Nyhed

Entusiaster fra hele verden mødes i Danmark for at nørde instrumentet, som man ikke skal røre ved

Til sommer kan nysgerrige selv prøve kræfter med det særlige instrument, som man også får mulighed for at opleve live

Mange kan nok genkende lyden, når de hører den. Instrumentet spiller blandt andet melodien i introsangen til den britiske Midsummer Murders (Kriminalkommisær Barnaby) og Disney+-serien Loki. Lyden bliver ofte beskrevet som uhyggelig, eerie og sci-fi-agtig, og det er de færreste, som får lov til at opleve instrumentet i koncertsammenhænge.

Det kan man dog denne sommer, hvor 25 theremin-entusiaster fra hele verden mødes i Rødovre på en theremincamp, hvor de modtager undervisning fra nogle af verdens førende thereminister, udveksler erfaring med hinanden og spiller sammen i forskellige konstellationer. Den internationale theremincamp afsluttes med en koncert og en åben masterclass, hvor alle interesserede er velkomne til at prøve kræfter med det specielle instrument. Det skriver arrangørerne i en pressemeddelelse.

Thereminen blev opfundet i starten af 1900-tallet og skiller sig ud fra andre instrumenter, da man ikke skal røre thereminen for at spille på den. Instrumentet spilles ved at føre sine hænder frem og tilbage i nærheden af to "antenner", som styrer pitch (tonerne) og volumen. Selvom kendskabet til instrumentet ikke er synderligt udbredt, har flere komponister og musikere brugt thereminen i deres musik som eksempelvis John Cage, Beach Boys, Led Zeppelin og Tom Waits. Theremincampen i Rødovre arrangeres af musiklærer og thereminist Kristoffer Rosing-Schow, som fortæller i en pressemeddelelse, at campen skal være med til at åbne nysgerriges øje for instrumentet. 


"Vi ønsker at tage noget, som i mange menneskers optik er nichepræget, og
belyse det for vores omverden. På den måde håber vi at vække ny interesse for
thereminen - et instrument, som de fleste forbinder med lydeffekter i gamle film, men som er så meget mere end det. Thereminen er et seriøst og mangefacetteret instrument, som kan bruges i alle musikalske sammenhænge, og som appellerer til musikinteresserede fra alle genrer; lige fra jazz, folk og ny kompositionsmusik til rock, pop, hiphop og eksperimenterende samtidsmusik". 

Kristoffer Rosing-Schow har selv komponeret et værk for 25 thereminer, klaver og slagtøj Teen Age Message 2, som bliver fremført den 28. juni i Rødovre Musikskole. Programmet for afslutningsdagen - som er åbent for alle interesserede - byder desuden på et indblik i thereminens historie efterfulgt af koncerter med thereminister fra hele verden. Her kan man blandt andet opleve Lydia Kavina, som er grandniece og elev af thereminens opfinder, Lev Termen. 

Man kan købe billetter til afslutningsaftenen her.


LÆS OGSÅ: Dansk band inviterer fans til at skrive musikken

 

ANNONCE