Nyhed

LISTE: 10 gamle storhittende numre, der med TikTok nu er blevet endnu større

Alle er i fare for at gå viralt med de korte videoer

TikTok holder i hånd med musikkens Top 50, og det efterhånden store fællesskab har hjulpet flere artister på vej mod at blive nogle af de mest omtalte kunstnere i øjeblikket. Se bare Doja Cat, som ramte som et lyn fra en åben himmel med sangen ”Say So,” der er blevet brugt til 10 millioner videoer på mediet. Eller Olivia Rodrigo, der for alvor slog igennem med sangen "Drivers License," som hun debuterede med i en kort, akustisk video. Og listen kunne blive ved.

Fængende, korte melodier er eksempler på TikTok-tendenser, der dominerer hitlisterne med sange, der trækker en ud på dansegulvet eller som har en så genkendelig tekst, at man laver en ultrakortfilm.

Men i tide og utide sker det også, at lidt ældre sange får deres store genoplivning af mediet og pludselig konkurrerer med den øverste del af hitlisten – selvom de er fra et andet årti. Hos GAFFA har vi samlet 10 sange, der har fået et længere liv af de korte videoer.


1. "Running Up That Hill" - Kate Bush (1985):

Vi ved, hvad du tænker. Den sang blev jo stor på grund af hitserien Stranger Things, og det er sandt. Men serier, film og TikTok er flettet sammen i lige så høj grad som sociale medier og Top50.

Og med et miks af Netflix-serien, TikTok og musikstreaming nåede sangen sin højeste hitplacering i USA nogensinde, hvor hele 2,8 millioner i dag har lavet en video med "Running Up That Hill" i baggrunden. Og Kate Bushs stemme komplimenterer de mange genskabelser af Max’ virale svæven over gravstenen i den seneste sæson.


Alt tyder på, at der kun vil komme flere videoer til, da sangen i skrivende stund er på en femteplads på Billboards Hot 100, tre måneder efter at episoden kom ud.

Det siger lidt om de sociale mediers magt, ikke?

LÆS OGSÅ: 37 år gammel Kate Bush-sang topper hitlisten i flere lande


2. "Mr. Blue Sky" - Electric Light Orchestra (1977):

“Løber ned ad gaden,” bliver taget bogstaveligt i den nye trend, hvor man løber væk fra et helt konkret, opdigtet scenarie i slowmotion – for eksempel hvordan ens løb vil se ud, hvis man bliver jagtet i en mordfilm med sine venner eller hvordan ens eget - og ikke mindst sin families løbestil - ser ud, når man skrider fra et arrangeret ægteskab. 

På grund af den halve million af videoer på TikTok har sangen fået sit andet store gennembrud. Men på samme måde som Kate Bush skete det også med en blanding af videoerne og et klip fra filmen Guardians of the Galaxy Vol. 2, hvor Chris Pratt og kompagni kæmper mod onde monstre til den fængende sang fra 1977.


3. "Talking to the Moon" - Bruno Mars (2015)

Sideløbende med samarbejdet Silk Sonic har Bruno Mars fået enorm succes på en sang fra sit første studiealbum. Og det skulle netop blive sangen med det relaterbare omkvæd: ”Jeg sidder alene / taler til månen,” der er blevet mikset sammen med flere gedigne hits i nye mash-ups.


Og hvis der er noget, der kan skabe nyt liv for en sang på TikTok, er det at blive sat ned eller op i tempo eller at blive sat sammen med en helt anden sang, der i dette tilfælde skaber mash-ups mellem "Talking to the Moon" og Adeles ”Easy on Me” eller med sangen, der er nummer fire på vores liste.

4. "Playdate" - Melanie Martinez (2015):


I 2020 flød en bølge af den dansende Timothee Chalamet over TikTok med sangen "Playdate" i baggrunden, og det skabte en splinterny interesse for sangen fra 2015, der i øjeblikket har over 600 millioner afspilninger på Spotify.

I TikTok-videoen ser man den unge skuespiller danse til en fest iført en mørkeblå polo i den romantiske film Call Me By Your Name. Fans har redigeret det korte klip, så det fremstår glimtende, eventyragtigt og i slowmotion, når skuespilleren vrider sig til de nedtonede vokaler af Martinez.


