme, slidt jeans og sit pjuskede hår som sin dobbelthalsede guitar, hvor han kan spille begge gribebrædder på én og samme tid. Det er lige så skørt, som det lyder.

4) Jason Becker - Solo/Cacophony/David Lee Roth

Det er mere en tragisk historie, der gemmer sig bag Jason Becker. Han gjorde sig oprindeligt i duoen Cacophony med Marty Friedman, før han gik solo og udgav sit klassiske instrumentalalbum "Perpetual Burn". I slutningen af 80'erne hyrede David Lee Roth ham som leadguitarist. Det blev dog en kortvarig succes, fordi det viste sig, at Becker led af den degenerative sygdom Lou Gehrigs sygdom - en slags muskelsvindssygdom. Mod al forventning lever Becker endnu - om end han kommunikerer ved at blinke med sine øjne, så det bliver deværre ikke til meget shred fra hans side. Som en evig fighter komponerer han stadig musik ved hjælp af et computerprogram.

5) Jimmy Bryant - Studiemusiker/Speedy West

Jimmy Bryant var i 50'erne kendt som USAs hurtigste guitarist, og det var ikke metalguitar, han gjorde sig i. Det var country, og derfor bør det da også nævnes, at countryguitarister ofte har lige så hurtige fingre som metallens neo-klassiske shredders.

6) Buckethead - Solo/Guns N' Roses

Buckethead er nok efterhånden mest kendt som ham, der erstattede den tophat-klædte Slash i Guns N' Roses. Det kan være svært at lægge mærke til den mystiske guitarists sublime spil, når han gemmer sig bag maske og oven i købet bærer KFC-bøtte på hovedet. Han har et eller andet med kyllinger, og rygtet vil, at da han indspillede spor til Guns N' Roses sagnomspundne "Chinese Democracy", forlangte han at få bygget et kyllingebur inde i studiet, hvor han kunne sidde og nørde med sin guitar.

7) Dimebag Darrell - Pantera/Damageplan

Endnu en tragisk historie rammer med Dimebag Darrell. Den drukglade guitarist fra Texas er i guitarkredse kendt som det næste led af den guitarskole, der blev grundlagt af Eddie Van Halen og Randy Rhoads. Hans legato- og tappingteknik er eksemplarisk. Han endte sine dage på scenen i 2004, mens han spillede på sin elskede guitar, for pistolløbet af en psykisk forstyrret fan.

8) Paco de Lucia - Solo

Den nu desværre afdøde
Paco de Lucia fornyede den spanske flamenco-guitar. På en akustisk guitar spundet med kattetarme var hans teknik fuldstændig eminent. Det skal huskes, at mange af de ovenstående guitarister bruger alverdens guitareffekter - som ekko og forvrængning - til at lappe over tekniske fejl. Den slags kunne Lucia ikke med sin guitar, derfor var hans teknik nødt til at være luftæt. Og det var den.

9) Al Di Meola - Solo/Return to Forever

Lucia spillede til tider sammen med Al Di Meola, hvis fusionsjazz var medvirkende til at udvikle den teknik, man kalder "speedpicking". Teknikken centrerer sig om at spille med både op og nedslag på guitaren i perfekt tid til et beat. Al Di Meola er især kendt for sit nummer "Racing With the Devil on a Spanish Highway", som mange guitarister stadig kan få sved på panden over.

10) Marty Friedman - Solo/Cacophony/ Megadeth

Nummer 10 er Marty Friedman, som efter sin tid med Jason Becker endte i Megadeth, hvor han medvirkede på nogle af thrashgruppens mest succesfulde plader. Hans solo i hittet "Symphony of Destruction" er legendarisk for Friedmans brug af en japansk guitarskala. Og det japanske er blevet siddende i Friedman, som bor der nu om dage og har sit eget tv-show.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA