Nyhed

"Till Lindemann blev behandlet som en Gud" - ny ZDF-dokumentar præsenterer en 'insider', der deler sin viden

I en netop udkommet dokumentar kommer en anden graveredaktion, denne gang "Die Spur" fra ZDF, med en insider fra Universal Music Germany på banen og giver indblik i sammenhængende bag kulisserne hos Rammstein.

"Die Spur" fra ZDF udgav en dokumentar natten til torsdag, hvor der bliver fremlagt alvorlige anklager mod Rammstein forsanger Till Lindemann. Flere kvinder hævder, at de specifikt blev rekrutteret til de meget omtalte after-show-fester. Kvinderne beretter om seksuel kontakt med Lindemann og hukommelseshuller. Ikke kun bandet, men også miljøet er i fokus i den nye dokumentar: Hvad vidste man bag kulisserne. 

Dokumentaren hedder "Sporet: Rammstein - Bag tavshedens mur", hvor redaktionen taler med en kilde tæt på Universal Music. Ud fra sin personlige opfattelse beskriver hun baggrunden for samarbejdet, og kalder Rammstein for "det vigtigste band for Universal Music". Hun fandt først efterhånden ud af, "hvilket ulækkert apparat det er, der er knyttet til hele det her projekt. Jo længere man arbejder med Rammstein, jo mere absurde bliver henvendelserne. Og jo mere kvalm bliver følelsen, når man arbejder med dem", fortæller insideren. 

Særbehandling?


Dokumentaren stiller spørgsmålet: "Får Rammstein særbehandling?" Hertil bekræfter Universel-insideren, at bandet har fået særbehandling hos pladeselskabet. Når Rammstein kom forbi Universal-huset, "blev der  sendt besked til hver enkelt medarbejder på forhånd via e-mail."

"
Till Lindemann blev simpelthen behandlet som Gud.", siger kilden fra Universal Music. 

Rammstein var en såkaldt 'cash-cow' for Universal Music, hvor indtægterne selvsagt har haft stor betydning for pladeselskabet.

Dokumentarens journalister spørger: "Krydsede du grænser, da du arbejdede med Rammstein? Og hvad vidste Universal Music om beskyldningerne?" Kilden beskriver situationer, der påvirker ikke kun liveoptrædener, men også settet, når der optages musikvideoer.

"Settene skjuler ikke, hvor meget stof- eller kokain-misbrug, der forekommer. Det bydes næsten velkommen. Bandet bliver budt velkommen med kokain, der er altid stoffer på settet, der er tit unge piger. Under alle omstændigheder var unge piger altid inviteret til backstage-fester, til releaseparties, som tydeligvis var der for at underholde bandet i den forstand, at de ville drikke med dem, danse med dem, være på dansegulvet med dem og at bandet nyder dem fysisk.", siger kilden fra Universal Music-miljøet. 


På spørgsmål fra ZDF meddelte Universal Music, at medarbejderne ikke havde kendskab til de påståede hændelser. Universal Music udtaler: "

Vi observerer påstandene mod Till Lindemann og Rammstein meget nøje. En fuldstændig og seriøs afklaring af anklagerne, også af de ansvarlige myndigheder, er absolut nødvendig.
 Efter at beskyldningerne blev kendt, suspenderede vi i første omgang markedsførings- og reklameaktiviteterne for bandets indspilninger."

Suspension eller pause er også nævnt som mulige konsekvenser i et Universal Music-dokument videregivet til forfatterne af dokumentaren. Afhængigt af beskyldningens sværhedsgrad omfatter andre mulige sanktioner frigivelse eller opsigelse af samarbejdet. Indtil videre er Universal Musics samarbejde med Rammstein lagt i bero.

NDA'er (Non-Disclosure-Agreements)


Mange kritikere af mediernes dækning af sagen omkring beskyldningerne imod Till Lindemann og Rammstein spørger tit: "Hvorfor er der ingen ansatte, eller tidligere ansatte, der stiller sig frem, hvis det hele er så forfærdeligt, som eksempelvis den nordirske kvinde Shelby Lynn, eller influenceren Kayla Shyx og anonyme eventuelle ofre, fortæller?". Et muligt svar giver dokumentaren, da journalisterne har fået fat i en original Rammstein-NDA.

Den nævnte NDA blev lavet mellem et eksternt crew-medlem og Universal Music Germany. Den generelle erstatning ved brud af NDA'en ligger på det der svarer til 375.000 kroner ifølge dokumentaren. Endvidere står der i NDA'en, at den omfatter " [...] uden indskrænkninger alle informationer omkring[...], alle nuværende, tidligere og fremtidige andelshavere, partnere og/eller musikgruppen "Rammstein" både i deres forretningsmæssige foretagender samt også i deres personlige liv og livet af deres familiemedlemmer." 

Endnu en beretning om sexchikane af Till Lindemann


Dokumentarens hovedkilde erindrer et møde på en restaurant i Berlin. Hele bandet, en del af bandets management samt ansatte fra Universal Music var, ifølge kilden, tilstede. Der var en ung kvindelig tjener på omkring 20 år. "Till ville gerne have, at hun satte sig på hans skød og hun gjorde det så ikke, men sagde heller ikke noget imod det. Og når hun så gik forbi ham for at servere mad eller drikkevarer, tog han hende på røven.", fortæller kilden. Musikmanageren sagde angiveligt: "Te dig nu ikke og sæt dig på hans skød - det er da Till Lindemann!?". Tjeneren sagde eftersigende fortsat ingenting. Kilden fortsætter: "En ansat fra pladeselskabet sagde så til tjeneren, at hun ikke behøver at gøre det, hvorefter Lindemann blot grinede.". 

Journalisterne konfronterer de involverede parter med beskyldningen. Universal Music erklærer, at det kan udelukkes, at koncernansatte har observeret en sådan omtalt scene, manageren siger, at han ikke kender til hændelsen. Universal Music henviser derudover til deres på verdensplan gældende compliance-retningslinjer. Till Lindemann reagerede ikke. 

Angiveligt sager allerede i 2010

Dokumentaren afslører derudover, at Rammstein angiveligt skal have bedt om rekruttering af kvinder til en canadisk festival tilbage i 2010. Festivalmanagementet blev eftersigende forarget og efterkom ikke ønsket. Alligevel prøvede angiveligt et Rammstein-hold at caste kvinder på festivalområdet den gang.


En blogger beretter endvidere på et Tumblr-opslag fra 2016 om hendes erfaringer til en after-party hos Rammstein: “Jeg var rasende efter festen, fordi hvordan kan de vove at udnytte deres status som ‘rockstjerner’ for at prøve at gøre os berusede så at vi knepper dem?”.

GAFFA følger sagen tæt. Uskyldsformodningen gælder for alle nævnte personer, og Till Lindemann og Rammstein har afvist alle anklager. 

ANNONCE