Nyhed

Peter Belli er død

Legenden blev 79 år

Peter Belli er død, 79 år, oplyser pladeselskabet Target Group i en pressemeddelelse.

"Der er med stor sorg vi må meddele, at vores elskede mand, pappa, dadi og svigerfar, Peter Belli er gået bort. Efter længere tids sygdom er han den 8. juni 2023 sovet stille ind med de nærmeste omkring sig. Familien ønsker ro til at bearbejde deres store tab. Ulven har takket af for sidste gang," skriver Target.

Peter Belli blev døbt Georg Peter Brandt i Kiel i 1943 – navnet Belli stammer fra hans stedfar – voksede op i Holte og blev i 1962 år sanger i pigtrådsbandet The Trefters. I 1964 blev han sanger i et andet band, Les Rivals, som samme år singledebuterede med "You Better Move On". Belli gjorde sig bemærket som en af de første langhårede danske sangere og blev både et teenageidol og vakte forargelse. I 1965 fik han og Les Rivals et stort hit med "Helt igennem respektabel", en fordanskning af Kinks-hittet "Well Respected Man", og året efter udgav de "Ulven Peter", Thøger Olesens oversættelse af Sam The Sham & The Pharaohs "Lil' Red Ridin' Hood". Sangen blev en endnu større succes end forgængeren og er endt som en signatursang for Peter Belli.


I 1966 udtalte Belli i et interview, at han havde røget hash, hvilket skabte stor debat og endte med en dom til Belli på 30 dages hæfte. På det tidspunkt var Les Rivals gået i opløsning. I de følgende år optrådte Belli med flere forskellige grupper, blandt andet Four Roses, med hvilke han hittede med Thøger Olesen-oversættelser af numre som Tim Hardins "If I Were A Carpenter" ("Hvis jeg var arbejdsløs") og Bob Dylans "I'll Be Your Baby Tonight".

I 1970'erne havde Belli stor succes som dansktopsanger med numre som blandt andet "Ingen regning" fra 1978 (med tekst af boksekommentatoren med mere Kurt Thyboe) og "Teddybjørn" fra 1981. I 1976 fik han sit gennembrud som seriøs skuespiller i filmen Den dobbelte mand. I 1982 medvirkede han i Dansk Melodi Grand Prix og fik en femteplads. Han har siden deltaget i grand prix i 1989 og 1996, dog uden den store succes.

I 1985 fik han et stort hit med sangen "Holbæk" fra Michael Wikke og Steen Rasmussens tv-serie "Tonny Toupé Show", og i 1987 medvirkede han på albummet Den store lysfest med Steffen Brandt og Nanna og tekst og musik af de to tidligere Klichémedlemmer Johnny Voss og Nils Torp. I perioden 1986-96 arbejdede han som tv-bingo-vært på Kanal 2 med sin kone siden 1967, June, med hvem han i øvrigt har tre børn, blandt andre Michel, der også er sanger, i dag i gruppen Den Syvende Søn.


I de følgende år udgav Belli flere rockplader, eksempelvis Ribbet og flået fra 1992, der indeholdt det store hit "København (Fra En DC-9)", og den anmelderroste Talisman fra 1997 med blandt andet et af Kashmir-sanger Kasper Eistrups få dansksprogede numre, "I stjerners sted".

I 2003 modtog Belli IFPI's Ærespris ved Danish Music Awards, og året efter udgav han det roste album Når timerne bli'r små med afdæmpede fortolkninger af rocksange inspireret af Johnny Cashs American Recordings-udgivelser. Albummet blev i 2005 fulgt op af det stilmæssigt tæt beslægtede Sange fra Blomstersengen og siden flere album. Hans seneste studiealbum er Som boblerne i bækken fra 2016, ligeledes med covernumre.

I 2017 drog Peter Belli på afskedsturné, og hans allersidste koncert i Amager Bio 28. december 2017 blev dokumenteret på livealbummet Sidste nat med bandet, der udkom i 2018. Herefter trak Belli sig tilbage, men han vendte tilbage kortvarigt tidligere i år, hvor han medvirkede på duetten "En sidste sang" med sin søn Michel i forgrunden for dennes band Den Syvende Søn.


LÆS OGSÅ: Et spørgsmål om ærlighed – en samtale med Peter Belli (Del 1)

LÆS OGSÅ: Et spørgsmål om ærlighed – en samtale med Peter Belli (Del 2)


ANNONCE