x

Odense-pladebutikken Moby Disc genåbner

Odense-pladebutikken Moby Disc genåbner

Billedet viser den nu lukkede butik i Nørregade
 
Odenses måske bedst kendte plade- og cd-butik gennem årene, Moby Disc, lukkede tidligere på året efter 27 år, men genåbner dette efterår, i fysisk form. Den slags sker mildt sagt ikke tit i disse tider, så det oplagte spørgsmål må lyde: hvorfor? Vi har talt med den gamle ejer Per Ellegaard, der også er manden bag genåbningen.
 
– Vi er først og fremmest i branchen, fordi vi elsker musik. Og vi savner i den grad at snakke med folk om musik. Selvom det har været rart at komme lidt ned på – under – jorden og have netbutik i kælderen, føler vi nu, at det er på tide at komme ud til folket igen. Det bedste ved at have pladebutik er at snakke med kunderne, udveksle anbefalinger og diskutere musik. Så den primære grund er helt klart vores passion for musik.
 
Hvordan forholder det sig med tid og sted - er der kommet dato og adresse på den ny butik?
 
– Vi har fundet en adresse, men vi holder den hemmelig lidt endnu. Vi kan dog sige, at det bliver et mindre sted meget tæt på gågaden. Åbningsdatoen er sidst i oktober, begyndelsen af november. Vi venter med en præcis udmelding, til vi har fået overblik over, hvad der skal laves. Vi har først fået nøglerne til det nye sted i denne uge.
 
Mange af Moby Discs gamle kunder vil nok allerede nu spekulere i, om de får deres gode gamle butik med bredt udvalg tilbage, både hvad angår cd, vinyl og film. Gør de det?
 
– Det gør de helt sikkert! Vi er selvfølgelig en del mere begrænset med hensyn til plads end tidligere, men vi har stadig et stort varelager. Derfor vil vi bestræbe os på at have meget udskiftning i udvalget af både nyt og brugt, og man vil kunne få varer til butikken fra dag-til-dag, hvis vi har det på lager. Men selvfølgelig må vi prioritere udvalget, og mængden af film vil være begrænset. Vi vil dog stadig kunne skaffe lige så meget, som vi kunne før.
 
Hvad får jer til at tro, at en fysisk butik vil kunne køre rundt, her blot et halvt års tid efter den gamle måtte lukke?
 
– Først og fremmest har vi lært en masse. Tiden er ikke til de helt store pladebutikker med kæmpe udvalg længere, men vi tror på, at mindre også kan gøre det. Som vores netbutik kører i øjeblikket, og med de mange positive tilkendegivelser, vi får, tror vi på at en udvidelse til en fysisk butik vil give det ekstra salg, der gør, at en fysisk butik vil kunne køre rundt. Jeg tror og håber på, at det kan køre rundt og give en lille indtægt, men hvis man er i denne branche for at blive rig, er man vist jubeloptimist.
 
Lad os tage bladet fra munden - det er ingen hemmelighed, at butikslejen i Odense centrum er meget høj, og at dette forhold har været direkte medvirkende til butiksdød i bymidten i en årrække. Hvad er jeres syn på sagen, og hvad kan der gøres ved dette problem?
 
– Det er der ingen tvivl om. Og det var naturligvis også en af grundene til, at vi lukkede sidst. Det virker mærkeligt, at butikslejepriserne i Odense er lig med eller højere end Aarhus. Men vi tror på, at de mange tiltag for at udvikle byen vil være med til at gøre det profitabelt at have butik i Odense igen, men det er nok ikke noget, der kan mærkes de næste par år. Vi har dog været heldige at finde et sted med en rimelig husleje tæt på gågaden, men det er selvfølgelig noget med at være omringet af tomme butikker.
 
Tror I på at fremtiden vil byde på flere fysiske butikker, med fysiske medier, fortrinsvist henvendt til et publikumssegment, hvis smagsløg måske ikke er direkte dikteret af kun de allermest kommercielle hitlister?
 
– Det publikumssegment har heldigvis også typisk en forkærlighed for den fysiske butik. For hvis man vitterlig er musiknørd, er det ikke lige så sjovt at bestille online, som det er at komme i en butik, hvor man kan diskutere sin passion med ligesindede. Vi har også altid haft mange unge kunder, og efter vi offentliggjorde genåbningen så vi utroligt mange positive tilkendegivelser fra unge, der ser frem til at kunne besøge vores fysiske butik. Så vi tror på, at fremtiden også byder på fysiske specialbutikker – og forhåbentligt ikke blot inden for musik.
 
Historisk set har mange plade- og cd-butikker altid haft en rolle som musikformidlere, kunder snakker musik med eskpedienter i butikken, finder flyers for lokale koncerter, bladrer gennem genrekategorier og opdager nye navne – er det også et ønske om at genindtage den rolle, der ligger bag genåbningen af Moby Disc?
 
– Der er ingen tvivl om, at vi nyder den rolle og vi håber også på at kunne udvide den rolle. Med et mindre udvalg håber vi på at få tid til at kunne specialisere os endnu mere i det og give brugerne bedre mulighed for at browse genrer og få anbefalet ny musik. Men det går også begge veje. Vi har mange kunder, der er eksperter i visse genrer og kommer med anbefalinger til nye album, vi bør tage ind. Det forhold glæder vi os også til at genoptage. Derudover vil vi rigtigt gerne blande os i det lokale musikmiljø og være med til at promovere de mange begivenheder, byen har at byde på. Vi ser rigtigt meget frem til at blive en del af #NyOdense!

Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA