Nyhed

Sølund Musik-Festival får økonomisk saltvandsindsprøjtning på en kvart million

Verdens største festival for udviklingshæmmede kan se frem mod festivalens 40-årsjubilæum i 2024 midt i usikre tider

Kulturministeriet har netop offentliggjort, at et bredt flertal i Folketinget er enige om at fordele over 300 millioner kroner til kulturlivet - de såkaldte "udlodningsmidler". På listen over modtagere kan man finde den tidligere lukningstruede festival for udviklingshæmmede Sølund Musik-Festival i Skanderborg, som kan se frem til at modtage 250.000 kroner.

Moderaternes kulturordfører Tobias Grotkjær Elmstrøm siger således i en pressemeddelelse fra Kulturministeriet:

"Mit hjerte banker i særdeleshed for dem, der ikke har mulighed for at deltage i ligeså meget kultur som andre. Derfor glæder det mig ekstremt meget, at vi med dette kulturelle aktstykke sender penge til Heltene og særdeleshed festivalen Sølund, som har kæmpet for sin overlevelse. Det har betydet meget for mig og Moderaterne at komme med en vigtig håndsrækning til dem".


Sølund Musik-Festival blev afholdt for første gang i 1986 og tager hvert år imod cirka 20.000 gæster med psykisk og fysisk udviklingshæmning fordelt over tre dage. Sådan har det i hvert fald tidligere været, men festivalen står i dag overfor alvorlige økonomiske problemer fra blandt andet et dalende billetsalg, som siden 2017 er faldet med 32 procent. I dag tiltrækker festivalen kun omkring 7200 gæster, ifølge Ritzau. 

Sølund Musik-Festivals leder og talsmand Lasse Mortensen har tidligere udtalt sig om foreningens skrantende økonomi, hvor han fortalte, at det faldende billetsalg blandt andet skyldes, at festivalens målgruppe er dybt afhængige af deres ledsagere, og desværre har flere bosteder ikke længere råd til at sende dem og deres ledsager til Sølund.

Udsigten til at 2024 kunne ende med at blive den sidste omgang Sølund Musik-Festival fik tidligere i år iværksætter Jonathan Low til tasterne på Linkedin. Iværksætteren oprettede en indsamling, som på under 72 timer ramte 180.000 kroner., og som blandt andet blev kommenteret af Radikale Venstres politiske leder Martin Lidegaard, der skrev:


"Det er meget sjældent, at jeg gør reklame for noget, men den skønne Sølund festival opfordrer jeg gerne alle til at støtte!".

Martin Lidegaard var dog ikke den eneste politiker, som gerne ville støtte verdens største festival for udviklingshæmmede. Kulturminister Jakob Engel-Schmidt sagde dengang til Ritzau, at han gerne ville undersøge mulighederne for, at ministeriet kan give festivalen en økonomisk håndsrækning.

"Jeg har hele tiden været interesseret i at se, om jeg som kulturminister har mulighed for at hjælpe festivalen med økonomisk at nå over målstregen i år, så den kan blive afholdt", sagde Jakob Engel-Schmidt til Ritzau, som også fortalte, at den fremtidige økonomiske støtte vil ligge hos Socialministeriet.


En overrasket festivalleder
Da GAFFA ringer til festivalleder og talsmand Lasse Mortensen, er nyheden om de 250.000 kroner fra Kulturministeriet endnu ikke tikket ind på kontoret, og det er derfor en noget overrasket festivalleder, vi får i røret. 

Hvad er jeres reaktion på, at Kulturministeriet afsætter 250.000 kroner til Sølund?

- Det kan du næsten høre på mig. Det anede jeg intet om... Men hold da op, det er jo fantastisk! Det er naturligvis et rygstød til os, så vi også kan holde festival i 2025. Men det ændrer ikke på, at kulturoplevelser til udviklingshæmmede er sat under pres, som kræver nogle politiske ændringer. 


Er du overrasket over, at I har fået den her pose penge?

- Ja, det er jeg, for jeg arbejder på den måde, at når jeg hører kulturministeren række ud til os og sige, at han vil have sit ministerium til lige at kigge på, hvad der skal til for at spænde et sikkerhedsnet ud under os, så forventer jeg, at kulturministeren kontakter os, så vi kan tage en dialog om, hvad der skal til. Men nu kommer der så nogle penge på bagkant efter festivalen er afholdt, og det er super fint, for de penge kommer i foreningspuljen, så vi også kan holde festival i 2025. Det er jo dejligt, og det er noget, vi er rigtig, rigtig glade for, da det jo giver os lidt flere muligheder, så vi kan holde et brag af et 40-årsjubilæum i 2025.

Ifølge festivalleder og talsmand Lasse Mortensen, så ændrer pengene dog ikke på, at Sølund Musik-Festival har nogle helt særlige udfordringer sammenlignet med alle andre danske festivaler, som et engangsbeløb ikke løser.


- Vi vil jo allerhelst bare selv sælge alle vores billetter, for vi ved, at vores gæster rigtig gerne vil med. Det er simpelthen årets højdepunkt for mange af dem. Det kan vi se på de beskeder, vi får i vores indbakke. Men så længe bostederne ikke har råd til at sende deres ledsager med på festivalen, så har vores gæster heller ikke mulighed for at komme, da de jo ikke kan tage afsted alene. Flere af dem ringer til os og spørger, om vi ikke kan sende videoer fra festivalen, så de kan følge med hjemme fra dem selv. Vi må konstatere, at mennesker med udviklingshandikap bare ikke har samme muligheder for at komme til kulturelle begivenheder - men det insisterer vi på. 

Lasse Mortensen fortæller til GAFFA, at Sølund Musik-Festival er inviteret til møde hos Socialudvalget i København i morgen, hvor han håber, at der kan komme en fremtidig løsning på plads for en festival som Sølund. 

- Vi må konstatere, at vi er forpligtiget til at råbe op for dem, der ikke selv har kræfterne til det, og det er det, vi gør nu. Vi har kun et kvarter derover (hos Socialudvalget, red.), men man kan nå meget på et kvarter, når man har en hjertesag, afslutter Lasse Mortensen, leder og talsmand for Sølund Musik-Festival. 

Kulturministeren fordeler årligt udlodningsmidlerne til kulturelle formål. Midlerne kommer primært fra Danske Spil A/S’ overskud. En af de andre initiativer, som modtager en del af udlodningsmidlerne, er Tønder Festival, som åbner et kontor for europæisk mindretalsmusik. Det kan man læse meget mere om her.


LÆS OGSÅ: Kultur er en menneskeret, men her skal den hjælpes ind ad døren: Jeg gik ud fra, at det værst tænkelige ville ske

ANNONCE