5. "Love Grows (Where My Rosemary Goes)" - Edison Lighthouse (1971):

One-hit wonderet "Love Grows (Where My Rosemary Goes)" har også fået opmærksomhed på ny, efter at flere TikTok-skabere laver videoer med det indledende guitarriff og sangteksten til:

”Hun har ingen penge / Hendes tøj er lidt sjovt / Hendes hår er lidt vildt og frit.”


Sangen gik fra at have 170.000 afspilninger, og på bare 10 dage – efter den første TikTok video blev skabt – rundede nummeret intet mindre end 2,7 millioner streams, skriver Billboard. Og det er takket være TikTok, hvor alle sange – nye som gamle – er i fare for at blive virale i dansevideoer og korte skuespil.

6. "Dreams" - Fleetwood Mac (1977):


Det var særligt brugeren 420doggface208, der satte gang i drømmene i en video med 86 millioner visninger, hvilket er noget, selv bandmedlemmerne har takket ham for. Og det er der en god grund til.

I den første uge af oktober fik ”Dreams” dets bedste antal ugentlige afspilninger og downloads nogensinde i USA – med hele 13,4 millioner afspilninger, skriver Billboard. Og siden har sangen været i fast rotation på det sociale medie.


7. "Da Ya Think I'm Sexy" - Rod Stewart (1978):

For 44 år siden fandt Rod Stewart den perfekte opskrift på en dansesang. Og når en ældre opskrift virker, går den aldrig helt af mode – ligesom drømmekagen.

Ved at søge på sangtitlen på mediet kommer millioner af danse frem med den kendte basriff, der har fået Rod Stewarts musik ind i den yngre generations høretelefoner.


8. "Wait a Minute!" - Willow (2015):

Du kender hende måske fra kendisfamilien Smith, og ellers gør du fra hittet “Whip My Hair” fra 2010, hvor mange troede, at hun ville ende som et one-hit wonder.


Men det er hun ikke blevet. Tværtimod. Hun er en af de artister, der surfer på TikToks mest virale bølge, når hun hver måned får op mod 20 millioner afspilninger på Spotify, og de fleste går til sangen ”Wait a Minute!” fra 2015, som blandt andet teenagesensation Charli D’Amelio har lavet en video til.

Når D'Amelio laver en dans, sender det som oftest et skælv gennem TikTok, hvor de mange brugere efterligner dansen, og ”Wait a Minute!” er et godt eksempel på, hvordan et online fællesskab kan vende en karriere på hovedet.


9. "Runaway" - Aurora (2015):

Lige midt i COVID-19-pandemien kom en trend, hvor man viste det unikke, vores jordklode og natur har at tilbyde, på et trængt tidspunkt, alt imens Aurora synger:

”Og jeg løb langt væk / Vil jeg løbe væk fra jorden en dag? / Ingen ved det, ingen ved det / Og jeg dansede i regnen / Jeg følte mig i live, og jeg kan ikke klage.”


Den cinematiske lyd fra den norske sanger er med i millioner af videoer, hvor folk ændrer baggrunden af deres video til en stjernehimmel eller krystalklart vand, og trenden gjorde, at sangen fra 2015 nu har over en halv milliard afspilninger på Spotify.

LÆS OGSÅ: GAFFA-PRISEN: Se Auroras magiske optræden


10. "Rasputin" - Boney M. (1978):

Rasputin fra 1978 er en del ældre end de fleste af dem, der på utallige TikTok-videoer danser til sangen. Og diskomelodien blandet med en særlig dans er der gode visninger i, da der tilsammen er 141 millioner, der har set videoer på TikTok med tonerne fra Rasputin.

På Spotify har de to versioner af sangen tilsammen over 600 millioner afspilninger – og det er altså 400 millioner flere end til sangen ”Daddy Cool” af den tyske diskogruppe, der hittede i 1970’erne – ligesom flere af sangene på denne liste.


De virale videoer gjorde, at Boney M. igen kom på hitlisterne, efter at TikTok-samfundet skabte endnu et viralt hit og sendte den på UK Trending Chart i juni 2021, skriver Verdict.

LÆS OGSÅ: LISTE: Ti mindeværdige musikvideoer fra genrens barndom


ANNONCE