Nyhed

EBU: Israel får godkendelse til at deltage i Eurovision efter ændringer i sangtekst

Den oprindelige titel på Israels sang var "October Rain". Nu er den blevet omdøbt til at hedde "Hurricane" og er godkendt til at konkurrere i Eurovision Song Contest

De seneste par uger har der været store spekulationer om, hvorvidt Israel måtte deltage i dette års Eurovision Song Contest. Arrangøren bag konkurrencen European Broadcast Union (EBU) havde nemlig indledt en undersøgelse af Israels sang "October Rain", som blev mistænkt for at indeholde politiske budskaber, hvilket strider imod konkurrencens retningslinjer. Konkret blev sangen beskyldt for at referere til Hamas' terrorangreb, som fandt sted den 7. oktober 2023. 

Den israelske tv-station KAN udtalte på daværende tidspunkt, at man ikke havde i sinde at ændre på sangteksten. Hvis EBU konkluderede, at sangen, som bliver sunget af 20-årige Eden Golan, ikke fulgte konkurrencens regler, ville Israel trække sig fra dette års Eurovision. Efterfølgende modtog tv-stationen KAN dog en anmodning fra Israels præsident Isaac Herzog, som mente, at det var vigtigt for Israel at deltage på den internationale scene, og tv-stationen indvilligede derefter i at ændre sangteksten for at undgå en diskvalifikation. 

"Præsidenten understregede, at særligt på dette tidspunkt, hvor dem, der hader os, forsøger at skubbe Israel til side og boykotte staten fra enhver scene, skal Israel lade sin stemme lyde med stolthed, hæve hovedet højt og rejse sit flag på enhver verdensscene, især i år," sagde KAN ifølge Reuters.


Nu kommer det frem, at den reviderede udgave af "October Rain" altså er blevet godkendt af EBU, og Israel deltager derfor i Eurovision Song Contest, som løber af stablen i Malmø fra den 7. til 11. maj 2024. Sangen hedder nu "Hurricane", og teksten er blevet gennemgået på ny af konkurrencens bestemmende bestyrelse: 

"Der var enighed om, at 'Hurricane' opfyldte de nødvendige kriterier for deltagelse i overensstemmelse med konkurrencens regler", udtaler EBU ifølge mediet The Guardian. Den nye sangtekst forventedes at blive offentliggjort i løbet af denne weekend. 

Modstand fra andre medlemslande
Bevægelsen mod Israels deltagelse i Eurovision Song Contest har de seneste måneder trukket flere overskrifter i ind- og udland. Over 500 personer fra den danske musikbranche har skrevet deres signatur på en underskriftindsamling, og der blev demonstreret foran DR Koncerthuset, da Dansk Melodi Grand Prix løb af stablen lørdag den 17. februar. Lignende bevægelser er set i blandt andet Sverige, Island, Norge og Finland, som også har igangsat underskriftindsamlinger og demonstrationer i protest over Israels deltagelse i Eurovision. 

Protesterne er desuden nået til lokalpolitisk niveau, hvor situationen blandt andet er blevet drøftet blandt politikere i værtsbyen Malmø. 


LÆS OGSÅ: Taylor Swift indgår opsigtsvækkende aftale med Singapores regering

ANNONCE