Nyhed

David Crosby er død

Han var kendt for sin karakteristiske moustache, politiske modkultur og ikke mindst sine musikalske evner og kreativitet. Han døde torsdag den 19. januar, men musikken lever videre

Efter lang tids sygdom er sanger, sangskriver og guitarist David Crosby afgået ved døden omgivet af sin familie, 81 år gammel. Som hans hustru udtaler i BBC”Selvom han ikke er med os længere, vil hans menneskelighed og venlige sjæl fortsætte med at guide og inspirere os. Hans eftermæle vil leve videre gennem hans legendariske musik."

Det er fem år siden, at Crosby sidst gav koncert i Danmark, nemlig i DR Koncerthuset København. I et interview forud for koncerten fik GAFFA æren af at tale med den amerikanske folk- rockstjerne. Her fortalte han blandt andet om administrationen i USA og ungdommen i dag:

"– Yeah – bare se, hvordan de demonstrerer. Se, hvor store Women’s March, March for Our Lives, Children’s March var. De mennesker bliver aktivister i et omfang, som virkelig vil gøre en forskel. De begynder at få betydning for tonen i USA. Og de er det mest opmuntrende, jeg har set, lød det.


LÆS OGSÅ: BAGKATALOG: David Crosby til GAFFA i 2018: "Firmaerne køber vores kongres, så de styrer landet"

Crosby var ikke bleg for at udtrykke sin samfundskritik gennem og udenfor musikken, hvilket også var tilfældet til koncerten tilbage i 2018. 

I 1964 storhittede han med bandet The Byrds med et cover af Bob Dylans "Mr. Tambourine Man". Blot fire-fem år efter var han med til definere lyden af hele Woodstock-generationen som del af grupperne Crosby, Stills & Nash og Crosby, Stills, Nash & Young, der var on-off-aktive til 2015, ligesom han fra 1971 og frem til 2021 udgav en række soloplader. Særligt var han beundret for sine vokalharmonier, abstrakte tekster og aktivisme.


En legende, hvis musik vil leve videre på plader, digitalt og i folks hjerter. Han nåede akkurat at lave et allersidste statement, inden han døde:  Han ville have fjernet sine albums fra Spotify efter at Neil Young, tidligere bandmedlem, gjorde det samme i protest mod Joe Rogans misinformationer omhandlende covid-vacciner. Endnu en sag, som viser, at han var tro mod sine overbevisninger med en vis retfærdighedssans. 

Brian Wilson sender en sidste hilsen med rosende ord til Crosby på Twitter: "Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige, andet end at jeg er knust over at høre om David Crosby. David var et utroligt talent - en fantastisk sanger og sangskriver. Og en vidunderlig person."

LÆS OGSÅ: Afslappet aften med en regulær rocklegende

ANNONCE