Nyhed

Dansk Musiker Forbund bakker op om boykot: "YouSee driver piratvirksomhed"

Dansk Musiker Forbund anklager YouSee for at bruge rettighedsbeskyttet musik i film og tv-serier uden at betale for det

Tidligere i dag kom det frem, at flere danske film- og tv-producenter boykotter YouSee og anklager virksomheden for at misbruge rettighederne til deres indhold. Det fremgår af en pressemeddelelse, som er afsendt i fællesskab af blandt andet Zentropa, Crone Film, Dansk Skuespillerforbund og Danske Scenografer.

Nu meddeleler Dansk Musiker Forbund, som er landets største fagforening for musikere, at deres medlemmer også er ramt og anklager YouSee for at misbruge rettighedsbeskyttet musik:

”Lige nu sælger YouSee tv-pakker med danskproduceret indhold, som de ikke har tilladelse til at tilbyde, og der er ingen normalbetaling til vores medlemmer, der leverer musikken og alle de andre rettighedshavere, som har andel i produktionerne,” siger Thomas Sandberg, som er forperson for Dansk Musiker Forbund, i en pressemeddelelse.


Forbundet skriver, at YouSee har opsagt en rettighedsaftale i april 2024 og har siden fortsat med at bruge musik i film, serier og andet indhold i deres tv-pakker, som rettighedshaverne ikke bliver betalt for.

Rettighedsorganisationerne Copydan Verdens TV, UBOD og Koda blev stævnet af  Nuuday, som er selskabet bag YouSee, i slutningen af marts, da Nuudays gerne vil sænke rettighedspriserne med 70 procent, og virksomheden opsagde derfor aftalerne med rettighedsorganisationerne i april. Der er endnu ikke kommet en afslutning i sagen, da parterne ikke kan blive enige om en ny betalingsmodel. 

Hos Dansk Musiker Forbund bakker man op om filmbranchens boykot, og forperson Thomas Sandberg kalder YouSees fortsatte brug af rettighedsbeskyttet musik for "uacceptabel". 


"YouSee gør det her, for at presse alle rettighedshaverne, og dermed også vores medlemmer til at indgå en aftale med mere end 70 procent lavere betaling. De gør de ved slet og ret ikke at betale dem, for arbejde de allerede har udført. Det er en fuldstændig uacceptabel måde at forhandle på. Det vil hverken vi eller vores medlemmer finde os i," siger Thomas Sandberg i en pressemeddelelse.

Hos Nuudays genkender man ikke kritikken. I stedet mener virksomheden, at rettighedspriserne ikke er i balance med, hvad deres kunder skal betale for eksempelvis en tv-pakke. 

"Nuuday mener entydigt, at der skal være en fair betaling for rettigheder til danske kunstnere, og gennem årene har Nuuday kanaliseret milliarder af kroner til danske rettighedshavere. Nuuday mener også, at danske forbrugere skal betale en fair pris for brug af rettigheder, hvilket vi ikke mener et tilfældet i dag. Ifølge undersøgelser fra forskellige konsulenthuse er den gennemsnitlige ophavsretsbetaling i Danmark 5-7 gange højere end i de lande, vi normalt sammenligner os med. I løbet af de seneste ti år er kundebasen og tv-seningen faldet betydeligt, mens vores betalinger til Copydan (rettighedsorganisation for film og tv, som udsteder fakturaer for egne og andre rettighedsorganisationers vegne, red.) i samme periode er fordoblet. Vores retssag har til formål at sikre, at der opnås en sund og ansvarlig balance", skriver Nuuday i en pressemeddelelse og tilføjer, at virksomheden stadig betaler fakturaer fra Copydan:


"Der er i dag fremført udtalelser i medierne om, at Nuuday ikke betaler for brug af ophavsrettigheder, mens vores uoverensstemmelse med Copydan om modellen for rettighedsbetaling bliver vurderet ved domstolen. Det er ikke korrekt. Nuuday har konsekvent meddelt Copydan, at vi ønsker at betale det fulde beløb for brug af rettigheder, mens vi afventer domstolens afgørelse. Nuuday betaler fortsat alle Copydans fakturaer fuldt ud".

Nuuday har ingen kommentar til betaling af rettighedsbeskyttet musik og henviser til pressemeddelelsen, som kun forholder sig til Copydan. GAFFA har været i kontakt med Koda, som bekræfter, at YouSee ikke har betalt de fakturaer, som Copydan har fremsendt på rettighedshavernes vegne.

"Jeg er dybt rystet"
Filmkomponist Emil Friis, som også er medlem af Dansk Musiker Forbund, udtaler i en pressemeddelelse, at han er "dybt rystet" over YouSee/Nuudays ageren i sagen:

“Der er jo ingen mennesker, der kan leve med at få en del af deres økonomiske grundlag, fjernet på den her måde. Det er der ingen, der vil acceptere. Det, der er det vilde i det her, er at de kan blive ved med at tjene penge på andre menneskers rettighedsbeskyttede indhold, uden at betale for det. Det er jo det man kalder piratvirksomhed, noget som man ellers ikke accepterer her i Danmark. Og noget vi plejer at slå hårdt ned på, feks når danske møbeldesigneres rettigheder bliver krænket i form af piratkopier. Jeg er dybt rystet over, at YouSee kan slippe afsted med det her, uden det endnu har haft konsekvenser for dem".


Dansk Musiker Forbund skriver ligeledes i en pressemeddelelse, at kunstnere og filmproducenter er "gået i gang med at få nedlagt forbud mod YouSees ulovlige brug af deres produktioner i tv-pakkerne. Det bakker Dansk Musiker Forbund op om".

GAFFA har kontaktet pladeselskaberne Warner Music Denmark og Universal Music Denmark for at høre, om de også bakker op om boykottet. Pladeselskaberne er endnu ikke vent tilbage med en kommentar. 

LÆS OGSÅ: Dansk startup vil skabe mere diversitet i musikken på skærmen


ANNONCE