Musik og sundhed går hånd i hånd - i hvert fald, hvis man spørger Regionsrådet i Region Midtjylland, som afsætter millioner til to særlige projekter
I september 2023 satte GAFFA fokus på et særligt sangprojekt, som skulle hjælpe sårbare kvinder i tiden før, under og efter fødslen. Korprojektet hedder "Sange med mødre", og det er én ud af to sundhedsfremmende projekter, som Regionsrådet i Region Midtjylland nu afsætter 2 millioner kroner til. Det andet projekt, som får en bid af kagen, er "Musik på intensiv". Her får intensivpatienter besøg af musikere på deres stue, og liveoplevelsen skal være med til at reducere stress, smerter og angst hos den indlagte.
Læs også: Midtjysk korprojekt bygger bro til fødegangen og får international opmærksomhed
Der har i længere tid været tale om værdien af kultur- og sundhedsfeltet på baggrund af forskellige resultater, der viser, hvordan kultur har en positiv indvirkning på befolkningen. Tidligere har man blandt andet kunnet læse om, hvordan musik som medicin har en positiv indvirkning på forskellige patienter på tværs af lidelser. Samme tema blev derudover for nylig afdækket i DR-dokumentaren Demenskoret.
Regionen afsatte i alt 4 millioner til kultur som sundhedsfremmende middel på budgettet for 2024, som blev præsenteret i september, og som dengang blev kaldt "et nybrud". Region Midtjylland beskrev i budgetforliget, at man ønsker at udbrede kultur som sundhedsfremme til alle regionens hospitaler, hvormed der blev afsat en en pulje på 2 millioner kroner til "at understøtte relevante kulturaktører fra civilsamfundets deltagelse i projektet. (...). Samtidig sikres det, at hospitalerne kan afsætte de nødvendige ressourcer til at implementere projekterne. Der afsættes derfor en pulje på 2 millioner kroner på sundhedsområdet til hospitalernes understøttelse af initiativerne".
De 2 millioner er nu øremærket til "Sange med mødre" og "Musik på intensiv", og regionsrådsformand Anders Kühnau (S) udtaler i en pressemeddelelse, at kulturen har en vigtig indflydelse på sygehusgangene:
"Med denne indsats viser vi, hvordan kultur kan bruges konkret til at styrke borgernes trivsel og sundhed. De to indsatser er gode eksempler på, at kultur ikke kun handler om oplevelser, men også kan gøre en stor forskel i behandlings- og forebyggelsesarbejdet. Så det bliver godt at få indsatser i gang i regi af alle vores hospitalsenheder".
Læs også: Regeringen vil fjerne kulturen fra regionerne trods gode erfaringer
GAFFA talte med sangpædagog på "Sange med mødre" Kirstine With i september 2023, som fortalte, at projektet kan være med til at styrke den kommende mor i en tid, som kan være usikker:
"Vi bruger musikken til at sætte lyd og ord på de følelser, de står med som kommende eller nybagt mor. Men også til at mødes i det fællesskab, der opstår. Vi ved jo fra forskning, at særligt sang er direkte forbundet til vores følelser. Når vi synger, udskiller vi dopamin - altså glædeshormoner. Vi mindsker stress, men øger glæde og velvære".
Formand for Udvalget for Regional Udvikling Bent Graversen (V) fortæller i en pressemeddelelse, at en central del af indsatsen at samle læring til fremtidige projekter:
"Med denne strategiske indsats investerer vi i både konkrete indsatser og i ny viden, som kan understøtte det fremtidige samarbejde mellem kultur og sundhed. Det er en vigtig indsats, fordi den kan vise vejen for, hvordan vi får forankret kultur og sundhed solidt, så det ikke udelukkende er forsøg og mindre initiativer lokalt".
De to indsatser er udvalgt på baggrund af følgende kriterier: Potentiale og effekt, partnerskab og kompetencer, økonomi og levedygtighed samt viden, evaluering og forankring.
Læs også: Musik som medicin: Forskning afslører helbredende potentiale