Et nyt partnerskab i musikbranchen vil tackle diskrimination med nyt kodeks
Undersøgelser har længe påvist, at kvinder, ikke-ciskønnede og etniske minoriteter oplever at blive diskrimineret i den danske musikbranche. Det vil nogle af branchens største spillere nu komme til livs gennem et nyt kodeks.
Det er nemlig tid til at skabe de løsninger, som én aktør i det danske musikliv ikke kan lykkes med alene. Sådan lyder visionen bag Musiklivets Partnerskab for Bæredygtig Udvikling, som er sat i verden af en række virksomheder og organisationer fra det danske musikliv. Sammen ønsker partnerskabet at inspirere hinanden, udvikle og udbrede løsninger på de tværgående udfordringer, som står i vejen for et mere bæredygtigt musikliv - både den økonomiske, miljømæssige og sociale bæredygtighed.
Flere undersøgelser – blandt andet en fra foreningen Another Life i 2021 – har vist, at personer med minoritetsbaggrund, kvinder og ikke ciskønnede – folk, der ikke identificerer sig med deres biologiske køn – i højere grad oplever at blive diskrimineret sammenlignet med mandlige musikere.
En problematik, som branchen erkender, fortæller Sara Indrio, som er forperson i Dansk Artist Forbund og repræsentant fra partnerskabets styregruppe.
”Danske og internationale undersøgelser har bekræftet, at musiklivet har markante udfordringer med at sikre, at alle talenter har mulighed for at udfolde deres fulde professionelle og kunstneriske potentiale. Og vi ved også fra nylige rapporter, hvor vi skal sætte ind,” siger hun i en pressemeddelelse.
I partnerskabet indgår flere af branchens mest indflydelsesrige aktører, heriblandt Koda, Vega, Live Nation, Dansk Artist Forbund og IFPI.
Nyt kodeks med seks principper skal sikre, at musikbranchen er et trygt sted for alle
Partnerskabets første konkrete initiativ er lanceringen af Musiklivets Kodeks for Lige Adgang. Alle organisationer og virksomheder i det danske musikliv, store som små, kan tilslutte sig kodekset. Når man tilslutter sig, viser man opbakning til at skabe forandring, og forpligter sig til at arbejde med kodeksets seks principper. Samtidig forpligter man også sin organisation eller virksomhed til at gøre sin indsats målbar og rapportere på fremdrift og resultater.
"Danske og internationale undersøgelser har bekræftet, at musiklivet har markante udfordringer med at sikre, at alle talenter har mulighed for at udfolde deres fulde professionelle og kunstneriske potentiale. Og vi ved også fra nylige rapporter, hvor vi skal sætte ind. Kodekset er derfor en opfordring til handling og et bud på, hvordan musiklivets mange små og store aktører helt konkret kan komme i gang med at fremme den sociale bæredygtighed," fortæller Sara Indrio.
Kodekset – ’Musiklivets kodeks for Lige Adgang’ – består af seks principper, som skal fungere som håndfaste muligheder for at få branchen til at se indad, tilføjer Sara Indrio.
”Kodekset er en opfordring til handling og et bud på, hvordan musiklivets mange små og store aktører helt konkret kan komme i gang med at fremme den sociale bæredygtighed,” siger hun.
I kodeksets opfordres branchens virksomheder blandt andet til at træne medarbejdere i at udfordre indgroede stereotyper, implementere diverse rollemodeller og definere en inkluderende, tryg arbejdskultur.