Nyhed

INTERVIEW: Hvordan sikrer kvindelige urinaler større lighed og kortere toiletkø?

I et indlæg retter Femina Update kritik mod, hvor mange timer kvinder skal bruge på toilet-logistik på Roskilde Festival og peger på kvindelige urinaler som en del af løsningen. GAFFA taler med virksomheden bag kvindeurinalerne, Lapee, for at blive klogere på, om dette er løsningen.

I starten af juli bragte Femina Updates nyhedsredaktør Katrine Rosenbæk en kommentar med titlen: ”Kære Roskilde. Jeg betaler det samme som de mandlige gæster. Men det her gør mig indebrændt rasende”. Kritikken var rettet mod toiletforholdene for kvinder på dette års Roskilde Festival, hvor nyhedsredaktøren blandt andet oplevede at misse dele af en koncert grundet kø, og samtidig priste sig lykkelig over ikke at have menstruation, fordi der var hverken poser på toilettet eller en håndvask til at skylle en menstruationskop:

”Jeg begyndte at spejde efter et pissoir til kvinder (lapee, red.), for de findes nemlig, og jeg ved, at Roskilde har haft dem før. De er nemme at kende: De er lyserøde, og de rummer tre små aflukkede ”rum”, hvor en kvinde trygt kan sætte sig på hug uden at bekymre sig om, hvem der ser hende og alt det, hun ikke har lyst til at vise til fremmede, fortæller Katrine Rosenbæk og fortsætter:

”De var ikke at se. Men til gengæld så jeg kvinder gå hen til hegnet og sætte sig på hug, og jeg tænkte over, hvordan Roskilde Festival kan se det foregå og tænke, at de tilbyder deres gæster værdige toiletforhold,” afslutter hun.


Lapee – navnet på de lyserøde urinaler til kvinder og andre, der tisser på hug – var egentlig at finde på dette års festival; bare ikke på festivalpladsen. I stedet kunne man finde de ni Lapees på campområderne.

Roskilde Festivals divisionschef for service og sikkerhed, Henrik Bonde Nielsen, svarede for nyligt på kritikken fra Femina Update. I interviewet med Femina hylder han Lapee-produktet, men fortæller også, at det er svært at få frivillige til at stå for rengøringen, da flere bruger dem til andet end at urinere. Derudover fortæller han også, at en Lapee fylder mere end en toiletvogn med det samme antal båse.

GAFFA har derfor rakt ud til Lapee for at høre mere om det produkt, der vandt en Danish Design Award i 2022 for ”Game Changer of the Year”, og som har været anvendt på Distortion, verdens største halvmaraton i Göteborg, den spanske festival Primavera Sounds, til after-ski i Norge og mange andre events.


Hvordan kommer I frem til, at kvindelige urinaler er løsningen? Lapees er jo klart at foretrække fremfor at sidde på hug i et buskads, men hvordan er det mere attraktivt end blot at få opstillet flere toiletter? 

- Det er for at give alle en mulighed for at kunne tisse hurtigt. Selvfølgelig vil det hjælpe at sætte flere toiletter op, men man bruger i gennemsnit tre minutter i en toiletvogn, hvilket ikke er særlig effektivt. Med en Lapee bruger man cirka 30 sekunder, og derfor skal man have virkelig mange flere toiletter for væsentligt at reducere køerne, fortæller Head of Partnerships, Lise Lotte Uttakleiv, og fortsætter:

- Derudover er det også bedre for miljøet at have et par Lapee fremfor at fylde pladsen med toiletvogne. Lapee er produceret i Danmark af europæiske, genanvendelige materialer og bruger ikke vand eller elektricitet. Dertil er toiletter ofte klamme og fyldt med bakterier, hvorimod Lapee er berøringsfrie.


Opfordrer I kvinder til at bruge papir, men bare skille sig af med det andetsteds end i Lapee? Jeg forestiller mig, at kvinder – sammenlignet med mænd, der brugere et pissoir – kunne opleve større hygiejnemæssige problemer på sigt ved ikke at have adgang til papir. Også fordi man ikke har helt det samme niveau af kontrol.

- Der er Madame-poser i hvert rum i en Lapee, så hvis man ønsker at bruge papir, kan man smide det ud der. I researchfasen af Lapee talte vi med en urolog (læge med speciale i urinvejssygdomme, red.), der forsikrede os om, at det ikke er et problem, fortæller Lise Lotte Uttakleiv og fortsætter:

- Derimod kan det give flere hygiejnemæssige udfordringer at holde dig i længere tid, hvilket mange kvinder gør. For det første holder man sig så længe, man kan, inden man går på toilet, og så skal man også holde sig, mens man står i kø. Det fører til, at mange tisser bag en busk, hvilket ikke er i orden.


I Femina Update-artiklen fortæller Roskildes Henrik Bondo Nielsen, at Lapee fylder væsentligt mere end en toiletvogn med tilsvarende kabiner. Er det noget, I har tænkt over under udviklingen af Lapee, og hvordan forholder I jer generelt til det?

- De har hundredvis af urinaler til mænd, så der er så absolut også plads til nogle til kvinder. Nu har jeg googlet rundt for at se mål på toiletvogne og sammenlignet det med en Lapee, og der kan jeg ikke få det til at stemme. Jeg fandt toiletvogne med to toiletter, der måler 285 cm i højden og 240 cm i længden. Lapee har tre urinaler og måler 165 cm i højden og 230 cm i længden. Og som sagt vil et par flere toiletter ikke løse kø-situationen på grund af den manglende effektivitet. Lapee er blevet udviklet på baggrund af utrolig meget research og er designet sådan, at de er optimeret i forhold til transport, og hvordan man håndterer dem, fortæller hun og fortsætter:

- Der er mange store og små festivaler rundt om i Europa, som kan få det til at fungere, så det burde også kunne fungere på Roskilde Festival, fortæller Lise Lotte.


Lise Lotte fremhæver i den forbindelse også, at Lapee blandt andet samarbejdede med Roskilde Festival i researchfasen. Som det også fremgår af Roskilde Festivals egen hjemmeside har de to arkitekter bag Lapee, Gina Perier og Alexander Egebjerg, flere gange været involveret i at tegne og udvikle til forskellige dele af pladsen. Lapee kom derfor også på tegnebrættet på Roskilde Festival, men projektet var så omfattende, at de valgte at køre det som deres eget firma.

- Og det er også helt okay, at ikke alle kvinder har lyst til at bruge Lapee. Men ved at have nogle Lapees tilgængelige, så reduceres køen drastisk til dem, som foretrækker et ordentligt toilet, så det hjælper alle. Jeg vil også sige, at vi ikke tjener (direkte) penge på, at Roskilde har flere Lapee. De lejer fra toiletudlejningsfirmaer, der har købt mange Lapee for flere år tilbage. Så det er ikke derfor, at vi går så meget op i samtalen om for eksempel Roskilde, fortæller hun og afslutter med:

- Det er, fordi vi får så mange henvendelser fra mennesker, som virkelig ville ønske, at de (Lapee, red.) var der, og fordi vi ikke mener, at det er okay, at mænd har så mange alternativer, mens vi kun har toiletter eller en busk, lyder det afsluttende fra Head of Partnerships, Lise Lotte Uttakleiv.


LÆS OGSÅ: KOMMENTAR: Er de danske musikanmeldere (stadig) sexistiske?

 

 


ANNONCE