Nyhed

Spillested starter indsamling: "Vi har ikke de to millioner, der skal til for at redde stedet"

1000Fryd står overfor en uoverskuelig millionregning, og rækker nu hånden ud til publikum for at sikre spillestedets overlevelse

I år kan spillestedet og communitycenteret 1000Fryd i Aalborg fejre 40 års jubilæum. Det er dog usikkert, hvornår spillestedet reelt set kan åbne dørene til rytmiske koncert med det spirende aalborgensiske vækstlag, men nu kan publikum være med til at sikre stedets fremtid gennem donationer.

1000Fryd blev i 2023 beordret til at stoppe med at afholde traditionelle koncerter, da nabobygningens ejer havde indsendt en klage til kommunen over støjniveauet. Det fik tusindvis til at tilkendegive deres støtte gennem en underskriftsindsamling, og hele 14 rappere gik sammen om at skrive en støttesang til det lukningstruede spillested.

Nabobygningen, som består af lejligheder, blev opført i slutningen af 1980'erne - altså efter spillestedet blev åbnet, og allerede dengang gjorde daværende spillestedsleder teknisk forvaltning i Aalborg Kommune opmærksom på risikoen for støjgener med en indsigelse om, at lydisolering i den ny beboelsesejendom vil blive nødvendigt.


- Vi synes, det er ærgerligt, at det er os, som står med hele regningen for renoveringsarbejdet, når nu 1000Fryd åbnede før nabobygningen blev bygget. Dengang var der bare en parkeringsplads ved siden af os. Vi har ventet i fire måneder på at få "go" fra ejeren af bygningen til at suge en masse lecakugler ud fra hulrummet i væggen mellem bygningerne. Lecakuglerne transporterer lyden helt vildt, så vi har faktisk vundet nogle decibels ved at fjerne dem, så vi ved musseskridt kan bevæge os i den rigtige retning, fortæller bestyre for 1000Fryd Troels Højgaard Sørensen til GAFFA. 

1000Fryd fik i efteråret et påbud om ikke at overskride et lydniveau på 74 decibel. Til sammenligning svarer en normal samtale til 65 decibel. Det kræver derfor langt mere end fjernede lecakugler, før 1000Fryd igen kan få lov til at præsentere koncerter, og ifølge Troels Højgaard Sørensen kommer hele stedet under forandring for at kunne opfylde kravene:

- Alt det indvendige af 1000Fryd skal jævnes med jorden. Hele koncertrummet, vores bar, vægge, gulve og loftet. Vores akustiker har nogle forslag til, hvordan det kan bygges op igen for at nå kravene, men regningen kommer til at koste to millioner kroner, og når man er et lillebitte sted, som laver alternativ kultur, er det ekstremt svært at genere af ægte penge. Langt de fleste af vores koncerter, laver faktisk underskud. For vi præsenterer ikke Nik og Jay, men i stedet fremtidens store stjerner, siger Troels Højgaard Sørensen og tilføjer: 


- Selvom vi har en fin økonomi, så er der er ikke nogen, der får overskud på noget. Alt bliver genereret videre. Og det er jo umuligt for et sted som os at spare to millioner kroner sammen.

"Undergrundsscenen i Aalborg ender med at dø"
Lokalerne har gennem de seneste næsten 40 år lagt scenegulv til koncerter fra både danske og internationale undergrundsbands. På listen kan man blandt andet finde den amerikanske A-liste-gruppe Green Day, der indtog lokalerne i 1991 kun få år efter gruppens dannelse. Derudover har danske Mew, Suspekt og Mø også lagt vejen forbi Kattesundet 10. 

Troels Højgaard Sørensen fortæller, at Aalborg Kommune har været lydhør overfor sagen, og der er planlagt et møde i slutningen af juli, hvor man kan undersøge flere muligheder for stedet. 


- Undergrundsscenen i Aalborg ender med at dø, når sådan nogle ting sker, og 1000Fryd er på en eller anden måde epicenteret for alternativ kultur i Aalborg. Politikerne er på vores side, men vi har brug for vores community, så vi kan nå målet på de to millioner kroner, som renoveringen kræver.

Rådmand i Klima og Miljø i Aalborg Kommune - som udsteder påbud i sager som denne - Per Clausen fortalte i efteråret til Nordjyske, at han ærgrede sig over sagen, men understregede samtidig, at dette ikke er en politisk sag, men en klagesag, som skal behandles efter gældende regler for området. Også kulturchef i Aalborg Kommune Morten Koppelhus istemte ærgrelsen, og kaldte det en "skodsag".

Troels Højgaard Sørensen håber, at 1000Fryds gæster vil være med til at støtte stedets renovation med en donation, så de kan åbne dørene så hurtigt som muligt.


- Vi håber at kunne gå i gang med renovationen lige efter sommerferien, så vi kan åbne i slutningen af året. Der er brug for steder som os, og der er brug for det, vi gør for Aalborg. 

1000Fryd skriver i øvrigt på donationssiden, at "alle som donerer, uanset beløbets størrelse, kommer på vores store takkeliste i porten". I skrivende stund er der doneret over 62.000 kroner. Man kan finde donationssiden her. 

LÆS OGSÅ: MÅNEDENS SPILLESTED: 1000fryd – en fryd for alle


 

 

ANNONCE