Nyhed

Forskere rækker hånden ud til musiklyttere: "Danmark er meget relevant for os"

Et forskningsprojekt undersøger, hvordan streamingtjenesters algoritmer påvirker musikanbefalinger og dermed fordelingen af royalties - og de har brug for din hjælp

Streamingplatforme bliver ofte beskyldt for ikke at betale rettighedshaverne nok for deres musik, for at være uigennemsigtige og for at udvælge bestemte sange og kunstnere genne deres algoritmestyrede anbefalinger, som skaber musikalske ekkokamre og ulige vilkår for rettighedshaverne. 

Det EU-støttede forskningsprojekt Fair MusE vil netop gerne undersøge, hvordan musik bliver anbefalet af algoritmer på streamingplatformene, og om dette sker på en retfærdig måde. Derfor rækker forskerholdet hånden ud til musiklyttere i hele EU, og opfordrer dem til at dele deres streamingdata med forskningsprojektet. 

Giuseppe Mazziotti, professor i jura og innovation ved Catolica Global School of Law i Lissabon, er hovedforsker og koordinator for teamet bag Fair MusE og forklarer til GAFFA, at projektet i sidste ende har til formål at vise, hvordan royalties beregnes og fordeles blandt rettighedshavere, og om dette sker med retfærdighed for øje:


- Projektet forsøger at analysere, gennem donationer af data fra brugere, hvordan de enkelte algoritmer på de forskellige platforme påvirker eksponeringen, og til en vis grad eksponering gennem playlister eller andre anbefalingsteknikker, og i sidste ende definere, hvor mange penge der genereres til musikskaberne. Det er interessant for os, fordi vi teknisk set kan se, om platformene er neutrale - og det ved vi, at de ikke er. Der er strømme i vores samfund, hvor man gerne vil fremme ligestilling så meget som muligt, men streamingplatformene er det modsatte af det. Jeg vil derfor mene, at det vigtigste outcome af Fair MusE er gennemsigtighed.

Man kan donere sin data fra tre platforme: Spotify, Apple Music og YouTube Music, og det kræver, at man selv henter et udskrift af sin data fra platformen. Her har Fair MusE forberedt en nem trin-for-trin-guide, og platformen for dataindsamlingen er udviklet af Aalborg Universitet i et samarbejde med franske Lille Universitet. Ifølge Guiseppe Mazziotte bliver ens data anonymiseret, og bruger oplysningerne til at kortlægge den musik, man bliver eksponeret for:

- Vi lover brugerne, at vi anonymiserer alt, som ikke er relevant for undersøgelsen. Hvis vi tager udgangspunkt i dig (GAFFAs journalist, red.) vil vores dataforskere bemærke, at donationen kommer fra en ung kvinde fra Danmark, og at Danmark er en del af Den Europæiske Unions digitale samfund og marked. Så hvad der er interessant for dem, er din alder, dit køn, dit oprindelsesland og intet mere end det. Det som er vigtigt, er den fil, som du uploader, der kortlægger den type musik, du forbruger, og hvor ofte du bliver eksponeret for den. På den måde kan de sammenligne det med, hvad folk på din alder og fra dit oprindelsesland bliver eksponeret for af eksempelvis radiostationer, siger Giuseppe Mazziotti og tilføjer, at danske donationer er særligt vigtige for projektet:


- Danmark er vigtig for undersøgelsen, fordi det er et vigtigt musikmarked, og det er et af de markeder, der digitaliserer mest. Det er også et relativt lille land, det er relativt velstående, og folk er unge. Unge mennesker bruger digitale teknologier. De digitale markeder i Danmark begyndte at vokse for 15 år siden, så sammenlignet med andre store lande, hvor digitaliseringen har været langsom, som Italien og Tyskland, er Danmark meget relevant for os, afslutter Giuseppe Mazziotti. 

Du se mere om projektet i videoen nedenfor, og du kan deltage i Fair MusE her.


LÆS OGSÅ: Spotify-CEO efter X-kritik: Jeg var alt for vag i opslaget

 

ANNONCE