Nyhed

Regeringen afsætter millioner til danske kunstnere, der bliver ramt af omdiskuterede ændringer i kunstnermoms

En ny tilskudsordning skal fungere som et plaster på såret for de mange kunstnere, der bliver ramt på pengepungen af de kommende momsændringer

Regeringen, SF og Radikale Venstre har indgået en aftale, der sikrer økonomisk støtte til de kunstnere, som bliver ramt, når lovforslaget om en ændring af kunstnermoms forventes at blive vedtaget i 2024. Regeringen og de to partier afsætter 22,5 millioner kroner næste år og herefter 45 millioner kroner om året til danske kunstnere via et direkte tilskud. En konkret model for, hvordan tilskuddet udbetales, forventes at være på plads i løbet af foråret 2025. 

Læs også: Koda om kontroversielt lovforslag: "Hele dette forløb har været rystende"

Om tilskudsaftalen til de danske kunstnere udtaler kulturminister Jakob Engel-Schmidt således i en pressemeddelelse: 

”Det er både ærgerligt og tåbeligt, at EU har tvunget Danmark til at indføre ændringen af momsreglerne. Jeg er meget opmærksom på, at det vil medføre store gener for dele af kulturlivet, og derfor er det vigtigt for mig, at vi hurtigt har kunnet finde penge til at afbøde nogle af generne. Jeg er også opmærksom på, at de her penge ikke løser alle problemer, og derfor har regeringen også besluttet at forhøje mediechecken til folke- og førtidspensionister.”

Debatten om kunstnermoms har tråde tilbage til 2021, hvor daværende skatteminister Morten Bødskov (S) fremsatte et lovforslag, som ville påbyde kunstnere at betale moms, når de modtager rettighedsmidler for deres værker. Lovforslaget skabte stor debat fra landets kunstnere, der dengang frygtede, at en sådan lovændring vil ramme deres levebrød med uoverskuelige konsekvenser. Lovforslaget blev den 22. juni 2022 dog nedstemt i Folketinget, efter en advokatredegørelse fra Gorissen Federspiel slog fast, at momsen ikke er nødvendig for at leve op til Danmarks EU-forpligtelser, og EU-kommissionen afviste efterfølgende lovforslaget baseret på selvsamme vurdering.

Da skatteminister Rasmus Stoklund (S) den 6. november 2024 genfremsatte et lovforslag om at indføre kunstnermoms, som vil påbyde kunstnere at betale moms, når de modtager rettighedsmidler for deres værker, skabte det stor debat i musikbranchen. Musikrettighedsorganisationen Koda kaldte forløbet for "rystende", og Dansk Musiker Forbund fortalte til GAFFA, at genindførelsen lugtede af "arrogance", da lovændringen ikke skulle forbi en høring.

Læs også: Skatteministeren genfremsætter kontroversielt lovforslag

Den nyt tilskudsordning fra Regeringen, SF og Radikale Venstre skaber dog en vis glæde hos Kodas direktør, Gorm Arildsen, der dog samtidig understreger i en udtalelse til GAFFA, at man stadig er uenig "med regeringen om nærmest alt i denne sag": 

"Det er meget ærgerligt at konstatere, at regeringen efter flere års diskussion, massiv modstand fra den politiske opposition og samtlige berørte aktører og uden en juridisk forpligtelse eller krav fra EU har valgt at gennemtrumfe kunstnermomsen. Og ikke mindst måden, det er gjort på, hvor for eksempel seks måneders ekstra indrettelsestid ville have gjort en enorm forskel. Vi frygter, hvad de øgede udgifter til tv-pakker og musikrettigheder vil betyde for musikskaberne i Danmark", udtaler Gorm Arildsen og tilføjer:

"Derfor er vi trods alt også glade for, at regeringen sammen med SF og Radikale Venstre i dag har annonceret en aftale om kompensation til kunsterne for det tab, kunstnermomsen vil føre med sig. Selvom vi er uenige med regeringen om nærmest alt i denne sag, viser det en politisk vilje til at afbøde de værste konsekvenser af loven i en tid, hvor musikskabere og økosystemet i musikbranchen i forvejen er massivt udfordret. Det er værdsat."

Skatteministeren foreslog, at lovændringen burde træde i kraft allerede fra den 1. januar 2025, men kritiske røster fra kulturbranchen råbte vagt i gevær og argumenterede for, at den korte tidsfrist vil have store konsekvenser for branchen. Det skete blandt andet i et fælles debatindlæg fra Koda, Musikforelæggerne og 10 andre virksomheder og organisationer fra erhvervs- og kulturlivet, som blev bragt i Altinget den 21. november:


"Lovforslaget betyder, at it-systemer skal ændres, der skal etableres administrative procedurer i virksomhederne og kunstnerorganisationer, ligesom prisstigninger skal varsles over for forskellige kundegrupper".

Regeringen besluttede efterfølgende at udskyde lovændringen et halvt år til den 1. juli 2025, og lovforslaget om ændring af momsloven skal gennem den tredje behandling i Folketinget i dag.

Læs også: Top 10 mest læste musikbranchehistorier fra det første halvår





ANNONCE