Nyhed

Skuespiller og sanger Jane Birkin er død

Jane Birkin sov ind i sit hjem i Paris. Hun blev 76 år gammel.

Jane Birkin blev født i Storbritannien i 1946. I løbet af 1960'erne blev hun en del af det, der senere blev kendt som "Swinging London"-scenen. Det var en tid præget af optimisme, hedonisme og kulturel revolution i Englands hovedstad.

Som skuespiller opnåede hun succes med film som Blow-up, Døden på Nilen og indspilningen af endnu en Agatha Christie-roman, Solen var vidne.

Efter sin flytning til Frankrig i slutningen af 60'erne opnåede hun også musikalsk succes i samarbejde med sin daværende partner Serge Gainsbourg, som hun havde mødt under en filmindspilning. Sangen "Je T'aime... Moi Non Plus" blev et stort hit for duoen, og det seksuelle lydlandskab bidrog til at gøre sangen ikonisk. I 2022 landede netop denne sang også med GAFFAs liste over de seks bedste sange om… ja, sex.


Frankrigs præsident Emmanuel Macron kalder selv den engelskfødte Jane Birkin for ”et fransk ikon” i et nyligt Twitter-opslag. Her skriver han også, at Jane Birkin har testamenteret os ”melodier og billeder, som aldrig vil forlade os”.


Jane Birkin og Serge Gainsbourg dannede par i tolv år og fik sammen også datteren Charlotte Gainsbourg, som nu er anerkendt som både sanger og skuespiller – herunder i Lars von Triers Antichrist.

Jane Birkin – der også lægger navn til den uhyre populære Birkin-taske fra Hermés – udgav 14 album mellem 1969 og 2020 og samarbejdede også med det svenske rockband The Soundtrack Of Our Lives på sangen "Midnight Children" i 2004.

Le Parisien rapporterer, at hun døde i sit hjem i Paris den 16. juli.


LÆS OGSÅ: ALBUMANMELDELSE - Jane Birkin: Rendez-Vous

ANNONCE