x

10 grunde til at elske NorthSide-aktuelle Alt-J

10 grunde til at elske NorthSide-aktuelle Alt-J

1."An Awesome Wave"

Uden debutalbummet "An Awesome Wave" var Alt-J næppe blevet så store og anerkendte, som de er nu, og derfor må dette album nævnes på en liste over ti gode grunde til at elske det engelske band. Albummet høstede stor anmelderros og GAFFAs anmelder Finn P. Madsen var også positiv. Han gav englændernes debutalbum fire stjerner med overskriften "Mercury Award-vindere har skitsen til noget større."

2. Alt-J vinder Mercury Prize

Den prestigefyldte britiske musikpris Mercury Prize, som hvert år kårer det bedste album i Storbritannien og Irland, blev i 2012 uddelt til Alt-J for albummet "An Awesome Wave", hvorefter bandets karriere for alvor blomstrede op.

Lyt til nummeret "Tesselate" fra det roste debutalbum herunder.

 

3. NorthSide Festival, Blue Stage, 2013

Den 15. juni 2013 væltede regnen ned i lårtykke stråler, og naturens vilje skabte ikke umiddelbart fundament for, hvad der skulle ske denne sene lørdag eftermiddag. Engelske Alt-J trådte op på scenen og skulede ud til et publikum, der var iklædt gummistøvler og regnslag. Publikum var vedholdende, og det blev de belønnet for. GAFFA's plaskvåde anmelder Nanna Jenner Jensen oplevede ligesom det fremmødte publikum en koncert, der i overført betydning forvandlede regn til sol. Med sine rosinlignende og regnvåde fingre gav hun livekoncerten fem stjerner og skrev følgende: "Ikke kun lyden, også musikerne bag instrumenterne var så velspillende og veludførte, at man næsten havde svært ved at tro på, at der ikke blev benyttet back track på en eller anden måde. Helt ærligt - det lød nærmest bedre end på pladen."

4. "This Is All Yours"

Alt-J's andet album "This Is All Yours" fra september 2013 er en essentiel grund til at elske det engelske band. Albummet gav GAFFA's anmelder Finn P. Madsen anledning til at klappe i sine anmelderhænder. Da klapsalven tonede ud, gav han albummet fem stjerner og skrev: "Hele tiden søger de nye eventyr uden at tage den lette vej. 'This Is All Yours' er et komplekst og forunderligt udspil, hvor mørket indimellem lurer med et smukt og melodramatisk tag."

5. Alt-J er ufatteligt gode live og har styr på lysshowet

Det kommende klip behøver ikke mere introduktion end det faktum, at det stammer fra Alt-J's liveshow i 02 Academy Brixton. Se det, du vil ikke fortryde det. Og så giver gruppen også en i skrivende stund næsten udsolgt koncert i Tap1 i København 19. februar – deres første indendørs koncert i Danmark og deres anden nogensinde. Koncerten på NorthSide 2015 bliver den tredje.

6. Alt-J har indspillet en stærk sang til filmen "Silver Linings Playbook"

Alt-J har skabt sangen "Buffalo" til David O. Russells film "Silver Lingings Playbook", hvor skuespilleren Bradley Cooper og Jennifer Lawrence har hovedrollerne. Det er ikke første gang, Alt-J's numre optræder på filmlærredet, da nummeret "Fitzpleasure" eksempelvis er blevet brugt som temasang for tv-serien "Weeds" og til traileren for filmen "The Way Way Back".

 

7. Bandnavnet Alt-J giver kun mening, hvis man kender det græske alfabet

Bandets navn kommer fra det græske bogstav "Delta", Δ, som traditionelt bliver brugt i videnskabelige forsøg til at indikere "ændringer" eller "forskelligheder". Det udtales Alt-J, da man ved at trykke alt + j på en Mac-computer får symbolet Δ.

Alt-J gik tidligere under navnet "Daljit Dhaliwal" efter den britiske tv-vært af samme navn. Deres andet bandnavn var "Films", som de ændrede, efter de opdagede, at der allerede fandtes et amerikansk band med navnet "The Films".

8. Alt-J's musikvideoer er lige så visuelt flotte som deres sceneshows

Alt-J er kendte for at levere flotte sceneshows, når de optræder live, men deres musikvideoer har ofte også en yderst flot billedside, der stemmer i med det musikalske univers. Dette ses glimrende i musikvideoen til nummeret "Breezeblocks" fra debutalbummet "An Awesome Wave" fra 2012. Videoen til dette nummer var sågar bandets første officielle musikvideo og var udgivet for at akkompagnere andensinglen fra debutalbummet. Videoen viser en voldelig kamp, i en mørk lejlighed, mellem en kvinde og en mand. Videoen starter med at vise kvindens død og viser derefter handlingsforløbet baglæns.

9. "This Is All Yours" er blevet kåret til årets tredjebedste album af GAFFAs skribenter.

Den fornemme hæder blev fulgt op at følgende beskrivelse: "Bandet giver sig stadig god tid til at opbygge de komplekse numre, hvor tempoet ofte holder en ligeså hurtig fart som en snegl hen over en varm gårdsplads. Men når trioen først folder sig ud, er det en ren fryd, der nærmer sig det overjordiske." Albummet "This Is All Yours" blev kun overgået af Pharrell Williams album "G I R L", som indtog listens andenplads og Damon Albarns album "Everyday Robots", som endte med kongekronen. Du kan se hele listen i GAFFAs decembernummer, som du kan finde online her – blad frem til side 54.

10. Alt-J er næsten blevet fast inventar på NorthSide 

Den tiende og måske allerbedste grund til at elske Alt-J må være, at bandet vender tilbage til NorthSide Festival. Alt-J elsker tilsyneladende NorthSide, og NorthSide elsker Alt-J, når de bliver booket igen efter kun to år og på et tidspunkt, hvor deres stjerne kun har været stigende siden sidst. Alt-J vender i 2015 tilbage til græsmarken i Ådalen med et forholdsvis nyt og anmelderrost album i rygsækken. En rygsæk, der efterhånden indeholder flere massive hits. Du kan varme op til næste års festival med nummeret "Every Other Freckle" fra den nye plade "This Is All Yours" herunder.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA