Nyhed

Agent raser over Tobakken-konkurs: "Esbjerg kommune har lagt ansvaret i hænderne på nogle landsbytosser"

Ole Nielsen fra TBA Music retter skarp kritik mod Esbjerg Kommune omkring Tobakkens konkursbegæring. GAFFA har derfor talt med både ham, kulturchef for Esbjerg Kommune og tidligere konstitueret leder for Tobakken, Ulla Visbech samt Casper Mikkelsen, arrangør for Folk & Fæstival.

Sagen om Esbjerg-spillestedet Tobakkens konkurs har fået en ny drejning, hvor spillestedet nu kritiseres for at gennemføre koncerter på et tidspunkt, hvor stedet vidste, at Tobakken risikerede at gå konkurs – og hvor Tobakken dermed indkasserede billetindtægterne, men til gengæld lod bandets honorarer indefryse med henvisning til konkursen.

Jydske Vestkysten i Esbjerg har i to artikler afsløret (artikel 1 og artikel 2), at der muligvis er ugler i mosen omkring Tobakkens konkursbegæring fra mandag den 27. marts i år. Der har, ifølge Jyske Vestkysten, nemlig fundet et møde sted imellem advokatpartner Jakob Makholm, der nu er kurator for Tobakken, og Ulla Visbech, kulturchefen for Esbjerg Kommune og tidligere konstitueret leder for Tobakken torsdag den 23. marts, hvor betalingsstandsninger blev iværksat.

Dette kritiseres hårdt af Ole Nielsen, partner i agenturet TBA Music, der mener, at blandt andet en af hans kunstnere, Dodo and the Dodos, er blevet snydt for deres aflønning ved at spille på Tobakken weekenden inden den 27. marts. Ifølge Ole Nielsen vidste Tobakkens ledelse, at stedet risikerede at gå konkurs, men alligevel blev koncerten gennemført. Dermed indkasserede Tobakken billetindtægterne, men lod til gengæld bandets honorar indefryse med henvisning til konkursen.


GAFFA har derfor talt med henholdsvis Ole Nielsen og Ulla Visbech.

Ole Nielsen, du ser yderst kritisk på Tobakkens konkursbegæring fra mandag den 27. marts - hvorfor gør du dette?

Ole Nielsen: Jeg er enormt ked af, at Tobakken er gået konkurs. Jeg synes, det er et helt utroligt tab for dansk musik og for Esbjerg som kulturbærer. Jeg er ikke kritisk over, at man som virksomhed, forening, eller selvejende institution går ned med flaget. Jeg er udelukkende interesseret i måden, hvorpå Tobakken lukker ned for sine aktiviteter og månederne op til selve konkursen. Alle som har læst Jyske Vestkysten, og min kommentar lørdag morgen, kan ved selvsyn læse, at der tilsyneladende er foregået ting, som ikke tåler dagens lys.


Man må efter min bedste overbevisning ikke stoppe strømmen af penge ud af en butik, forsøge at stoppe lønninger, bremse fakturaer, samtidigt med man lader ”nye leverandører”, i dette tilfælde tre bands, levere nye ”varer og tjenesteydelser”, uden at informere leverandørerne om en betalingsstandsning. Som jeg forstår loven, skal man gøre, hvad man kan, for netop at beskytte en leverandør mod tab. Den konstituerede leder i Tobakken, Ulla Visbech nævner i Jyske Vestkysten, at tiltagene i dagene op til konkursen var for at beskytte Tobakken. Det virker øjensynligt meget nobelt, men det er i min optik en naiv og dybt kritisabel tilgang til virkeligheden, og det fratager ikke Tobakkens ledelse for ansvar, når sagesløse tager tab.

Du taler om snyd og endda bedrageri – kan du uddybe, hvorfor du gør dette?

Ole Nielsen: Jeg må igen henlede til Jyske Vestkysten. Heri bekræfter konstituerede leder og kulturchef Ulla Visbech og Tobakkens bestyrelsesformand overfor avisen min påstand om de facto nedlukning af Tobakkens økonomi. Regninger til betaling blev sat på pause, to dage før de sidste koncerter blev afviklet, samtidigt med billetpenge, baromsætning, garderobepenge og så videre stadigvæk kunne tilflyde huset… Jeg er jo ikke jurist, blot købmand, men jeg kan i mit bagland og hos mine rådgivere ikke finde den paragraf i konkursloven, hvor denne praksis er anerkendt. Det svarer jo til, at man som handlende i Bilka beslutter, at man ikke må bruge sit kreditkort, fordi man vil passe på sin privatøkonomi, men fortsætter med at tage varer ned i kurven og forlade butikken uden at betale. Det kan enhver jo se er yderst problematisk. Specielt for Bilka.


Advokat Jørgen Makholm fra Ventus-advokater har MÅSKE haft en dobbeltrolle, hvor han op til Tobakkens konkurs rådgiver Tobakken, hvor han nu henviser til sin tavshedspligt og efterfølgende blev kurator – ser du dette som problematisk, måske også med henblik på advokatetiske regler?

Ole Nielsen: Advokatens dobbeltrolle i denne sag handler ikke om, om han må være rådgiver og samtidigt kurator. Problemstillingen opstår, hvis han har rådgivet Tobakken dårligt. Både konstituerede leder og bestyrelsesformanden påstår i avisen, at de har handlet efter advokaternes rådgivning, og derved i min optik kan være på kant med loven. Det er jo en reel mulighed, at advokaten har rådgivet helt perfekt, og at Tobakkens bestyrelse og Ulla Visbech ganske enkelt ikke har fulgt hans rådgivning? Vi ved det ikke, fordi Jørgen Makholm henviser til sin tavshedspligt, sjovt nok samtidigt med de mennesker han har tavshedspligt overfor, udtaler sig lystigt.

Når jeg så begynder at dykke ned i sagen, og beder kurator undersøge, om der er snydt på vægten, afviser kurator min henvendelse og siger, at alt efter deres mening er foregået efter reglerne. Ja, så ved jeg snart ikke, hvad jeg skal mene længere. Parterne modsiger hinanden. Det er ikke op til mig at vurdere, men i min optik skriger det på et skred i etikken, eller slet og ret urimeligt dårlig ledelse fra Tobakkens side. Jeg vil som sagt lade fagfolk om denne vurdering, men hvis jeg var borger i Esbjerg kommune, ville det ligge mig på sinde, at denne advokat skal varetage salget af Tobakkens inventar plus milliondyre lyd- og lysanlæg, ved en hemmelig budrunde, når vi nu ved, at kommunen, som er dybt involveret i hele dette skuespil, tilsyneladende er enormt ivrige efter at få hænderne i det hele. Tanken strejfer mig da, at jeg ikke føler mig helt tryg ved dette setup.


Tobakken er gået konkurs - hvad er følgerne for dig at se ude fra TBA Musics vinkel?

Ole Nielsen: Jeg har handlet med Tobakken i mange år. Jeg har lavet mange koncerter i huset og holdt af stedet og dets medarbejdere. For mig og mit firma betyder konkursen naturligvis, at vi mister et godt venue til vores artister, og en del indgåede kontrakter, men mit fokus i denne sag er ikke, hvorledes det måtte gå ud over mig og mine. Jeg er dybt bekymret over det, der er foregået de sidste måneder på Tobakken. Når man kigger ind på scenen, ligner det en græsk tragedie, som er løbet løbsk og som er endt i et blodbad. Det er muligt, at Esbjerg Kommune hyrede Ulla Visbech ind i god tro, for at få tættet Tobakkens utætte vinduer og få renset ud i krogene, men nu står man tilbage med en brandtomt. Jeg ville sgu nok tænke mig om en ekstra gang, hvis jeg selv havde et hus, som måtte trænge til et eftersyn.

Der har, fra nogles sider, været megen kritik af Esbjerg Kommunes rolle og ageren - hvor ser du problemerne?


Ole Nielsen: Jeg har hørt virkeligheden udlagt så mange steder, og det, som offentligheden ved lige nu, er blot toppen af isbjerget. Der er desværre mange involverede, som ikke tør fortælle deres historie af frygt for deres fremtidige arbejdsliv. Sætningen ”Hvis jeg siger noget om forløbet, er jeg bange for, om jeg kan få arbejde i Esbjerg kommune igen” har jeg desværre hørt mange gange. Når man som kommune sætter sin vægt bag, sætter en kulturchef ind i en selvejende institution, og hyrer udefrakommende konsulenter ind, så har man en forbandet pligt til at sørge for, at tingene foregår efter reglerne og med respekt for samarbejdspartnere, ansatte og publikum.

Hele forløbet omkring fyringen og sigtelsen af Jan Mols (tidligere leder), Sebastian Wolff (tidligere booker) og den komiske nedlukning af huset tyder på, at nogle ikke har styr på deres ting. Situationen er naturligvis anderledes omkring Mols, såfremt han ender med at blive dømt, men helt objektivt set, og sammelagt med forløbet omkring betalingsstandsningen, så ser det bare ud, som om Esbjerg kommune har lagt ansvaret for Tobakken over i hænderne på nogle landsbytosser, som politikerne så kan gemme sig bag efterfølgende. Jeg er ret sikker på, politikerne i byrådet i Esbjerg klør sig selv i håret og tænker… Hvad satan sker der… Vi skulle have ryddet op, og nu er huset brændt ned til fundamentet. Men jeg vil lade politikerne i Esbjerg svare for sig selv. Der er ingen reaktioner på artiklen i Jyske Vestkysten fra i lørdags, så man kan jo kun gisne om, hvad der sker på ledelsesgangene.

