Nyhed

NOK ER NOK: Politiet lancerer kampagne mod billetsvindel

Svindel med billetter når sit højeste i festivalmånederne, og det er ofte de unge, som falder i fælden, viser tal fra politiet

"Hvis du ikke selv har kastet et par tusinde kroner efter koncertbilletter, som ikke eksisterede i virkeligheden, så kender du i hvert fald én, der har". Sådan indledte GAFFA-læser Anne-Cathrine Jensen sin kommentar, som redaktionen bragte i februar. 

Nu kommer Nationalt Center for It-Kriminalitet også på banen, når de i dag lancerer deres nye kampagne, som skal sætte fokus på det voksende problem med billetsvindel. 

I 2023 modtog politiet 1.825 anmeldelser om svindel med billetter, hvilket svarer til en stigning på 87 procent i forhold til året før. Derfor advarer politiet nu om denne type af svindel, hvor svindlere narrer privatpersoner til at overføre penge for billetter, som enten er falske eller slet ikke eksisterer. Svindlen sker i høj grad i forbindelse med festivalsæsonen i juni, juli og august, og de forurettede, der anmelder billetsvindel, er oftest unge i alderen 20 til 29 år. Det viser tal fra politiet.


”I kølvandet på corona har danskerne i høj grad fået lyst til at tage på festival og til koncert, og det er formentlig en medvirkende årsag til den markante stigning i sager om billetsvindel, vi har set de seneste par år,” siger Kresten Munksgaard, der er leder af Forebyggelse og Analyse i Nationalt Center for IT-kriminalitet i NSK (National enhed for Særlig Kriminalitet).

Tallene fra politiet viser også, at størstedelen af anmeldelserne kommer fra København, Nordsjælland og Østjylland, og at Facebook-grupper oftest er der, billetsvindlen foregår. Leder for Forebyggelse og Analyse i Nationalt Center for IT-kriminalitet Kresten Munksgaard anbefaler derfor, at man køber sin billet gennem de officielle resale-kanaler hos billetudbyderne, hvis man vil være sikker på ikke at blive snydt.

”Hvis man vil være helt sikker på ikke at blive afvist ved indgangen til festivalen, koncerten eller fodboldkampen på grund af en falsk billet, skal man kun købe billetter hos de officielle udbydere. Flere af dem tilbyder selv resale-tjenester, hvor man kan købe og videresælge billetter uden risiko for svindel. Vil man gerne med til et udsolgt arrangement – og det er der jo ofte mange, der gerne vil – skal man i hvert fald være opmærksom på risikoen for at blive snydt, hvis man køber billetten af en anden privatperson,” siger Kresten Munksgaard.


LÆS OGSÅ: KOMMENTAR: Billetsvindlerne har fri leg i officielle Facebook-events, og nogle skal til at tage ansvar


ANNONCE