Nyhed

Klagesag sender dødsstød til historisk Aalborg-spillested

Det historiske lokaler på Kattesundet 10 i Aalborg er nu lukningstruede efter næsten 40 år som epicenter for byens undergrundsscene

Næste år kan spillestedet og communitycenteret 1000Fryd i Aalborg fejre 40 års jubilæum. Lokalerne har gennem de mange år lagt scenegulv til koncerter fra både danske og internationale undergrundsbands. På listen kan man blandt andet finde den amerikanske A-liste-gruppe Green Day, der indtog lokalerne i 1991 få år efter gruppens dannelse. Derudover har danske Mew, Suspekt og Mø også lagt vejen forbi Kattesundet 10. 

Men det kan snart være slut. En lejer i nabobygningen sendte nemlig en klage til kommunen i 2021 om støjgener fra de musikalske nabolokaler. Det har resulteret i, at 1000Fryd nu har fået et påbud på ikke at overskride et lydniveau på 74 db. Til sammenligning svarer en normal samtale til 65 db. Det vil derfor sætte et endegyldigt stop for stedets musikarrangementer, hvilket er 1000Fryds kerneopgave, ifølge bestyrer for 1000Fryd Troels Højgaard Sørensen: 

- Koncerter har siden 1000Fryds start været en rygrad i huset. Lukker vi ned for den "basisvare", så er det miljø, der er skabt omkring det blandt publikum og aktivister, væk, siger Kasper Steen Nielsen i et interview til avisen Nordjyske. Scener fra det tidlige 1000Fryd optræder desuden i Jakob Ejersbos roman Nordkraft fra 2002, som senere blev filmatiseret i 2005.


Nabobygningen, som støjklagerne er afsendt fra, blev opført i slutningen af 1980'erne - altså efter spillestedet blev åbnet. Dengang gjorde daværende spillestedsleder teknisk forvaltning i Aalborg Kommune opmærksom på risikoen for støjgener med en indsigelse om, at lydisolering i den ny beboelsesejendom vil blive nødvendigt. Ifølge Nordjyskes samtale med bestyrer på 1000Fryd Kasper Steen Nielsen blev der aldrig lavet nogen form for tilstrækkelig lydisolering, hvilket bakkes op af en vurdering fra bygningskonstruktører, der blev foretaget i maj 2023.

Rådmand i Klima og Miljø i Aalborg Kommune - som udsteder påbud i sager som denne - Per Clausen fortæller til Nordjyske, at han ærgrer sig over sagen, men understreger samtidig, at dette ikke er en politisk sag, men en klagesag, som skal behandles efter gældende regler for området. Også kulturchef i Aalborg Kommune Morten Koppelhus istemmer ærgrelsen, og kalder det en "skodsag". Det er blandt andet kommunens kulturforvaltning, som står bag en økonomisk støtte på 50.000 til undersøgelse af løsningsmuligheder for den manglende lydisolation - undersøgelsen var dog uden resultat. 

1000Fryd og ejerne af nabobygningen er endnu ikke nået til enighed, og spillestedet opfordrer sine følgere på Facebook til at skrive til kommunen, og til at "dele historien og fortælle, hvorfor Aalborg ikke har råd til at miste Fryd". 


LÆS OGSÅ: MÅNEDENS SPILLESTED: 1000fryd – en fryd for alle

 

ANNONCE