x

Tool-frontmand fylder rundt

Tool-frontmand fylder rundt

Det hele startede i 1990 for Maynard James Keenan. Her blev det eksperimenterende hardrockband Tool – kendt for lange og komplekse numre – dannet, efter fødselaren først havde været lunken omkring idéen om at starte et band. Forslaget kom fra guitaristen Adam Jones, som Keenan mødte kort efter sin tilflytning til Los Angeles. Med Keenan som forsanger, Jones som guitarist, Jones' nabo Danny Carey som trommeslager og Paul D'Amour som bassist blev Tool dannet.

Det var som denne konstellation, at bandet brød igennem med en pladekontrakt fra Zoo Entertainment i 1991, hvorefter de udgav deres første ep kaldet Opiate. Mens ep'en stadig var aktuel, turnerede bandet med mastodonterne Fishbone og Rage Against the Machine, før de i 1993 udgav debutalbummet Undertow. Med den nye udgivelse blev de hurtigt et af de dominerende bands på metalscenen, hvilket blev kvitteret med et pladesalg, der fordrede både guld og platin på under et år. Herefter turnerede bandet i et par år til stadig stigende succes, hvilket udmøntede sig i studiealbummet Ænima, som blev udgivet i 1996.

På albummet – som torpederede Tool mod skyerne endnu en gang – figurerede bassisten Paul D'Amour dog ikke længere under bandmedlemmer, og havde forladt bandet i 1995 for at forfølge sine egne projekter. Han blev hurtigt erstattet af Justin Chancellor, deres tidligere turnékammerat fra bandet Peach. Efter ti uger solgte Ænima guld og efter ti måneder dobbelt platin. Siden har bandet vundet to Grammyer for deres musik.

Maynard James Keenan – eller MJK blandt kendere – har desuden opnået stor succes med sideløbende projekter ved siden af Tool. Både A Perfect Circle og Puscifer er blevet anerkendt på den hårdere del af rock-scenen. Hans performance-stil kan virke introvert på trods af den til tider skrigende stemme. Således skulle de mørkere steder på scenen – der hvor der ikke er projekteret lys, på skyggesiden – være forbeholdt den midaldrende rocker. Det til trods har MJK optrådt i masser af farver, masker, parykker og så videre. 

Vi siger "ROCK ON" fra redaktionen og ønsker Maynard James Keenan tillykke med de 50 år!


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA