Nyhed

Dansk Musikerforbund: Diversiteten i fare efter nye DR-nedskæringer

En række brancheorganisationer retter hård kritik i åbent brev til Danmarks Radio

DR vil fremover fokusere meget på digitale strategier, og for nylig annonceredes nye nedskæringer, som vil betyder fyringer og besparelser indenfor kerneområderne nyheder, kultur og børn & unge, som har historisk set har været DRs centrale indsatsområder.

Nyheden om nedskæringerne har allerede mødt massiv kritik. Og nu har seks organisationer fra henholdsvis film- og musikbranchen har sendt et åbent brev som retter en hård kritik mod DR, der vedrører public service-kanalens prioriteringer og tilgange. De kan ikke se, hvad DR egentlig vil. Det skriver Kulturmonitor.

Med sparerunder, omorganiseringer, uklare strategiplaner samt besparelser på tocifrede millionbeløb mener de, at DRs prioriteringer halter - særligt på kulturområdet. Og som en vigtig kulturinstitution har DR et ansvar for at udvise klarhed over deres planer, mener organisationerne, som inkluderer Dansk Musiker Forbund (DMF).


Diversitet svækkes

Som led i den aktuelle sparerunde har DR valgt at nedlægge de tre livearrangementer P2 Prisen, P8 Jazz Alive og P6 Beat Rocker Koncerthuset. Og både den beslutning og nedskæringerne helt generelt vækker bekymring hos DMF.

"Vi er bekymret over udviklingen, hvor kulturområdet rammes hårdt, for det kan i sidste instans svække diversiteten i musikken, der præsenteres på kanalerne. Det er noget, vi har meget fokus på i DMF, fordi man mister bredden," udtaler Søs Nyengaard - forperson for DMF - til Kulturmonitor og tilføjer:


"Vi ved ikke, hvad der sker ude i fremtiden, og om man vil lukke flere områder, men vi er kede af, at man vil lukke live-arrangementerne. Vi skal holde fast i hele pakken."

Sammen om det vigtige

Det er et år siden, at DR lancerede strategien ”Sammen om det vigtige”, der blandt andet havde de tre centrale indholdsområder nyheder, kultur samt børn og unge i fokus.


Derudover understregede DR i udspillet deres fortsatte og primære forpligtelser i forhold til at understøtte demokratiet og den danske kultur samt styrke fællesskaber i Danmark. Og som det sidste pointerede de, at de ikke ville lave yderligere besparelser ud over de aftale 420 millioner kroner.

I juni i år blev der stillet krav til DR fra forligspartierne om, at de som public service-kanal skal samle fællesskabet omkring kultur, historie og samfund – hvortil DR fik 111,8 millioner kroner til primært at styrke lyd-universer til børn og unge.

På baggrund af både strategien ”Sammen om det vigtige” og forligspartiernes krav til DR, har de seks organisationer svært ved at forstå DRs strategi og beslutning om yderligere besparelser, som synes at være i direkte modstrid med DRs egen udmelding for blot et år siden.


Det er også uklart, hvad skal der ske med de 111,8 millioner kroner, som DR for nyligt har fået bevilget til B&U-området, påpeges det i det åbne brev. de nye nedskæringer vidner også om, at hverken nyheder eller kulturen bliver prioriteret, hvilket de seks organisationer mener, vi har særligt brug for lige nu, i en tid med blandt andet krig og økonomisk krise.

Manglende klarhed

Helt grundlæggende udpensler påpeger det åbne brev, at der mangler klarhed over, hvad DR vil prioritere nu og i fremtiden – og en forsikring om, at DR vil beholde kompetente medarbejdere, der kan producere indhold, der giver mening.


Historisk set har DR haft stor betydning for Danmarks producenter og kunstnere, fordi de som statsligt medie er frigjort kommercielle fra kommercielle hensyn og har turdet satse på nye talenter.

Siden deres strategiplanlægning sidste år er det dog svært at få øje på deres handlekraftige indsats på dette område, lyder det fra de seks brancheorganisationer.

Der er brug for et mod til at skabe en indsats på både nyheds- og kulturområdet, og brevet runder af med at pointere, at DR virker til at famle i blinde – uden mål og uden retning.


Brevskriverne mener, at der bør stilles krav til, at ledelsen i DR kan forklare deres strategi og klargøre deres vision for nu og for fremtiden.  

LÆS OGSÅ: DR-vært: Ny fyringsrunde er "en fucking joke"

ANNONCE