Nyhed

GAFFA I GRØNLAND: Selv nattehimlen dansede, da Arctic Sounds blev skudt i gang

Festivalens første dag bød på en polar-ironman i sangskrivning og et hav af spirende nordiske toner

Reportageturen er skabt i et samarbejde med Visit Greenland, men med 100% redaktionel frihed.

Den lille by Sisimiut ligger omkring 40 kilometer nord for polarcirklen, men på trods af byens ufremkommelige lokation er det tydeligt at fornemme, hvordan lokalsamfundet står klar med åbne arme til at byde tilrejsende musikere og festivalgæster velkomne til musikalske oplevelser ud over det sædvanlige. Der bor cirka 5,5 tusinde i byen, som - på trods af dens beskedne størrelse - dermed indtager pladsen som landets næststørste by, kun overgået af Nuuk, som ligger 300 kilometer mod syd. Byen er kendt for dens karakteristiske og farverige træhuse og ligger i maleriske omgivelser ned mod havet. 

Vejrguderne er gavmilde og varsler kun minus fem til minus 10 grader i dagtimerne, så hverken kuldskære danskere eller hårdføre slædehunde lider nogen nød. Arctic Sounds kan i år fejre tiårsjubilæum og markerer det med nye og ambitiøse initiativer, som alle har fokus på kulturudveksling mellem de nordiske lande. Festivalens første arrangement foregår på det kombinerede spillested og musikskole Taseralik, hvor fire sangskrivere møder op for at spille nykomponerede sange, som er skrevet under helt særlige forhold. Dansk-svenske Lucky Lo, færøske Teitur, britiske Oneda og grønlandske Hans Ole Amossen ankom til Sisimiut, få timer inden de træder op på scenen efter at have gennemført en fem dage lang tur på hundeslæde fra Kangerlussuaq, gennem det nyligt udpegede UNESCO-verdensarvsområde Aasivissuit-Nipisat. De fire sangskrivere kendte ikke hinanden i forvejen, men skulle tilbringe fem dage sammen i ekstreme og nådesløse omgivelser, hvor musikaliteten alligevel skulle bane vejen for nye sange, som skal fremføres på scenen få timer efter deres ankomst til byen. 


De fire sangskriver sidder side om side på scenen, og det er tydeligt, at de nærmest kun lige har rejst sig fra hundeslæden, da flere af dem stadig sidder i strømper og varme trøjer. Dansk-svenske Lucky Lo fortæller, at turen havde været den bedste rejse i hendes liv, og britiske Oneda nikker genkendende. Firkløveret har undervejs på deres tur skrevet en række sange sammen, som de fremfører med imponerende elegance, selvom hukommelsen driller undervejs. Koncerten emmer af spontanitet, da Oneda på et tidspunkt taber en varmepude, som stadig lå gemt i lommen, og guitaren samt banjoen ikke helt er enige i stemningen efter den lange tur.

De nykomponerede sange spænder bredt genremæssigt og bevæger sig fra det klassiske singer-songwriter-univers til Onedas r&b-hiphop-manege. Afslutningsvis bliver koncerten afrundet med et nummer, hvor alle fire sangskrivere afprøver rap-disciplinen. At undertegnede skulle opleve Teitur rappe var nok det sidste, man havde forventet forud for aftenens koncert, men med humor og selvironi over det ironman-agtige sangskriverformat hiver firkløveret den hjem med en god gammeldags call-response med publikum, som bagefter kan gå begejstrede ud i det sneklædte landskab. 

Programmet fortsætter i en ommøbleret hal, som til dagligt huser maskiner og udstyr til den lokale erhvervsuddannelse, som udklækker fremtidens maskinentreprenører og minesvende med speciale i områdets råstoffer. Under festivalen er hallen omdøbt til School of Rocks, og er denne aften fyldt med nysgerrige festivalgæster, som får lov til at snuse til nogle af Grønlands spirende talenter såsom den 17-årige Nuunu fra Sisimiut, der med stor overbevisning starter koncerten med singer-songwriter-sange, som bliver akkompagneret af et veltrænet guitarspil. Efter Nuunus optræden kommer hendes mor op på scenen for at kaste mønter og slik ud over publikum.


- Det er en grønlandsk tradition, at man kaster penge og slik til publikum efter ens første koncert, fortæller en mand, som hurtigt spotter undertegnedes undrende blik.

I hallen kan man fornemme en overvægt af unge teenagere og børn blandt publikum. Festivalarrangør Laura Lennert Jensen fortæller, at der er omkring 125 teenagere og børn i byen disse dage, som kommer fra musik- og kulturskoler i Grønland, Island, Norge og Danmark for at deltage i Nordic Arts, Music and Performance Youth Festival, som løb af stablen i dagene op til Arctic Sounds. De unge var her samlet i byen for at deltage i workshops, masterclasses og egne ferniseringer i en uges tid. De to første dage af Arctic Sounds er derfor "de unges festival", hvorfor der blandt andet ikke serveres alkohol på spillestederne. Ifølge festivalarrangør Laura Lennert Jensen er initiativet en måde, hvorpå byen kan være med til at støtte fremtidens talenter, som måske en dag kan spottes på hovedprogrammet til Arctic Sounds.

“Festivalen har et meget tæt samarbejde med musikskolen Serravik, og det er gennem det samarbejde, at Nordic Arts, Music and Performance Youth Festival er blevet til. Vi tænker altid meget langt ud i fremtiden, så hvis vi også vil have en fed festival med dygtige musikere i fremtiden, så må vi jo prioritere at give børn og unge de gode oplevelser og erfaringer allerede nu” siger festivalarrangør Laura Lennert Jensen i en pressemeddelelse. 

Udover Nuunu optræder færøske Dania O. Tausen samt grønlandske Tarrak i løbet af festivalens første aften. Sidnævnte må regnes som et af de lokale hovednavne på programmet, da han inden for de seneste par år har opnået stor succes som talerør for en generation af grønlændere, der kæmper for deres egen nationale identitet. Tarrak spillede desuden på Roskilde Festival i 2023, hvor han fik besøg af danske Suspekt, som også medvirker på singlen "Uummatima", der blev udgivet samme år. Grønlandske Andachan lukker aftenenes musikprogram med et energisk edm-set, hvor bassen kan nærmest kan fornemmes i gulvet under skosålen.


Arctic Sounds er skudt i gang, og netop som man tror, at aftenens godtepose med oplevelser er blevet tømt, bliver publikum velsignet med en nattehimmel i farver, som følger dem hjem. Nordlyset danser over byen og skaber lange farverige tråde over den stjerneklare himmel, og man kunne næsten ikke forestille sig en mere scenisk afslutning på den første festivaldag. 

LÆS OGSÅ: GAFFA I GRØNLAND: Vi tager temperaturen på den arktiske musikscene

ANNONCE