Mere end 37.000 kunstnere og organisationer har skrevet under på erklæringen
I skrivende stund har mere end 37.000 kunstnere, organisationer og institutioner underskrevet en officiel anmodning, også kaldt en petition, der protesterer mod, at deres værker bliver brugt uden tilladelse til at træne generativ kunstig intelligens:
"Den uautoriserede brug af kreative værker til træning af generativ AI udgør en alvorlig og uretfærdig trussel mod levebrødet for de mennesker, der står bag disse værker, og må ikke tillades."
Læs også: Generativ AI kræver politisk rammesætning
Blandt underskriverne er blandt andet Robert Smith fra the Cure, Thom Yorke fra Radiohead, ABBAs Björn Ulvaeus og den danske musikrettighedsorganisation Koda. Men nu tilslutter Kate Bush sig også.
Baggrunden for underskriftindsamlingen er, ifølge Digital Music News, at den britiske regering har planer om at ændre ophavsretsloven, så AI-virksomheder frit kan benytte ellers beskyttet materiale uden officielt at have fået lov. Det får nu tusindvis af kunstnerne til at frygte, at ændringerne kan true deres levebrød og skabe en uretfærdig udnyttelse af deres arbejde, fordi kunstig intelligens potentielt med tiden vil kunne reproducere værkerne og dermed tage indkomst og kreditering fra dem.
Kate Bush har holdt sig væk fra rampelyset i de senere år og udgav senest et studiealbum i 2011. I et sjældent interview med BBC forud for lanceringen af sin nye kortfilm Little Shrew afslørede den 66-årige sanger og sangskriver, at hun er ivrig efter at begynde at arbejde med ny musik.
Læs også: AI-forfinet The Beatles-sang er nomineret til en Grammy
Da hun blev spurgt, om hun i øjeblikket arbejder på nyt materiale, svarede hun: "Ikke lige nu, men jeg har været optaget af at lave meget arkivarbejde de sidste par år, redesigne vores hjemmeside og samle en tekstbog," sagde Kate Bush og tilføjede:
"Og jeg er meget ivrig efter at begynde at arbejde på et nyt album, når jeg har fået dette færdigt. Jeg har mange idéer, og jeg ser virkelig frem til at komme tilbage til det kreative rum; det har været længe siden."
For nylig vurderede en rapport, at kunstig intelligens kommer til at koste musikskabere og rettighedshavere omkring 4 milliarder euro frem til 2028, hvis ikke der bliver grebet ind fra politisk side. Derudover vurderer rapporten, at AI-genererede tracks/sange/numre kommer til at udgøre omkring en femtedel af streamingplatformes indtægter, inden kalenderen siger 2028, og at markedet for generativ AI-musik kommer til at stige fra 3 milliarder euro i dag til 64 milliarder i 2028.
LÆS OGSÅ: Da Kate Bush gav sin første koncert i 35 år – og GAFFA var med