Nyhed

Nordens musikbrancher udsender fælles erklæring mod Israels deltagelse i Eurovision

Over 4000 personer fra musikbrancherne i Sverige, Norge, Finland, Island og Danmark har skrevet under i protest mod Israels deltagelse i konkurrencen

Bevægelsen mod Israels deltagelse i Eurovision Song Contest har de seneste måneder trukket flere overskrifter i ind- og udland. Over 500 personer fra den danske musikbranche skrev deres signatur på en underskriftindsamling, og der blev demonstreret foran DR Koncerthuset, da Dansk Melodi Grand Prix løb af stablen lørdag den 17. februar. Lignende bevægelser er set i blandt andet Sverige, Island, Norge og Finland, som også havde igangsat underskriftindsamlinger og demonstrationer i protest over Israels deltagelse i Eurovision. 

Nu går de fem nordiske lande sammen, og udsender en fælles erklæring, hvori man opfordrer European Broadcast Union (organisationen bag konkurrencen) om at udelukke Israel. 

Det sker knap en uge efter, at EBU godkendte en revideret version af Israels sang, som oprindeligt var blevet udtaget til en undersøgelse, som kunne have endt med en diskvalifikation. Sangen - som dengang hed "October Rain" - blev anklaget for at indeholde politiske budskaber, som skulle referere til Hamas' terrorangreb den 7. oktober 2023. Sangen skiftede efterfølgende navn til "Hurricane", og med en ændret sangtekst endte EBU med at godkende den nye version, og Israel må derfor gerne deltage i Eurovision, som i år bliver afholdt i Malmø.


Mere end 4000 musikere, kunstnere og musikbranchefolk fra de fem nordiske lande har skrevet under en erklæring, som opfordrer til at Israel bliver udelukket konkurrencen. 

"Kravene er en reaktion på Israels massedrab og udsultning af palæstinensere i Gaza i løbet af de sidste fem måneder, samt Israels besættelse af Palæstina og apartheidpolitik, der har stået på i 75 år. I mellemtiden er der blevet rejst anklager om folkedrab mod Israel ved Den Internationale Domstol. Vi føler stærkt, at Israel ikke skal have mulighed for at polere sit offentlige image på Eurovision-scenen og dermed bruge det til at dække over og fortsætte sine menneskerettighedskrænkelser", lyder en del af den samlede erklæring, som retter kritik mod EBU, der i 2022 valgte at udelukke Rusland fra konkurrencen:

"EBU (European Broadcasting Union), har indtil videre ikke truffet beslutning om at udelukke Israel fra konkurrencen. Det er uforeneligt med, og står i skarp kontrast til, deres hurtige beslutning om at udelukke Rusland efter invasionen af Ukraine i 2022".


Ikke en kamp mod den enkelte kunstner
Da den danske underskriftindsamling florerede blandt personer med tilknytning til musikbranchen, interviewede GAFFA initiativtageren bag, som dengang understregede, at underskriftindsamlingen ikke var rettet mod den enkelte Eurovision-musiker, men mod nationerne:

- For mig personligt er det vigtigt at understrege, at jeg ikke som udgangspunkt mener, man skal boykotte alle enkeltkunstnere, der kommer fra regimer, som undertrykker eller udøver censur. Kunstnere er netop ofte dem, der rejser sig imod de regimer, de kommer fra. I denne konkurrence repræsenterer man dog ikke blot sig selv, men også sit land. Eurovision er ikke en konkurrence mellem enkeltkunstnere, men mellem broadcastere, der er medlemmer af EBU (European Broadcasting Union), sagde initiativtager bag den danske underskriftindsamling Therese Aune, som har en kandidatgrad fra Rytmisk Musikkonservatorium.

Læs selv den samlede nordiske erklæring nedenfor.

ANNONCE