Nyhed

David Crosby: "Aflyste turnéer kan koste mig mit hjem"

GAFFA.dk – alt om musik

Crosby åbner op omkring den økonomiske effekt af både coronavirus og streamingtjenester.

Den fortsatte spredning af coronavirus har haft en stor indflydelse på musikmiljøet: Adskillige spillesteder har udskudt og aflyst koncerter, imens flere musikere har fået afblæst turnér.

Nu har den amerikanske folk-sanger David Crosby i et interview med GQ åbnet op for, hvordan COVID-19 påvirker hans muligheder for at tjene penge som musiker.

”Jeg har det ikke så godt. Jeg sidder og venter på, at de aflyser alle mine turnéer denne sommer og putter mig i dyb økonomisk gæld,” svarer Crosby, efter at være blevet spurgt, hvordan han har det. Turnéerne er da også et ømt område at røre ved, da det er her, musikere primært tjener penge midt i vores streaming-tid. Faktisk mener Crosby, at streaming stort set ikke giver nogen indtjening, og at hans livekoncerter, er det eneste han har: Han vil sandsynligvis miste sit hjem, hvis ikke han kan spille koncerter:

”Lige nu aflyser de koncerter fra Live Nation, hvilket er det helt store problem. De aflyser alt frem til april. De har ikke talt om maj endnu, og det er der, jeg skal afsted på turné. Men når jeg starter i maj, så arbejder jeg konstant frem til seks dage før jul. Og hvis alle de koncerter bliver aflyst, så står jeg i lort til halsen,” udtaler den 78-årige musiker og tilføjer:

”Livekoncerter er det eneste, vi har. Hvis jeg mister livekoncerterne, så mister jeg det hele. Jeg vil miste mit hjem, fordi jeg ikke har nogen opsparing.” Crosbys første koncert i år er planlagt til den 14. maj i Santa Barbara i Californien.

LÆS OGSÅ: KOMMENTAR: Løb stormløb på pladebutikkerne i stedet for at hamstre toiletpapir

Streaming-tjenester mener han især er det store problem, da pladeselskaberne nu betaler streaming-platformene mange penge og kunstnere meget færre penge. Og selvom det er slemt for ham selv, mener Crosby, at det er endnu værre for de yngre artister, der forsøger at leve af musikken. Han tror dog ikke på, at disse problemer forandres med coronavirussen:

”De [streamingtjenesterne og pladeselskaberne, red.] kommer ikke til at give os flere penge. De elsker penge. De tror, de er kloge. Og det er de. De tjener massevis af penge. De tjener milliarder, og de fratager os muligheden for at leve og de giver ikke en skid for det.”

Den aldrende folk-stjerne mener, at den bedste måde at støtte musikere på er ved at købe koncertbilletter. Men taget den nuværende situation i betragtning er det salg af officielt merchandise, der er mest gavnligt for pengepungen. Han mener dog ikke, at det kan erstatte halvdelen af den indkomst, som han lige nu har mistet.

David Crosby gæstede Danmark tilbage i 2018, hvor GAFFAs anmelder Espen Strunk også var til stede. Han kaldte det for en ”afslappet aften med en regulær rocklegende” og kvitterede med fire stjerner.

GAFFA bragte i øvrigt et stort interview med David Crosby forud for samme koncert.

LÆS OGSÅ: Stort interview med den koncertaktuelle legende David Crosby

ANNONCE