Hvad er dit håb/mål i forhold til dit offentlige opråb?


Ole Nielsen: Mit håb er, at alle de mennesker, som er kommet i klemme, på den ene eller anden måde får mod til at sige sandheden offentligt. Jeg ved, medierne er interesseret i at få sandheden afdækket, men folk er ganske enkelt bange for at stå frem med navns nævnelse. Der er i min optik sket et dybt tillidsbrud i Tobakken hen over de sidste måneder. Det virker, som om almindelige hårdtarbejdende mennesker sidder tilbage og føler sig krænket og intimideret af deres egen kommune.

GAFFA har derudover talt med kulturchef for Esbjerg Kommune, Ulla Visbech.

Der ses yderst kritisk på Tobakkens konkursbegæring fra mandag den 27.3., da eksempelvis Ole Nielsen fra TBA Music og Dansk Musiker Forbund påstår, at deres kunstnere er blevet snydt for deres løn, og at man fra din og Esbjerg Kommunes side burde have standset koncerterne weekenden inden konkursbegæringen. Hvad siger du til denne kritik?


Ulla Visbech: Konkursen betyder, at der er kreditorer, der ikke vil kunne få deres tilgodehavender. Tobakken havde ansøgt kommunen om en kapitaltilførsel, og indtil der kom afslag på dette, arbejdede alle på at genoprette Tobakken. Afslaget kom den 27. marts, og derefter var der ingen anden mulighed end at begære konkurs.

Nogle kilder påstår, at man lod Tobakken gå konkurs for også at sikre, at Jan Mols’ erstatningskrav (han mener, at hans bortvisning samt politianmeldelsen af ham var uberettiget) bortfalder som følge af konkursen – hvad siger du til disse påstande?

Ulla Visbech: Tobakken gik konkurs, fordi der over år var akkumuleret et stort underskud. Der skulle bruges 5,8 mio. kr. for at genetablere egenkapitalen og sikre den fremtidige drift, og da det ikke var muligt at få denne kapitaltilførsel, måtte Tobakken begæres konkurs.


Som chef for kultur i Esbjerg Kommune skal du gerne medvirke til, at Tobakken snarest muligt genopstår – hvornår tror du, dette vil kunne ske?

Ulla Visbech: Vi er administrativt ved at tilrettelægge en proces for etableringen af et rytmisk spillested. Indtil videre tør jeg dog ikke sige noget om, hvor lang tid det vil tage før der igen er et rytmisk spillested i Esbjerg.

Endelig har GAFFA talt med Folk & Fæstival-arrangør Casper Mikkelsen, der også er kreditor omkring Tobakken-konkursen og mangler, ligesom Ole Nielsen og andre at få sine penge.


Du er igennem Folk & Fæstival også blevet til en kreditor i forbindelse med Tobakkens konkurs – hvorfor har du ikke modtaget pengene, siden Folk & Fæstival allerede blev afholdt i starten af februar i år og Tobakken gik konkurs i slutningen af marts?

Casper Mikkelsen: Det korte svar er, at det tager tid at gøre regnskabet op efter en festival med mere end 30 koncerter. En stor del af Folk & Fæstivals tilgodehavende hos Tobakken kunne først afregnes, når alle andre udgifter og indtægter var afholdt og regnskabet gjort op og godkendt af begge parter. Desværre for Folk & Fæstival nåede vi ikke dette, før Tobakken gik konkurs.

Hvor stort et beløb skylder Tobakken?


Casper Mikkelsen: Det endelige regnskab er endnu ikke afsluttet, og sagen ligger pt. hos kurator.

Hvilken betydning har det udestående beløb for Folk & Fæstivals fremtid?

Casper Mikkelsen: For en selvstændig festivalarrangør har det selvsagt den ærgerlige konsekvens, at den økonomiske risikovillighed får sig et hug. Folk & Fæstival skal nu nok komme stærkt tilbage, men derfor vil jeg selvfølgelig stadig gerne have mit tilgodehavende. Det er immervæk svært at betale sin husleje, hvis man ikke får løn for sit arbejde.


Hvad er dit syn på Tobakkens konkurs ude fra Folk & Fæstival perspektivet? 

Det er selvfølgelig frustrerende, at jeg som arrangør har afholdt en succesfuld FOLK & FÆSTIVAL på højeste musikalske niveau med overvældende publikumsopbakning og balance i økonomien, men så alligevel risikerer at ende med et anseeligt minus på grund af Tobakkens konkurs. Desuden er det enormt ærgerligt, at vores spillested er sat ud af spil, men jeg ser frem til, man finder en løsning, så vi forhåbentlig kan afholde FOLK & FÆSTIVAL næste år som planlagt - nemlig på Tobakken første weekend i februar 2024.

ANNONCE