Nyhed

Rap og rettigheder: Ny dansk dokumentarserie sætter fokus på ytringsfrihed og ligestilling

Serien bliver vist på TV2 Lorry

I aften bliver tidspunktet, hvor en ny dokumentarserie ser dagens lys. Med Ihan Haydar i front, som blandt andet er kendt som trommeslager i Liga og Reddi, bliver seeren taget med på en rejse til Nordafrika til en fortælling om ytringsfrihed, menneskerettigheder og ligestilling.

Gennem tre afsnit drager Haydar langt væk fra lille Danmark og hen mod henholdsvis Tunesien, Marokko og Egypten, hvor hun skal møde tre stærke kvinder, som bruger deres raptalent til noget helt særligt.

Selvom behovet for at ytre sig er en menneskelig drift, er det ikke alle lande, der tillader det. Derfor bruger kvinderne Yukka, Tendresse The One og Medusa Tn musikken – helt specifikt rap og hiphop – til at skabe debat om deres levevilkår, muligheder og rettigheder og mangel på samme. Sådan står det i en pressemeddelelse.

Medusa from Meedom Kommunikation on Vimeo.


Kvinden i front, Ihan Haydar, har i en pressemeddelelse sat nogle ord på, hvorfor det for hende har været vigtigt at rejse til Nordafrika:


”Som danskere har vi en lovsikret ret til at ytre os, og der er ligestilling mellem kønnene til at gøre det,” fortæller Haydar og fortsætter:

”Så det kan være svært at leve sig ind i, hvordan det må være at bo og udtrykke sig i et land, hvor man ikke har de samme rettigheder. Særligt som kvinde, der i mange kulturelt og religiøst restriktive lande bliver betragtet som mandens ejendom og uden en egen, fri stemme.”

Af samme årsag har Haydar valgt at rejse til Nordafrika for at bruge musikken som et fælles sprog på tværs af kulturelle og geografiske grænser til at skabe forståelse og identifikation mellem unge, kvindelige musikere fra Nordafrika og danske unge.


Dokumentarserien vises på TV2 Lorry. Den første film vises i aften den 18. oktober klokken 19.55, og den handler om Yukka fra Egypten. Har du ikke mulighed for at se filmene, når de transmitteres live, kan du tilgå dem lige her.

LÆS OGSÅ: LEDER: Retten til fri tale kan bruges – og misbruges

ANNONCE