Nyhed

GAFFA-Pris-vinder Andreas Odbjerg: "Jeg lever jo basically min drøm"

Odbjerg blev den store vinder med fire priser

Det var sanger og sangskriver Andreas Odbjerg, der blev den store vinder, da GAFFA-Prisen 2023 fandt sted i Musikhuset Aarhus torsdag den 2. marts – og blev streamet live på C More og GAFFA.dk. Andreas Odbjerg fik hele fire priser, nemlig Årets Danske Udgivelse (albummet Hjem fra fabrikken), Årets Danske Popudgivelse (samme album) og Årets Danske Solist, ligesom han blev årets sangskriver sammen med sine sangskriverpartnere Mads Møller, Thor Nørgaard og Daniel Thorup.

Vi har fanget Andreas Odbjerg til en snak om priserne, hvordan hans 2022 har været, og hvad vi kan forvente fra ham i 2023.

Hvad vi du sige til dem, der har stemt på dig?


Uendelig mange tak til folk, der har stemt på mig. Jeg skrev jo faktisk på min Instagram, at folk skulle stemme på nogle upcoming artister. For jeg kan godt huske, hvordan det var at være dér. Men det her er jo en afspejling af, at folk faktisk trykker på musikken derhjemme. Og har lyst til at købe billetter til koncerter.

Og det er den største pris, man kan få. Det er, at det bliver brugt af rigtige mennesker. Med rigtige liv på en eller anden måde. Det er jo på en eller anden måde meningen med at lave musik. Altså når man sådan piller det hele væk, egotrippet, som jo klart er en del af det for både mig og alle mine kollegaer. Vi har klart en større trang til at blive klappet ad, og jeg er blevet klappet på hovedet af dem, jeg elsker. Men derfra, hvis man så fjerner den følelse, så står der jo det tilbage, at man gerne vil sætte et eller andet i verden, som folk kan bruge til noget i deres liv. Og at det så bliver brugt på et så alvorligt tidspunkt som begravelser, som ”I morgen er der også en dag” gør, det er jo for sindssygt. Det er virkelig, virkelig smukt.

Hvad har været højdepunktet for dig i 2022?


Sidste år var heftigt. Det var rigtig heftigt. Jeg lever jo basically min drøm. Jeg har visualiseret det, så længe jeg kan huske. Det har givet mig nogle oplevelser for livet. For eksempel at spille for 35.000 mennesker på Tinderbox. Den følelse af at gøre det første gang, det bliver aldrig det samme igen, det er jo fandme lige meget, om det er at spise en burger eller få et blowjob første gang.

Hvad har været bundskraberen for dig i 2022?

2022 har været heftigt, men det har også tegnet nogle ar på kroppen. Der er sådan nogle psykiske ting i forhold til... Større folkemængder og sådan en opmærksomhed generelt. Nogle gange er det fint. Andre gange kommer der noget, der minder om angst. Så når jeg er ude i virkeligheden. Ikke når jeg optræder, men når jeg er ude i virkeligheden... jeg kan få det lidt specielt. Folk, der lider af angst, ved godt, at det kan komme som et fysisk symptom. Så det føles næsten som om, det brænder i kroppen. Sådan nogle fysiske voldsomme ting. Det havde jeg sgu ikke før, det hele stak af. Men jeg ville ikke bytte det for noget. Overhovedet. Jeg synes, det jo bare er vigtigt at gøre opmærksom på.


Nu er pladeselskaberne begyndt at lave forskellige initiativer om mental sundhed. Og vi har jo desværre måttet sige farvel til nogle musikere de sidste år, hvor man i hvert fald ved, at de også har kæmpet. Og min gode ven Tobias Rahim satte også fokus på det under P3 Guld. Og jeg synes bare, det er vigtigt, at vi bliver ved med at tale om det. For jeg tænker, jo mere man taler om det, jo nemmere det er for de unge artister, der kommer frem. Og dem, der oplever blandt andet nogle af de her angstanfald. At det ikke er et tabu. Så jeg tror bare, det er vigtigt, at hvis vi kan nå derud, hvor man kan tale om det, ligesom med hovedpine, eller have ondt i ryggen. Men jeg er nødt til at sige, at der er ligesom lige nu en generation af musikere, der gør det okay at tale om det her. Og det er godt.

Men det er vel ikke en ny ting, at det kan være hårdt at være musiker?

Nej, det tror jeg ikke. Men på en eller anden måde har der også været en sundere og mere naturlig afstand til ens publikum tidligere. For 20 år siden, hvis du skulle have fat i mig, så skulle du sende et brev, som du typisk vil sende til pladeselskabet. Og så ville de samle en stor pose og sige: her er der fanpost. Og så ville jeg lige mærke på alle brevene, om der var nogle hårde pakker, og så ville det være dem, jeg åbnede. Og så ville det være det. Lige nu er vi jo et sted, hvor folk har jo bare direkte adgang. Og så kan man sige: så lad være med at tjekke dine sociale medier, lad være med at læse de der beskeder, men så går man jo også glip af de søde beskeder, og de er da heldigvis som regel i overtal. 


Hvad skal du lave i 2023?

Der sker noget, når foråret kommer. Jeg har det ikke sådan, at det skal være hemmeligt. I april kommer første single fra det næste albumforløb. Jeg havde først lagt et billede op på mine sociale medier. Jeg havde en praktikant, en pige, der gik i 9. klasse, som jeg havde som praktikant i en uge. Hun lavede en teaser med en røget fisk, der ryger en smøg. Det handler om at stå ved sine dårlige vaner. Vi har fået en tendens til, at når man har et problem, en last eller et misbrug, så skal vi altid løse det. Vi skal altid spise mindre slik, stoppe med at ryge og bevæge os mere. Det er uendeligt. Jeg prøver at gøre op med den tanke. Hvis det er forskellen på om jeg bliver 98 og 99,5, så går det nok.

LÆS OGSÅ: GAFFA-PRISEN 2023: Og vinderne er...

 

ANNONCE